Perakende bereketli Ramazan’a hazır

Piyasalarda on bir ayın sultanı Ramazan hazırlıkları tamamlandı. Ticaret Bakanlığı, bazı temel gıda ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanmaması için dış ticarete müdahale yönünde tedbirler aldı. Hububat ve perakende sektörü temsilcileri de “Hiçbir üründe tedarik sıkıntısı olmayacağını” duyurdu.

Giriş: 04.03.2024 - 11:36
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

Gıdada en çok kahvaltılık ürün satışlarının artması beklenirken, Türkiye Perakendeciler Federasyonu da “Vatandaşlarımızın Ramazan’a özgü ürünlere daha kolay erişebilmeleri için mağazalarımızda ve mağaza dışında farklı hazırlıklarımız olacak. Öte yandan, özel promosyon ve kampanyalarımız devam edecek” açıklamasını yaptı.  

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Perakende sektörü Ramazan ayında alışverişin artmasıyla canlanma bekliyor. Bankalar Arası Kart Merkezi 2023 verilerinden derlenen bilgilere göre, 2023 yılında Ramazan ayında sepetlerin bir önceki aya göre ortalama yüzde 17 daha dolu olduğu gözlemlenirken, gıdada harcamalar artıyor. Perakende sektöründe yaşanması beklenen hareketlilik, “Bazı ürünlerde azalma olur mu?” sorusunu da akıllara getiriyor. Ancak sektör aktörlerinden alınan bilgilere göre, ürün tedarikinde hiçbir aksama yaşanmayacak. Fiyatlarda ise enflasyon seyrinin haricinde bir artış söz konusu olmayacak. 

 

EN ÇOK KAHVALTILIK 

 

Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında Hepsiburada’nın açıkladığı verilere göre Ramazan ayı alışverişlerinde en çok kahvaltılık ürünler tercih edilmişti. Çay ve kahve tüketimi de kahvaltılık ürünleri takip etmişti. Bu yıl da tercihlerin çok değişmeyeceği öngörülürken Türkiye Perakende Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün’ün verdiği bilgilere göre yine kahvaltılık ürünlere olan rağbet artacak. Bununla birlikte sofralarda yemek çeşidinin ve ikramın artmasıyla meyve, bakliyat piyasası da hareketlenecek.

 


PİRİNÇ TAHTA YERLEŞECEK

 

Ramazan’da kahvaltılık ürünlerin yanı sıra bakliyat tüketimi de ciddi anlamda artıyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı’nın verdiği bilgilere göre bakliyat piyasasında önemli bir canlılık bekleniyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan pilav tercihi sebebiyle en çok pirinç tüketiminin artması öngörülürken, çorbasız olmayan sofralar da mercimeğe olan rağbeti artıracak. Nohut ve kuru fasulye tüketiminde de önemli bir artış bekleniyor. 

 

RAMAZAN DÜZENLEMESİ 

 

Ramazan ayında iç piyasada temel gıda ürünleri tedarikinde sıkıntı yaşanmaması için resmi tedbirler de alınmaya devam ediyor. Dış ticarete müdahale şeklinde alınan tedbirlerden biri de mercimekte oldu. Geçen yıl mercimek üretimi yüzde 11.1 artmasına rağmen talep, arzdan daha fazla olduğu için ithalat yapılmıştı. Bu yıl da benzeri bir adım atıldı. 13 Şubat 2024’te yayımlanan İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar’a göre yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı. Bu arada ihracatı kayda bağlı mallar listesinde olan yeşil mercimek ihracatına da kısıtlama getirildi.


 

DENETİMLER ARTIYOR 

 

Ramazan’da fiyat spekülasyonlarının önüne geçmek adına piyasa denetimleri de sıkılaştırılıyor. Ticaret Bakanlığı; Ramazan mesaisine Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, İzmir, Kocaeli ve Kayseri’deki marketlerde eş zamanlı fahiş fiyat ve etiket denetimi yaparak başladı. Meyve ve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edilmeye devam ediyor. Büyük gıda toptancıları da denetlenerek hem ürün stokları hem de fiyat istikrarsızlıkları anlamında veriler toplanıyor. Ticaret Bakanlığı, denetimlerin Ramazan ayı boyunca süreceğini duyurdu. 

 

TÜRKİYE AVANTAJLI

 

Kazım Taycı-İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı: Ramazanda bakliyat konusunda herhangi bir tedarik sıkıntısı olmayacak. Bakliyat piyasasında her Ramazan olduğu gibi önemli bir hareketlenme yaşanacağını öngörüyoruz. Küresel anlamda ne kadar büyük sıkıntılar olursa olsun Türkiye bu sıkıntılardan en az etkilenecek ülke durumunda. Zira Mersin Limanı gibi tüm Ortadoğu ve Afrika’ya ürün tedariki sağlayan bir limanımız var. Bu da bölgede çok avantajlı olmamızı sağlıyor. Bakliyat konusunda kısa vadede dikkat çekici bir fiyat artışı olmayacağını öngörüyoruz.

 

ÇALIŞANLARA KURUMSAL DESTEK

 

Duygu Görmüş- MetropolCard Türkiye Satış Müdürü: Mevcut ekonomik koşullar açısından kurumların sunduğu ayni yardım ve yan haklar, çalışan mutluluğu ve performansı yönünden kritik bir öneme sahip. Ramazan döneminde yemek kartlarının önemi daha da çok artıyor. Artık günümüzde tedarikçi süreçleri, fiyat takibi, koli operasyon süreçleriyle uğraşmadan çalışanlar en hızlı ve kolay yöntemlerle mutlu edilmek isteniyor. Bu doğrultuda; teknolojiyi de arkasına alan yemek kartları hiç şüphesiz daha da işlevsel hale 

gelmeye başladı.

 

ERZAK KOLİSİ YERİNİ KARTA BIRAKTI

 

Ömer Düzgün-Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı: Ramazan ayı, paylaşma ve dayanışma ayı. Bu mübarek ayın bereketini ve huzurunu hep birlikte yaşayabilmek için ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürüteceğiz. Vatandaşlarımızın uygun fiyatlarla alışveriş yapabilmeleri için fiyat istikrarına büyük önem veriyoruz. Bu yüzden üreticiler ve tedarikçilerle görüşmeler yapıyoruz. Ramazan’a özgü ürünlere daha kolay erişim için farklı hazırlıklarımız olacak.

 

Öte yandan özel promosyon ve kampanyalarımız devam edecek. Erzak kolisi satışları, önceki yıllara göre düşüşe devam ediyor. Erzak kolisini daha çok kurumsal şirketler tercih ediyor. Hediye kartlarının tercih edilmesindeki en büyük neden, bu kartlarla vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları ürünleri satın alabilmeleri.