HABER: MÜGE BİBER
Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemlere her geçen gün yenileri ekleniyor. Perakende sektörü de bir yandan halk sağlığını korumak, bir yandan da tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışma düzenini değiştiriyor. Bazı büyük markalar geçici olarak mağazalarını açmama kararı aldı. Bazıları ise evden çalışma sistemine geçtiklerini sosyal medya hesapları üzerinden duyurdu. AVM’ler ise virüsten korunmak için önlemler aldı.
AVM ÖNLEMLERİ
AVM’lerin açılış kapanış saatleri, normalde sabah 10:00 akşam 22:00 şeklinde uygulanıyor. Fakat geçici süreyle sadece isteyen kiracılar için öğle 12:00 akşam 20:00 şeklindeki çalışma saatine göre faaliyet göstermeleri için kolaylık sağlandı. Tüm alışveriş merkezlerinde dezenfektasyon bilgilendirmesinden çalışanlara maske tedarikine kadar geniş çaplı önlemler alındı. Okulların tatil edilmesi kararı üzerine çocukları korumak için kapalı oyun ve etkinlik alanları faaliyetlerine son verdi.
KAPATILSIN TAVSİYESİ
Daha sonra Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nce (AYD), halkın ve perakendecinin de talepleri dikkate alınarak, AVM’lerin kapatılmasına yönelik bir tavsiye kararı alındı. AYD Yönetimi’nin CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan’ın alınacak önlemleri açıkladığı konuşmasında yer alan “Evinizden çıkmayın” tavsiyesi uyarınca, halk sağlığı için AVM’lerin kapatılmasına yönelik tavsiye kararının sonuçlarını ivedilikle bekledikleri belirtildi. Bunun ardından bazı AVM’ler kapatma kararlarını duyurdu.
2 BİN MARKETTE TEDBİR
Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, stokların yeterli olduğunu belirterek, ürün ve hizmet tedarikinde bir sıkıntı öngörülmediğinin altını çizdi. İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere ise yerel perakendeciler olarak İstanbul’daki 2 bine yakın markette fiyat artışlarına ve fırsatçılığa izin vermeyeceklerini belirtti. Öte yandan marketlerdeki çalışanlar ve kasa görevlileri için de hijyeni sağlamak amacıyla önlemler alındı.
DENETİM VE ONLİNE SATIŞLAR ARTTI
İlk vakanın açıklanmasının ardından ciro bazındaen çok büyüyen reyonlar; kuru gıda, kasap, temizlik malzemeleri, parfümeri, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünler oldu. Artan talep üzerine haksız rekabeteyol açan ürünleri satanlara ve fahiş fiyat artışlarına karşı denetimler artırıldı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı EmreEkmekçi de e-ticarette hızlı tüketim malzemelerinenormalin 15 katı talep geldiğini söyledi.
462 SEMT PAZARINA DÜZENLEME
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs nedeniyle semt pazarlarında sadece gıda satılması konusunda tavsiye kararı aldı. İstanbul’un gıda ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan 462 semt pazarı ile ilgili yetkinin ilçe belediyelerinde olduğunu vurgulayan İBB, ilçe belediyeleriyle yaptıkları toplantı ve görüşmelerde, korona salgınıyla ilgili olarak pazarlarda neler yapabileceklerini değerlendirdiklerine dikkat çekti. Görüşmeler sonunda semt pazarlarında sadece gıda ürünlerinin satılması yönünde tavsiye kararı alındı. Pazar yerlerinin dezenfekte edilmesi, pazarcıların eldiven ve maske takması, pazar yeri girişlerine dezenfekte sıvıları konulması için önlemler alındı.