tatil-sepeti

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM) yer alan ve Winglobal programına katılarak dünyaya açılmayı hedefleyen girişimciler, birbirinden iddialı projeleriyle boy gösteriyor. İnsan kaynakları birimlerinin personeli için uyguladığı performans yönetimi ve diğer araçları içinde barındıran web tabanlı yazılım Pusula360, bunlardan biri. Türkiye’de istediği başarıyı yakaladığını ve küresel pazara açılmak için 7 farklı dil üzerinde çalıştıklarını söyleyen Pusula360’ın kurucu ortaklarından Emrah Uzunok’la projenin detaylarını konuştuk:

PUSULA360 NEDİR?

Türkiye’de KOBİ’lerin yüzde 75’den fazlası performans yönetim süreçlerini basılı formlarla, maillerle ve ofis programı tablo şablonları ile yönetmeye çalışıyor. Bu formların basılı olarak hazırlanması, dağıtılması, sonuçların toplanması ve yorumlanması insan kaynakları biriminin oldukça fazla zamanını alıyor. Bu süreçte Pusula360’ın her firmanın ihtiyacını karşılayabilmesi, güvenli ve kolay olabilmesi, en büyük değer önerimiz diyebilirim. Biz performans yönetim süreçlerini kolay hale getirdik. Firmanın raporlarda kullandığı renkleri, otomatik gidecek mail içeriklerini, yetkinlik ve hedeflerin ağırlıklarını ve bunun gibi birçok ayarlanması gereken kısmı sistem üzerinden kolayca düzenleyebilmesini sağlıyoruz. Bu sayede danışmanlık ve yazılım maliyetlerini azaltıyoruz.

PROJE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bir yazılım firması olarak çalışmaya başladık ve firmaların insan kaynakları için ihtiyaç duyduğu özel yazılım çözümlerini üretiyorduk. Çalıştığımız birçok firmayla isteklerin, güncellemelerin çoğunlukla bitmediği süreçlere giriyorduk. Bu süreçlerden tam yorulmaya başlamıştık ki, firmaların kullanabileceği SaaS (Software as a Service) bir yazılım yapmaya karar verdik. İlk pilot sürümümüzü bir firmayla test ettikten sonra Pusula360’ı firmalara açtık. En büyük avantajımız, bu süreçlerdeki zorlukları tespit edebilmek oldu. Örneğin ortalama 100 kişilik bir firmada; 90 derecelik (üstün astı değerlendirdiği model) yapılan bir değerlendirme süreci 3 ayı bulabiliyor. 360 derecelik bir modelde yani 1 değerlendirileni 1’den fazla kaynağın (yönetici, eş değerleri, astları, kendisi ve dış müşteriler) değerlendirmesi bu süreçleri 2-3 katına çıkartabiliyor. Ayrıca manuel olarak yapılan bu süreçlerde, uzmanların ve değerlendiricilerin yüzde 90 oranında hata yapma olasılığı da bulunuyor. Bir diğer konu ise değerlendiricinin verdiği cevapların basılı formlarda kişisel olarak görünmesi değerlendiricide bir güvensizlik ve kaygı yarattığından verdiği cevaplarda subjektif olamaması.

PROJE HANGİ AŞAMADA VE BUGÜNE KADAR HANGİ SÜREÇLERİ TAMAMLANDI? MÜŞTERİ PORTFÖYÜNÜZ NASIL?

Açıldığımız 2016’dan bugüne birçok yazılım ve ara yüz geliştirmesi yaptık. Müşterilerimizi dinledik, eksik yönlerimizi tamamladık, çözümler ürettik. Türkiye’de 2000’in üzerinde üye firmamız var ve genelde KOBİ’lerle çalışıyoruz. Bu yıl uluslararası bir firma ile anlaşmamızı tamamladık. 20 kişilik firmayla da 2 bin 500 kişilik firmayla da çalışıyoruz. İnsana değer veren, gelişimini ve kariyerini yönetmek isteyen her firma bizi tercih edebiliyor. Pusula360’a ücretsiz üye olduktan sonra kullanabiliyorsunuz. Sistem size 3 kredi veriyor ve test amaçlı 3 çalışanı değerlendirebilir ve raporlarını indirebilirsiniz. Şu ana kadar bine yakın firmanın insan kaynakları birimleriyle görüştük. Her firma çoğunlukla aynı değerlendirme ve yönetim modellerini kullanırken, bazı farklılıklar da katabiliyor.

NE GİBİ FAYDALAR SAĞLIYORSUNUZ VE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE NE GİBİ YENİLİKLER PROJEYE EKLENECEK?

İnsan kaynakları biriminin süreçlerini kolaylaştırıyor ve kısaltıyoruz. Aynı zamanda firmaları yüksek maliyetlerden kurtarıyoruz. Personelin ise değerlendirilme süreçlerinin adil ve eşit geçmesini sağlıyoruz. Bu sürecin adil olması için çalışanın güveni önemli. Kimin-kime kaç puan verdiğinin ve görüşlerinin kişisel olarak gözükmediği bir sisteme güven daha fazla oluyor. Bu sayede değerlendiriciler subjektif olarak cevaplarını verebiliyor. Daha önce basılı formlarla yapan, sonrasında Pusula360’ı kullanan firmalarımız basılı form sonuçlarını ve Pusula360 raporlarını karşılaştırdığında bu farkı rahatlıkla görebiliyor. Bizi arayıp ‘Yöneticimizin daha önce seviyesi yüksekti, şimdi neden düştü? Sistemde bir yanlışlık mı var?’ diyen müşterilerimiz oluyor. Açıkçası bunu duyduğumuzda çalışanların sisteme duyduğu güveni anlıyoruz. Ayrıca yanlı cevapları tespit eden algoritmalarımız var, bu sayede kimin yanlı cevap verdiğini görebiliyor ve aksiyonlar alabiliyoruz. Önümüzdeki dönem için heyecanlıyız. Şimdiden iki yılımızın yol haritasını çıkardık. Pusula360 şu an 7 dilde hazırlanıyor, geliştirmelerimizi tamamlayıp yurtdışında uygun pazarlarda yer edinmeyi istiyoruz. Ayrıca performans yönetimine ait diğer modüllerimizde de geliştirmeler yapıp daha geniş bir pazara ulaşacağız.

Türkiye’de yerli yazılıma ilginin artması sevindiriyor. Firmalar anlaşma aşamasında bizlerle görüşmek ve masada her şeyi konuşabilmek istiyor. Bu da firmaların daha güvenli ilerlemesini ve sadece işine odaklanmasını sağlıyor. Performans yönetim sistemleri yurtdışında da çok fazla tercih ediliyor. Uygun maliyetli ve hızlı çözümlerimizin yurtdışı pazarında da ilgi çekeceğini ve karşılık bulacağını düşünüyoruz.

26 Kasım 2019 Salı

Etiketler : Röportaj