HABER: ZEYNEP ÖLÇAL
İstanbul Ticaret Odası (İTO), üretici ile perakendeci arasındaki işbirliğini güçlendirmek için İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) tarafından gerçekleştirilen “Birlikte Güçlüyüz” paneline ev sahipliği yaptı. Sektörde tüm tarafların gündemdeki sorunlarını ortak platformda çözüme kavuşturmak ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen panelin açılış konuşmasını İTO Genel Sekreter Yardımcısı Tezer Palacıoğlu yaptı. Palacıoğlu, “Masa başında değil, direkt sektör temsilcilerinden bilgi alınarak sektörün nabzının tutulması oldukça önemli. İTO olarak bu girişimleri desteklemekten mutluyuz” dedi.
YEREL PERAKENDE ŞART
İstanbul PERDER Başkanı Ramazan Ulu, “Yerel perakendesiz bir Türkiyeimkânsız. Bizler perakendeciler olarak bir bütünün parçasıyız. 3 ayda bir panellerde sektörün sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız” şeklinde konuştu. Moderatörlüğünü TPF Koordinatörü Zafer Yayla’nın yaptığı panelde Onur Market Kategori Müdürü Onur Beyse, Nielsen verilerine göre; yerli perakendenin esnek, hızlı ve rekabetçi yapısı ile sektördeki yaygın marketlere göre daha fazla avantaja sahip olduğunu belirtti. Beyse, “Bulunduğu yerde mahallenin marketi imajı olan, samimi, rahat, dileklerin kolayca iletilebilip; şikâyetlerin anında cevap bulunabildiği yerel marketlerde firmaların en üst düzey yöneticisinden sipariş elemanına kadar kolayca sıcak iletişim kurulabiliyor” dedi.
Sarıyer Market Kategori Müdürü Hülya Yeten, temsilcilerin teknik donanımlarının artırılarak iş geliştirme odaklı hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Perakende Uzmanı Ercüment Tunçalp ise raf fiyatlarındaki istikrarsızlığın çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğunu söyledi. Şenpiliç Satış Genel Müdür Yardımcısı Faik Üçer, “Yaygın marketler kurguladıkları projeler için taleplerde bulunup, aktiviteleri hızlıca gerçekleştirebiliyor. Yerel perakendede ise proje üretilmiyor” dedi.
PLAN YAPMALIYIZ
Panelde sektördeki firmaları yaygın ve yerel olarak ayırmanın doğru olmadığını belirten Sütaş Perakende Direktörü Reşit Ertunç, “Sektördeki tüm oyuncular tüketiciye yönelik çalışıyor. Gelecek planları bu doğrultuda yapılmalı. Müşteriye dönük aktivite yönetimi daha sağlıklı sonuçlar verir” şeklinde konuştu.
Danet Genel Müdürü Sait Uluçay, maliyetlerin düşürülmesi için birlikte planlama yapılması, doğru projelerin üretilmesi gerektiğini vurguladı. Çağrı Market Gıda Satınalma Müdürü İlker Dişçeken, mağazalara sevkiyatlarda dikkat edilmesi gereken noktalar, ürün erişilebilirliği ve satış kaybına sebep olan konuları ele aldı. Nielsen İş Geliştirme Direktörü Ahmet Memiş ise “Perakende trendleri ve işlenmiş et, süt, yoğurtta öne çıkanlar” sunumunu paylaştı.