tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstihdamı artırıcı uygulamalar arasında eğitim desteklerinin yanı sıra girişimcilik, Ar-Ge ve proje destekleri de bulunuyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) destekleri içinde personel giderleri de dosyaya eklenebiliyor. Diğer taraftan Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) yaptığı çalışmalar arasında yer alan işbaşı eğitim de hem işsizler hem de işveren için önemli avantajlar barındırıyor.

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

KOSGEB, işletmelere maddi desteğin yanı sıra, gençlerin aktif iş gücüne katılımı ve istihdam artışı için İŞKUR ve odalarla koordineli olarak uygulamalı girişimcilik eğitimi veriyor. Birçok ilde yürütülen eğitimlerin ardından sertifikasını alarak işini kuran ve iş planını sunan yeni girişimcilere mart ayı içinde 50 bin liraya kadar hibe desteği sağlanacak.

İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ DESTEĞİ

KOSGEB İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği kapsamında KOBİ’lere işletme geliştirme koçluğu, destek ağlarına ulaşım, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda iş yeri mekânı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri sunmak amacıyla kurulacak bir İŞGEM’in, kuruluş ve işletme giderlerine destek sağlanıyor. İŞGEM Kuruluş Desteği kapsamında 50 bin TL’ye kadar (yüzde 60-70 oranında) personel desteği sağlanıyor. İŞGEM İşletme Desteği kapsamında ise personel desteğinde üst limit 100 bin TL’ye çıkıyor. Bu destekler geri ödemesiz olarak sağlanıyor.

NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ

KOSGEB’in genel destek programı dahilinde nitelikli eleman istihdam desteği veriliyor. 50 bin TL üst limitli bu destek, bölgesine göre yüzde 50, 60 veya 70 oranlarında sağlanıyor.

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI

KOSGEB’in KOBİ Proje Destek Programı’nda personel için de destek var. Destek üst limiti 150 bin TL olan programda personel, yazılım ve hizmet gider gruplarının her biri için yüzde 40’a kadar destek verilebiliyor.

KOBİGEL İLE PERSONEL DESTEĞİ

KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) ise KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesini öngörüyor. Bunda da 3 yıllık proje süresi boyunca geri ödemesiz destek üst limiti 300 bin TL, geri ödemeli destek üst limiti 700 bin TL üzerinden hesaplanıyor. Projeyle ilgili personelin ücretleri de bu desteğin içine dahil edilebiliyor.

AR-GE VE İNOVASYON

KOSGEB’in Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı dahilinde personel giderleri desteğe konu edilebiliyor. Bu programda personel gideri desteği üst limiti 150 bin TL, destek oranı ise yüzde 75.

KULUÇKA MERKEZİ

KOSGEB’in Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı’nda operasyonel giderler desteğinde personel için de imkan bulunuyor. Geri ödemesiz sağlanacak desteğin üst limiti 5 yıl için toplam 3 milyon 750 bin ABD Doları.

TEMATİK PROJE DESTEĞİ

KOBİ’lerin kendi işletmelerini geliştirmeleri ve meslek kuruluşları tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacıyla daha fazla proje hazırlamalarının teşvik edilmesi için Tematik Proje Destek Programı düzenleniyor. KOSGEB’in 3 yıllık bu program dahilinde desteklerinde üst limit 150 bin TL. Geri ödemesiz bu destek, makine, ekipman, kira, hizmet alımlarının yanı sıra personel net ücretleri ve seyahat giderleri için de kullanılabiliyor.

İŞKUR’DAN AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından istihdamın artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurslar ve programlar düzenleniyor.

Program kapsamında şu temel faaliyetler yürütülüyor:

  • Mesleki Eğitim Kursları
  • Girişimcilik Eğitim Programları
  • İşbaşı Eğitim Programları (İEP)
  • Toplum Yararına Programlar

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI İLE ÇİFTE AVANTAJ

İŞKUR’un aktif işgücü piyasası programlarından biri olan İşbaşı Eğitim Programı (İEP), kuruma kayıtlı işsizlerin, işyerlerinde mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini,
iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamak için uygulanıyor.

En az iki sigortalı çalışanı olan, İŞKUR’a kayıtlı işyerleri bu programdan faydalanabiliyor.

  • Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkanı da sağlanıyor.
  • Günlük 54 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılıyor.
  • Üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmiyor.
  • Program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor.
  • İşbaşı Eğitim Programı’ndan, katılımcılar 24 aylık süre içerisinde en fazla 320 fiili iş gününe kadar yararlanabiliyor.

21 Şubat 2017 Salı

Etiketler : Gündem