Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Perakende sektörü, Ramazan ayında yapılan gıda yardımları ile de hareketleniyor. Şirketlerin çalışanlarına ya da hayırseverlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığı gıda yardımlarında bu yıl hediye çeki öne çıkıyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’ndan alınan bilgilere göre, geçen yıl yardım kolisi ile aynı oranda olan çek kullanımının bu yıl yüzde 70’e ulaşması bekleniyor.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
On bir ayın sultanı Ramazan, perakende sektörünün kapısını bereketiyle araladı. Piyasalarda Ramazan hareketliliği yaşanmaya başlandı. Ramazan ayı süresince et ve et ürünleri en çok satanlar arasında yer alıyor. Bakliyat, su, meşrubat, ayran, şerbet, sebze-meyve, çay, şeker, tatlı, çikolata, şekerleme ve kahvaltılık ürünlerin satışında da yukarı yönlü bir hareket söz konusu.
Pandemi koşulları nedeniyle iki yıldır toplu iftarlar yapılamıyordu. Ancak kimi belediyeler kısıtlı sayıda çadırla bu geleneği yeniden canlandıracaklarını duyurdu. Bu durumun da perakende sektörüne canlılık getirmesi bekleniyor.
YÜZDE 20 ARTIŞ
Son beş yıllık alışveriş sepetlerine bakıldığında, Ramazan ayında sepetlerin bir önceki aylara göre daha dolu olduğu gözleniyor. Geçen yıl uluslararası araştırma şirketi NielsenIQ, Türkiye’de Ramazan boyunca yapılan gıda alışverişlerinin yüzde 20 oranında arttığını duyurmuştu. Bu oran kuru meyvelerde yüzde 153’lük, çayda da yüzde 114’lük bir satış artışını beraberinde getirmişti. Ramazan boyunca en çok satış artışı yaşanan bir diğer grup da gazlı içecekler oluyor.
KOLİ YERİNE ÇEK
Ramazan ayında piyasalar Ramazan yardımları ile de bereketleniyor. Genellikle işyerleri çalışanlarına gıda yardımı yaparken, bu ayda ihtiyaç sahiplerinin evlerini bereketlendirmek isteyenler de oluyor. Son iki yılda Ramazan’daki gıda yardımlarında koli yerine gıda çeki ön plana çıkıyor.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu’ndan alınan bilgilere göre, geçen yıl Ramazan yardımlarında yüzde 50’yi bulan çek oranı, bu yıl yüzde 70’e ulaşacak.
ORTALAMA 250 TL
Çaydan şekere, hububattan yağa kadar temel gıda maddelerinin yer aldığı Ramazan kolileri, küresel boyutta yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yıl ortalama yüzde 50 zamlı dolacak. Ortalama 12-16 çeşit ürünün yer aldığı gıda kolilerinin maliyeti bu yıl, tercih edilen markaya göre 200-350 TL arası olacak. Koliler, ürünleri tek tek almaya göre ortalama yüzde 45 oranında maliyet avantajı sağlıyor. Bu yıl tercihlerde yüzde 70’i bulacağı öngörülen hediye çeklerinde ise 250 TL’lik bir yüklemenin olacağı tahmin ediliyor.
RAMAZAN ÇADIRLARI
Geçtiğimiz iki yıl boyunca pandemi koşulları nedeniyle toplu iftar çadırları kurulamamıştı. Bazı belediyeler, pandemi hassasiyetini göz önüne alarak sınırlı sayıda iftar çadırı kuracağını duyurdu. Bazı belediyeler ise pandemi koşullarını devam ettirerek toplu iftarlar yerine, iftar saatlerinde belirli bölgelerde kumanya dağıtımı yapacağı bilgisini paylaştı. Bazı vakıf ve dernekler ise toplu iftar çadırları geleneğini devam ettirerek aynı zamanda perakende sektörünü de şenlendirecek.
HUBUBATTA SIKINTI YOK
Bu yıl Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yağ, un ve şeker gibi ürünlerde tedarik sıkıntısı olacağına dair bilgiler kamuoyunun gündeminde yer aldı. Ancak sektörün otorite kurumları, temel gıda ürünlerinde hiçbir tedarik sıkıntısı yaşanmayacağını paylaştı. Geçtiğimiz günlerde Ulusal Baklagil Konseyi, bu yıl yağışlar nedeniyle çok bereketli bir yıl yaşanacağını, belki de 20 milyon ton buğday rekoltesi sağlanacağını duyurmuştu. Ayrıca Konsey, Ramazan sebebiyle gıda kolilerinde bakliyata yoğun ilgi olacağı ve Ramazan’da da işleyişin sorunsuz ilerleyeceği bilgisini paylaşmıştı.
RAMAZAN’IN ‘TADI’ KAÇMAYACAK
Ramazan’da vatandaşlar tarafından sıkça sorulan sorulardan biri de şekerde sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı konusunda oluyor. Ancak Türkşeker yaptığı açıklamada, “200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Türkşeker’in Raf Fiyat Garanti Sistemi ile nihai tüketici uygun fiyatlarla şekere ulaşabilmektedir” ifadelerini kullandı.
SPEKÜLASYONLARA KULAK ASILMASIN
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün: Küresel ölçekte zor bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizde de ekonomik anlamda farklı alanlarda bunun yansımalarını görüyoruz. Özellikle yılbaşından günümüze hem dünyada hem ülkemizde artan gıda fiyatları nedeniyle vatandaşlarımız tedirgin oldu. Yerel zincirler olarak tüm iş ortaklarımızla tek yürek halinde hareket edip, vatandaşlarımızın omuzundaki yükü bir nebze olsun hafifletmeye çalıştık. Ramazan ayı nedeniyle yine hayırseverlere ve vatandaşlarımıza destek olabilmek için kolilerde ek indirimler yaptık. Vatandaşlarımızdan önemli bir ricamız ise sosyal mecralarda spekülatif hareketlere karşı fırsatçılara geçit vermemeleri.
AYÇİÇEK YAĞI YETERLİ
Ukrayna-Rusya savaşı, çoğu zincir markette yağ satışlarını zirveye çıkarırken, Ramazan’ın yaklaşması ile akıllarda, “Yağ sıkıntısı yaşayacak mıyız?” sorusu belirdi. Türkiye’nin en büyük yağ ihracatçılarından Rus Agro Trade, ihraç edilmezse haziran ayına kadar yağ stokunun bulunduğu bilgisini paylaştı. Yağ için hasat ise temmuz ayında başlayacak.
KARTTA MARKET TERCİHİ
MetropolCard Türkiye Satış Müdürü Duygu Görmüş: Ramazan yardımlarında kart kullanım trendinin olduğunu, işlem verilerindeki analizlerimizde de gözlemleyebiliyoruz. Buna ek olarak; yaklaşan Ramazan ayı döneminde özellikle market kullanımlarının artışa geçeceğini söyleyebilirim.
Gıda alışverişinin ön plana çıkacağı bu önemli ayda, şirketlerin çalışanlarına yaptıkları ayni yardımlar da bununla paralel artıyor.
28 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi