Salı, 05 Kasım, 2024
Önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile birçok ülkede tedarik zinciri bozulurken, Türkiye perakende sektörü bu süreci büyüyerek atlattı.
Her şeye rağmen büyüme trendini sürdüren sektör, e-ticaret ile hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Ancak yemek çekleri, personel sorunu ve kesilen cezalar, sektörün ana gündemini oluşturuyor.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Gıda güvenliğinin ve zincirinin ne kadar önemli olduğu, pandemi ve sonrasında yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı ile bir kez daha anlaşıldı. Türkiye perakende ve gıda sektörü, bu süreci üretimin hiçbir halkasında eksik bırakmadan tamamladı. Perakendedeki güncel gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası Perakende Ticaret Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Perakende Ticaret Sektörü Çalışma Toplantısı’nda ele alındı. Toplantıda, yemek çeklerindeki komisyon oranları, GES projelerindeki süreçler ve e-ticaret gündeme geldi.
İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlığında yapılan toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, açılışta yaptığı konuşmada, “Perakendede yeni bir ticaret dünyası oluşuyor” sözleriyle e-ticaretteki gelişimin sektörde oluşturduğu dönüşüme dikkat çekti.
YEREL ZİNCİRLER BÜYÜYOR
Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, discount (indirim) marketleri ve perakende yerel zincirlerin büyürken birçok sorun ortaya çıkardığını söyledi. En büyük eksikliğin personel olduğunu vurgulayan Karaca, mağazalarda çok ciddi hijyen problemi ile karşılaşmaya başladıklarını belirtti. Karaca, “Soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken ürünlerle ilgili olarak fazla maliyetten dolayı birçok firmanın, yerel zincir veya discount ve üretim yerlerinde bile dolapların fişlerinin çekildiğine, belli aralıklarla çalıştırıldığına şahit olduk. Mağaza içinde ve depolarda çok ciddi eksiklikleri görebiliyoruz” dedi.
SON BİR AYDA 10 ŞUBE MÜHÜRLENDİ
Sahada incelemeler sırasında gördüklerini aktaran Karaca, sorumluların eksiklikleri düzeltmek için süre vererek sorunu aşmaya çalıştıklarını vurguladı. Mağazaların kendi iç denetimlerini artırmasıyla bu sorunun çözüleceğine işaret eden Karaca, şunları kaydetti: “Son bir ayda 10 şubeyi mühürledik. Bir de tedarik zincirinde ürün alırken o zincirde denetimi artırırsanız bu sorunları çok yaşayacağınızı tahmin etmiyorum. Bu noktada mağaza yetkililerinizin eğitim, hijyen veya diğer konularla ilgili talebi olursa karşılamaya hazırız. Kurum olarak olumsuz anılmak istemiyoruz. Denetimlerimizde süre vermeyi her zaman daha uygun görüyoruz. Ama 39 ilçede 800 denetçi ile bazı sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Telefonlarımız 24 saat açık.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İÇİN BURADAYIZ
Ticaret Bakanlığı İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe ise ülke ekonomisine katkı sağlayan perakende sektörünün sorunlarının ortaya konulması ve çözüm önerilerinin tartışılması için bir araya geldiklerini söyledi. Menteşe, “Perakende sektörü büyüme performansıyla ülke ekonomisine katkı sağlarken, ekonomik sosyal sorunları da beraberinde getirdi. Yetki alanlarımıza giren sorunları ele almak ve çözüm önerilerini de geliştirmek istiyoruz” dedi.
REKABETİ ÇOK, ALTERNATİFİ FAZLA
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, perakendenin son 30 yılda gelişen teknolojinin de etkisiyle kabuk değiştirdiğini belirterek, “Perakende ticaret sanal dünyada büyük bir hızla yapılırken, iş dünyası da bu hızla birlikte yenilenmek zorunda kaldı” dedi. Türkiye’de artan e-ticaret hacminin bu değişimi yakından gösterdiğini dile getiren Özer, “Bu yılın 6 ayında e-ticaret büyük bir gelişim kaydetti. Genel ticaretteki oranı yaklaşık yüzde 20 oldu. Yani her ürünün yüzde 20’si sanal dünyada alınıp satılıyor. Büyük bir kriz yaşanmadığı sürece bu oranın çok hızlı şekilde yukarı tırmanacağını görüyoruz. Perakendede yeni bir ticaret dünyası oluşuyor. Şu üç temel ilkeyi akıldan çıkarmamak lazım. Uygun fiyatlı satacaksın. Kaliteyi sunacaksın. Çeşit bulunduracaksın. Hizmet ve ihracat sunacaksın. Reklam yapacaksın, hızlı olacaksın ve her an gündemde kalacaksın. Rekabeti ve alternatifi en üst düzeyde olan bir sektördeyiz” dedi.
CEZALARDA ESNEK OLUNMALI
İTO Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Yavuz Altun, pazar günü marketlerin kapanması talebinde bulunarak, bu durumun küçük esnafın desteklenmesine ve çalışanların ailesiyle vakit geçirmesine katkı sağlayacağını söyledi. Yemek çeklerindeki sıkıntının devam ettiğini dile getiren Altun, diğer sorunları şöyle sıraladı: “Elektrik maliyeti neredeyse kiramıza yaklaştı. Bazı yerlerde ise geçti. GES projesi bizi mutlu etti, ancak bürokratik süreci henüz aşamadık. Fiyatların hızla değiştiği bir süreçte etiketleri anında değiştirme imkanı olmuyor. Bu yüzden çok fazla ceza kesiliyor. Yazılım ve bilgi işlem personelimizle bu sürece adapte olmaya çalışıyoruz. Cezalar konusunda biraz daha esnek olunması lazım.”
27 Kasım 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı