tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

İki Türk televizyon karakteri, gece sahilde oturup birbirlerinin gözlerinin içine bakarken, Güney Amerika’da milyonlarca izleyici nefeslerini tutmuştu. “Seni kaybetmekten korkuyorum” dedi Kerim, nazikçe Fatmagül’ün saçlarını okşayarak.

“Korkman için bir neden yok” diye cevap verdi Fatmagül, dokunaklı gözlerle ona bakarak.

Bu replikler, “Fatmagül’ün Suçu Ne” adlı Türk dizisinin bir sahnesinden...

REYTİNG REKORLARI KIRIYOR

İspanyolca ve Portekizce dublajlı yayınlanan bu dizi, geçen yıl Güney Amerika’da büyük bir başarıya imza attı. Dizinin bölümleri sadece Arjantin’de 12 milyondan fazla kişi tarafından izlendi. Yine bir Türk dizisi olan “Binbir Gece” Şili’de 2014 yılında en çok izlenen program oldu. Güney Amerika’da gösterimleri giderek artan Türk dizileri, kıtada milyonları ekran başına çekerek reyting rekorları kırmaya devam ediyor. Peki Türk dizileri, ‘pembe dizilerin vatanı’ olarak bilinen ve Türkiye’den binlerce kilometre uzaktaki Güney Amerika’da neden bu kadar popüler?

GÖÇ HİKAYELERİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, pembe dizileri vatanında tahtından eden Türk yapımı dizilerin inanılmaz başarısını okuyucularıyla paylaştı. “Güney Amerikalılar neden Türk dizilerini seviyor” başlığıyla yayınlanan haberde, dizilerdeki senaryo zenginliğine, yapımların kalitesine ve ülkeler arasındaki kültürel benzerliğe dikkat çekildi. Türk yapımı dizilerin, Güney Amerika’da ve dünyanın pek çok bölgesinde yankılanan toplumsal değişimleri keşfettiği belirtildi. Batılı yapımcılar tarafından araştırılmayan, oysa gelişmekte olan ülkeler için büyük öneme sahip göç ve kentleşme sorunlarına da Türk prodüksiyonlarında geniş yer verildiği aktarıldı. Haberde, “Türk dizilerinin Güney Amerika’daki popüleritesi, Türkiye’nin televizyon sektöründe artan ihracat patlamasının devam etmesinden kaynaklanıyor” yorumu da yapıldı.

BÜYÜLEYİCİ MODERNLİK

İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nde gazetecilik öğretim üyesi olan ve Türk popüler kültürü hakkında bir dizi akademik tez yazan Omar Al-Ghazzi, Türk TV dizilerinin büyüleyici bir çağdaşlık sunduğunu söyledi ve “Diziler, pek çok kişi için erişilebilir, konforlu bir orta sınıf yaşamı hakkında değerli fikirler veriyor” dedi.

KLİŞELERDEN UZAK

BBC, Güney Amerikalı izleyicilerin Türk yapımı dizilerle ilgili görüşlerine de geniş yer verdi. Şili’nin başkenti Santiago’da yaşayan 42 yaşındaki Marcela Mera, Türk dizilerinin yakın takipçilerinden biri. Mera, Türk dizileriyle bağ kurmanın Amerikan dizilerinden daha kolay olduğunu ve Hollywood yerine Türk dizilerinin odaklandığı eski moda romantizmi sevdiğini söyledi. Mera, “Türkiye uzak olmasına rağmen kültürlerimiz oldukça birbirine benziyor. Türk yapımları çok kaliteli. Hollywood’un klişeleri ve basmakalıpları onlarda yok. Türk dizilerini izlemeye başladığımda Amerikan televizyonlarının şiddet yayınları ile ne kadar yorulduğumu farkettim” diye konuştu.

TÜRK TV GECELERİ

Peru’nun başkenti Lima’da yaşayan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Ivette Sanchez, Türk TV dizilerinin bir başka büyük hayranı. “Arkadaşlarımla bir araya geldiğimde Türk TV gecelerinin ev sahipliğinde düzenli olarak bu dizileri izliyoruz. Konular, olaylar dizisi zeki ve yapımlar mükemmel. Ayrıca aktörler çok yakışıklı. Hepimizin farklı favorileri var” dedi.

DİPLOMASİDEN BAŞARILI

Şili’de yaşayan 28 yaşındaki Türk işadamı Alper Akosman da, dizilerin popülerliği sayesinde birçok Şilili’nin artık Türkiye ile ilgilendiğine dikkat çekti. Akosman, “TV dizileri, pek çok diplomasi taktiğinin yapamadığını başardı” diye konuştu.

TÜRK KÜLTÜRÜ DE SATILIYOR

Diziler, Türkiye’nin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Şehirler, sokaklar, kullanılan kostümler, eşyalar, yaşam tarzı ve gelenekler izleyiciye sunulurken, Türk kültürü de dünyaya açılıyor.

İHRAÇ EDİLEN TÜRK DİZİLERİ

Arka Sokaklar
Asi
Aşk-ı Memnu
Adını Feriha Koydum
Çemberimde Gül Oya
Düğün Şarkıcısı
Fatmagül’ün Suçu Ne?
Gümüş
Hanımın Çiftliği
Haziran Gecesi
Ihlamurlar Altında
İki Aile
Kavak Yelleri
Kaybolan Yıllar
Kınalı Kar
Kurtlar Vadisi
Kuzey Güney
Muhteşem Yüzyıl
Öyle Bir Geçer Zaman Ki
Yaprak Dökümü
Yılan Hikayesi

140 ÜLKEDE 400 MİLYON İZLEDİ

Türk dizileri, artık ihraç kalemleri arasında yerini aldı. Geçen yıl yaklaşık 250 milyon dolarlık dizi ihraç edildi. 140’tan fazla ülkeye satılan prodüksiyonlarla Türkiye, dünyanın önde gelen dizi ihracatçıları arasına girdi. Dizi ihracatının 2023 yılında 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Dünyanın dört bir yanında hanelere konuk olan Türk yapımı diziler, 400 milyon izleyiciyle buluştu.

EN FAZLA İHRACAT ARAP ÜLKELERİNE

Dizi ihracatında Ortadoğu ve Arap ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Uzakdoğu’nun yoğun ilgi gösterdiği Türk dizileri, Güney Amerika’da da fenomen haline geldi.

SENARYOLARIN IQ’SU YÜKSELDİ

Türkiye’nin, dizi ihraç eden ülkeler arasında, içerik üretimi açısından ABD’den sonra ikinci ülke konumunda olduğu belirtiliyor. Tarihi dönemi anlatan, polisiye veya romantizme odaklanan senaryolardaki çeşitlilik, ele alınan konular ve olayların işleyiş biçimi dizilere ilgiyi artırıyor.

26 Eylül 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem