Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI-MÜGE BİBER
Perakende sektöründe oluşan ürün gamının hızlı tüketim ürünlerinden sapmış olması ve zincir marketlerin her köşe başına açılan mağazalarında farklı kategorilere ait ürünlerin bulunması, küçük ve orta ölçekli, hatta pazar payı büyük diğer sektörleri de etkiliyor. Ticaret Bakanlığı, bu gibi durumların önüne geçmek için yeni bir kanun hazırlıklarına başladı. Türkiye’de perakende sektörüne özel ilk yasal düzenleme, 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni kanunla perakende ticaretin günün şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi öngörülüyor. Perakende Ticaret Kanunu Taslağı, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen istişare toplantısında değerlendirildi. Toplantıya, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer ile Meclis ve Komite üyeleri katıldı.
SEKTÖRÜN TALEPLERİ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Ticaret Bakanlığı’nın perakende ticaretin düzenlenmesine yönelik bir kanun taslağı hazırlığı içinde olduğunu hatırlatarak, bu konuda sektör temsilcilerinin de görüşlerinin ve taleplerinin önemli olduğunu söyledi. Avdagiç, “6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı ile ilgili İTO Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Özer’in bazı notları var. Sizlerin de bu konuya ilişkin görüşlerinizi ve taleplerinizi öğrenmek istiyoruz. Sizlerden gelen talep ve önerileri düzenleyerek ilgili mercilere ileteceğiz” dedi. İstişare toplantısında, sektör temsilcilerine hem 2015’te çıkan kanun hem de yeni taslak hakkındaki görüşleri soruldu. Sektör temsilcileri, kanun taslağında değişen ve düzenlenen maddelerle ilgili küçük ve orta ölçekli işletmeler için ek düzenlemeler gerektiğini belirtti.
PAZAR KAPALI OLMALI
Taslağa göre, e-ticaret yapan ve bin 500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere zincir gıda marketlerinde tütün ürünleri, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yasaklanacak. Sektör temsilcileri, bu maddeyle ilgili olarak, hızlı tüketim ürünü satan büyük firmaların koşul aranmadan hepsinde yasaklanması yanında tekstil, kırtasiye, nalburiye ve hırdavat ürünlerinin de yasağa dahil olması gerektiğini söyledi. Bu durumun yerel ve küçük ölçekli firmalar başta olmak üzere tüm sektörler için de fayda sağlayacağını savunan katılımcılar, zincir gıda marketlerinin, pazar günleri saat 11.00’den önce açılmayacağı maddesiyle ilgili şu yorumu yaptı: “Esnafı korumak için daha fazlasının yapılması gerekir. Zincir marketlerin saat 11.00’den önce açılmaması bir fark yaratmayacak. Yerel market, bakkal ve esnafın daha fazla ciro elde etmeleri için zincir gıda marketleri pazar günü tamamen kapalı olmalı.” Katılımcılar, buna alışveriş merkezlerindeki zincir marketlerin de dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.
KÂRLILIK İÇİN KOOPERATİF
Zincir mağazalar binlerce şubesi için tek bir merkezden toplu alım yaparak fiyatta büyük avantaj yakalıyor. Bu avantaja mikro işletmelerin de dahil olmasını sağlayan kanun taslağıyla küçük ve orta ölçekli firmalar da tedarik ve dağıtım için kooperatif kurma imkanı bulacak. Yerel perakendecilerin rekabetinin artması için kanun taslağında bazı kurum ve kuruluşların kooperatifleşme dışında tutulması gerektiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer, bunun hem mikro işletmelerin hem de sektörün yararına olacağını söyledi.
E-TİCARET DE DÜZENLENMELİ
İstanbul Ticaret Odası, yeni yasa taslağını online düzenlediği bir diğer toplantıda Perakendeciler Derneği (PERDER) üyeleri ile değerlendirdi. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer başkanlığında gerçekleştirilen ‘Perakende Ticaret’ toplantısında, kanun taslağı ile öneriler ele alındı. Temsilcilerin ortak görüşü ise kanunda mutlaka e-ticaret ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiği yönünde oldu.
YEREL ÜRÜNLER DESTEKLENECEK
Kanun taslağına göre, zincir marketlerde toplam raf alanlarının en az yüzde 1’i coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak. Coğrafi işaretli ürünlerle doldurulamayan raf alanları, öncelikle firmaların bulunduğu ilde üretilen yöresel ürünlerin satışına ayrılacak. Bu ürünlerle de doldurulamayan raf alanları ise sırasıyla coğrafi bölge ve ülke genelinde üretilen yöresel ürünlerin satışına tahsis edilecek.
ÖDEMELER 30 GÜNÜ GEÇMEYECEK
Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen hızlı tüketim mallarına ilişkin ödemelerin süresi, malın tesliminden itibaren 30 günü geçemeyecek. Bozulabilen tarım ve gıda ürünlerine ilişkin siparişler, ürünün teslim tarihinden önceki 30 gün içinde üreticiye iade edilemeyecek.
PROMOSYONLU ÜRÜNLER İZİN ALACAK
Kampanyalı satış, alışveriş festivali, haftalık indirim adı altında yapılan promosyonlu satışlarda tarım ve gıda ürünlerindeki indirim maliyeti, üretici veya tedarikçiden talep edilmeyecek. Ayrıca promosyonlu satışlar için izin alınması da gerekecek.
22 Şubat 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı