tatil-sepeti

Geleneksel mağazaların alternatifi olan ve sadece online alışveriş için hizmet veren depo niteliğindeki gölge mağazaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Perakendeciler, hem gölge mağazaların hem de online alışverişin iyileşmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.


 

HABER: BARIŞ CABACI 

 

Dijitalleşme sonrası perakende sektöründe yaşanan büyük değişimle birlikte gölge mağaza (dark store) konsepti de gündeme geldi. Geleneksel mağazaların alternatifi olan ve sadece online alışveriş için hizmet veren depo niteliğindeki tesisler, tüketicilere hızlı ve verimli bir alışveriş deneyimi sunmayı amaçlıyor. Gölge mağaza konseptinin; hız ve verimlilik, ürün çeşitliliği, daha az operasyonel maliyet gibi birçok avantajının yanı sıra lojistik, depolama ve ekstra personel giderleri gibi dezavantajları da bulunuyor. 

 

İSTİŞARE EDİLDİ

 

Türkiye’deki perakendeciler, gölge mağazaların sektöre etkisini analiz etmek ve sektörün birlikte online alışveriş sistemine geçmesini değerlendirmek için bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye Perakendeciler İstişare Toplantısına, İTO Meclis ve Komite Üyeleri, İstanbul Perakendeciler Derneği (İstanbul Perder) Başkanı Faruk Güzeldere, Türkiye’deki il derneklerinden yetkililer ile sektör temsilcileri katıldı.

 

İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, toplantıda yaptığı konuşmada, Oda olarak sektörlerin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını söyledi. Özer, şöyle konuştu: “Amacımız, İstanbul iş dünyasının gelişimine katkı sağlamak ve üyelerimizin karşılaştığı zorlukları en aza indirmek. İş dünyasının dinamiklerini anlamak ve onlara uygun çözümler sunmak için sürekli araştırma ve analizler yapıyoruz. Üyelerimizin görüşlerini alarak, sektörel çalışma grupları oluşturarak ve diyaloglar kurarak, onların ihtiyaçlarına yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. İstanbul’un ekonomik büyümesini desteklemek ve iş ortamını daha da geliştirmek için kararlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Gölge mağazaların ve diğer konuların da yakın takipçisiyiz.” 

 

TÜKETİCİLERE VE FİRMALARA ETKİSİ

 

Toplantının açılışında konuşan İTO Meclis Üyesi Yavuz Altun ise sektörün online mağaza açtığında zarar ettiğini, aracı aplikasyonlara yöneldiğinde de komisyon ve taşıma ücreti ödediğini belirtti. Hızlı tüketim ürünlerinin mağazadan teslim alınması gerektiğini söyleyen Altun, gölge mağazaların da sayısının artmasıyla birlikte hem tüketicilerin hem de firmaların olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

 

HEM ORTAĞIMIZ HEM RAKİBİMİZ 

 

Gölge mağaza konseptinin, yerel marketler ve geleneksel perakendeciler üzerindeki etkilerinin arttığını belirten sektör temsilcileri ise görüşlerini şöyle dile getirdi: “Gölge mağazaların artan popülaritesi, yerel marketler ve geleneksel perakendeciler için bazı zorlukları beraberinde getirdi. Yerel marketler, gölge mağazaların rekabetini artırmak ve müşteri tabanlarını korumak için çeşitli stratejiler benimseyebilir. Müşteri deneyimini iyileştirmek, ürün çeşitliliğini artırmak ve uygun fiyatlar sunmak gibi faktörler, yerel marketlerin müşteri sadakatini sürdürmesine ve rekabet gücünü korumasına yardımcı olabilir. Aracı firmaların uyguladığı komisyon ve lojistik ücreti sektörümüzü etkiliyor. Bu soruna birlik içinde çözüm sağlanabilir. Perakende sektörü, gölge mağazaya geçiş yaparken birlikte hareket etmeli. Çünkü bu aplikasyonlar bizim hem iş ortağımız oldu hem de rakibimiz. Bu durumun dünyada başka bir örneği yok.”

07 Ağustos 2023 Pazartesi