Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve OPEC dışı üretici ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının katıldığı online toplantıda, 9.7 milyon varillik ham petrol üretim kesintisinin süresini 30 Haziran’dan 31 Temmuz’a kadar uzatma kararı çıktı.
Hatırlanacağı üzere, nisan ayındaki toplantıda, OPEC ve OPEC dışı petrol üretici ülkelerden oluşan 23 ülkenin yer aldığı OPEC+ grubu iki yıllık bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre OPEC+ ülkeleri, mayıs ve haziran aylarında petrol üretimlerini günde 9.7 milyon varil, yılın ikinci yarısında 7.7 milyon varil ve 2021 yılından 2022’nin nisan ayının sonuna kadar 5.8 milyon varil oranında azaltacaktı. Yeni kararla birlikte anlaşmada ilk revizyon da yapılmış oldu.
Araştırma şirketi Kpler’in verilerine göre, ülkelerin nisan ayında varılan anlaşmaya uyum oranları yüzde 89 oldu. Irak, Nijerya, Angola, Kazakistan ve Rusya gibi bazı ülkeler bu dönemde kotalarının üzerinde üretim yaptı. OPEC+ ülkeleri, 9.7 milyon varil üretim kısıntısının 1 ay uzatılmasını kararlaştırırken, anlaşmaya taraf olan ancak mayıs ile haziranda kendilerine verilen kotanın üzerinde üretim yapan ülkelerden de talepte bulundu. Kotaya uymayan ülkelerden, temmuz-eylül döneminde ilave kısıntı yaparak telafi etmeleri istendi. OPEC’in üretim kotalarını aşan ülkelerin gelecek üretimlerini düşürecek bir aylık izleme sistemi kuracağı da kaydedildi.
SUUDİLER’DEN SERT UYARI
Gelinen son nokta hakkında açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, OPEC+ ülkelerinin küresel piyasada istikrar arayışı içinde olduğunu belirterek, “Dünya genelinde petrol stokları düşmeye başladı ve talep artıyor. Bu da OPEC’in üretim kesintisinin işe yaradığını gösteriyor” dedi. Mayıs ve haziran aylarında bazı OPEC üyesi ülkelerin kesinti miktarlarının üzerinde petrol üretimi yaptığına dikkati çeken Selman, bu ülkelerin temmuz, ağustos ve eylül aylarında üretimlerinde daha büyük kesintiler yapma sözünü verdiklerini aktardı. Selman, “Üretim kesinti miktarlarına uymama gibi bir duruma artık müsaade etmek istemiyoruz. Bazı üye ülkelerin petrol üretimlerinde kesinti yapmaları konusunda umursamazlık içinde olmalarına ne diğer OPEC ülkelerinin ne de petrol piyasasının tahammülü var” dedi.
LİBYA’NIN DURUMU HAFTAYA GÖRÜŞÜLECEK
Toplantının ardından petrol ve enerji bakanlarına Libya’nın petrol üretimine yeniden başlaması da soruldu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman bu soruya, “Libya, henüz üretim kesintisi anlaşmasının bir parçası değil. Onların üretimi için bu kadar erken hüküm vermek verimsiz olur” cevabını verdi. Cezayir Enerji Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Muhammed Arkab da ocak ayından bu yana kapalı olan Libya’nın en büyük petrol sahası Eş-Şerara’da üretimin günlük 30 bin varille yeniden başlamasının sevindirici olduğunu, ancak bunun OPEC+ anlaşması kapsamında değerlendirilmesi için erken olduğunu söyledi. Arkab, OPEC+ ülkelerinin 18 Haziran’da düzenleyeceği Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısında Libya’nın durumunun ele alınacağını da duyurdu.
RUSYA: ‘DİĞER ÜRETİCİLERİ HEDEF ALMADIK’
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, OPEC+ toplantısının ardından değerlendirmelerde bulundu. Rusya’nın piyasa şartlarını bozarak, ülkelerin ekonomilerini hedef aldığı iddiaları hakkında da konuşan Novak, “Rusya’nın bazı ülkelerdeki üretimi düşürmeye yönelik bu tür bir hedefi olmadı. Şu anda ana hedef, arz ve talepte dengeyi sağlamak” dedi.
16 Haziran 2020 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma