HABER: MÜGE BİBER
Dünyada bazı ülkeler koronavirüs yasaklarını kademeli olarak kaldırmaya başladı. İlk öncelik verilen sektör ise perakende oldu. Mağazalar, restoranlar, kafeler, belli tedbirler alınarak açılmaya başladı. Virüsten daha geç etkilenen Türkiye’de ise tedbirler sıkı bir şekilde devam ediyor. Virüs krizinde durmayan sektörler arasında olan perakende sektörü bir yandan halk sağlığını korumak, bir yandan da tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni tedbirler alıyor.
YÜZDE 25’İ RAMAZAN’DA
Ülkemizde gıda alışverişinin yüzde 25’i Ramazan ayında gerçekleşiyor. Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte sektörde alınan tedbirler genişletiliyor. Sağlık tedbirlerinin yanı sıra temel ihtiyaç ürünlerine hızlı ve kesintisiz erişim sağlanması ve alım gücünü olumsuz etkileyecek ürün fiyatlarındaki gereksiz artışlara yönelik önlemler titizlikle sürdürülüyor. Özellikle hafta sonları için uygulanan sokağa çıkma yasağına karşı marketlerin çalışma saatlerinde düzenleme yapılıyor. Ramazan’da yasakların olduğu günler marketler sabah 09.00’da açılıp saat 14.00’da kapanacak.
GIDA STOĞUNA GEREK YOK
Hafta sonları uygulanan yasaklarda vatandaşlar gıda stokuna gidiyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fazla stok yapmanın atığı doğurduğunun altını çizerek, vatandaşı uyardı. Pakdemirli, “Cumartesi, pazar gününe yetecek kadar ürünlerini buzdolabına koyarlarsa, pazartesi günü yine alışverişlerini yapabiliyor olacaklar” dedi.
PİDE ERKEN SAATTE ÇIKACAK
Ramazan’ın vazgeçilmeleri arasında ilk sıralarda yeni alan pide için de fırınlarda önlemler alınacak. Konuyla ilgili Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, “Ramazan pidesi her yıl olduğu gibi bu yıl da fırınlarımızda olacak. Pide kuyrukları oluşmaması için erken üretimlere başlayacağız” diye konuştu. Ellerinde erken saatlerde pide stoku tutacaklarını söyleyen Çetin, şu bilgiyi verdi: “Sosyal mesafeyi koruyucu tedbirleri zaten işletmelerimizde aldık. Kapılarımızda birer personel bekletip sosyal mesafeyi koruyacağız. Pidenin çıkarılması noktasında çalışmalarımız vardı. Fırıncı esnafımız da pide üretmek istiyor tabii ki. Bu doğrultuda inşallah vatandaşlarımızı ve esnafımızı da mağdur etmeden bir ortak yol bulup pide üretimini gerçekleştirmek istiyoruz.”
ETTE HİJYEN UYARISI
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı ise Ramazan ayında kırmızı ete zam yapılmayacağını belirtti. Salgın nedeniyle mezbahalardan kasap dükkanlarına kadar her aşamada yoğun tedbirler alındığını ifade eden Yardımcı, dezenfeksiyon kurallarına göre kesim ve satış yapıldığını bildirdi. Et alımında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Yardımcı, kırmızı etin hijyen kurallarına uyan, dezenfeksiyon çalışmalarına önem veren, bilinir yerlerden alınması önerisinde bulundu.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Vatandaşların temel ihtiyaç ürünlerine hızlı ve kesintisiz erişim sağlaması ve alım gücünü olumsuz etkileyecek ürün fiyatlarındaki gereksiz artışlara yönelik tedbir çalışmaları titizlikle sürüyor. Türkiye Perakende Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, bu dönemde halkı mağdur etmeyecek bir fiyat politikası uyguladıklarını belirtti. Düzgün, “Özellikle yerel perakendeciler olarak, bu zincirin her halkasında bulunan ve bu işten para kazanan hal ve dağıtım şirketleri gibi aracı kuruluşları hiçbir zaman göz ardı etmeden, direkt üreticiden satın alma yapmak yerine sistemin tüm paydaşlarının işlevselliğini yitirmemesi adına devamlılığını sağlamaya özen gösteriyoruz. Biz işimize bu kadar hassasiyetle yaklaşırken, keyfi şekilde gerçekleştirilen fahiş fiyat artışlarının da takipçisi olacağız” dedi.
KAPANMAYAN DEV PERAKENDE ŞİRKETİ
Perakendedevi Walmart, virüsün başlangında hiçbir mağazasını kapatmayacağını duyurmuştu. Toplam istihdamı 2 milyonun üzerinde olan şirket, son bir ayda 150 bin kişiyi işe aldı. Ancak yeni işe alınanların yüzde 85'i geçici ve yarı zamanlı olarak çalıştırılacak. Şirket, tüm işçilerin maske takmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca çalışanların sağlığı halk sağlığı uzmanlarının gelişen rehberliğinde takip ediliyor.