tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) perakende sektöründeki Meclis üyeleri, hasbihal toplantısında bir araya geldi. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim ve Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun ile İTO Genel Sekreteri Ömer Bal’ın katıldığı toplantıda iş adamları iç ticarette ve ihracattaki sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Toplantıda konuşan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Perakende ticareti etkileyen bürokratik ve teknik birtakım engeller mevcut. Komitelerden bildirilen sıkıntılar da bize geliyor. Bunlarla yakından ilgileniyoruz. Ayrıca sektörlerimizin sorunları ve çözüm önerilerini bakanlarımıza da ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

NİTELİKLİ ÜRÜN

Toplantının konusu perakende ticaret olmakla birlikte ekmekten ete, sağlıktan turizme pek çok alanda Meclis üyeleri notlarını paylaştı, taleplerini dile getirdi. İTO’nun fuarlarının büyük faydaları olduğunu vurgulayan iş adamları, toptan dış ticaret konusunda en büyük sorunun, nitelikli ürün olduğuna dikkat çektiler. Üyeler, bütün sektörlerin katma değerli mal ihracına odaklanmasını istedi.

MEYVEDE SOĞUK ZİNCİR

Yaş meyve sebze sektörünün temsilcileri ise soğuk zincirin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladılar. Toplantıda optisyenlik meslek yüksek okullarının sayısının artması sebebiyle istihdamda sıkıntı olduğu ifade edilirken, çağrı merkezleri konusunda da problemler olduğu kaydedildi. Çağrı sektörünün de dışarıya açılması istenirken, bunun nitelikli işgücü, kümelenme ve kampus gerektirdiğivurgulandı. Toplantıda alışveriş festivallerinin Türkiye genelinde yapılmasını istediler.

Her ürüne tarım desteği yerine, belirli bölgelere belirli ürünlerde ekim izni ve destek verilmesi gerektiği vurgulanırken, domates sosu gibi katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi hatırlatıldı. Toplantıda ayrıca gıda perakende, kafe ve restoran işletmeciliğine yoğun ilgi olduğunu belirten sektör temsilcileri birbiri ardına açılan mekanlar sebebiyle kârlılık ve kalitenin düştüğünü ifade ettiler.

TİKA İLE EŞGÜDÜM

Toplantıda ayrıca TİKA’nın yurt dışındaki faaliyetlerinin fırsatlar barındırdığı belirtildi. TİKA’nın bir bölgede bir etkinlikte bulunmasıyla paralel olarak Türk firmalarının da aynı bölgede tanıtım ve satış çalışması yapması gerektiği dile getirildi.

ÇİÇEKÇİLERİN HEDEFİNDE RUSYA VAR

Üretim için boş arazi temin edemediklerini vurgulayan peyzaj ve çiçekçilik sektörü temsilcileri, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Gürcistan’a ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

KOZMETİK YABANCILARDA

Kozmetik, temizlik ve kimyevi ürünlerde piyasanın yüzde 75’inin yabancıların elinde olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Yerli firmalar desteklenmeli ve ortak hareket etmeli” çağrısında bulundu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • Kozmetik ve kimyasal hammadde ithalatında tüm sektörler ayrı ayrı hacimlerini bildirmeli. Bu şekilde farklı sektörlerin ihtiyacı olan ürünler yerli üretimle karşılanabilir.
  • Gıda barkod sistemi ve helal belgesi konusunda İTO ve TOBB devreye girmeli.
  • Ekmek, un ve unlu mamuller sektörüne ihracat rehberi hazırlanmalı.
  • Her isteyenin her yerde dükkan açması önlenmeli.
  • Yemek çeki konusunda yerli çözümlere üye katılımı ve destek sağlanmalı.
  • Perakende ticaret kanunu çalışmaları ve kümeleşmede sektör ihtiyaçları somutlaşmalı.
  • Tarla fabrikacılığı hayata geçirilmeli. Belli bölgelerde belli ürünlere destek verilmeli.
  • Yakın pazarlarda yaşanan sorunların aşılması için uzak ülkelere bakılmalı.
  • İhracatı artırmak için başlatılan Ur-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli.

15 Şubat 2016 Pazartesi

Etiketler : Sektörel