Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Ekonomik krizler ve durgunluklar... Dünyanın dört bir yanındaki jeopolitik belirsizlikler... Bir tek bu sektöre uğramıyor. Yani spor endüstrisi. Kulüpler yurtdışı açılımlarını sürdürürken, sahip oldukları taraftarlarla duygusal bağ kurmaya çalışan markalar da bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Spor endüstrisine yapılan yatırımlar milyar dolarlara ulaşırken başta futbol olmak üzere golf, tenis, motor sporları ve olimpiyatlarda dönen rakamlar çığ gibi büyüyor. İnsanlar hayranı olduğu sporcularla adeta aynı yemeği yiyor, aynı elbiseyi giyiyor. Dünya spor endüstrisinin 3 trilyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.
YAYIN VE SPONSORLUK
Spor endüstrisinde en çok yatırım yapılan alanların başında yayın hakları geliyor. Dünyada en pahalı yayın haklarına sahip spor dalı ise futbol.
Onu NBA, motor sporları takip ediyor. Yayın haklarından hemen sonra ise sponsorluklar geliyor. Bu alanda aslan payını ise Amerikan sporları alıyor. NBA, Ulusal Beyzbol Ligi ve Amerikan Futbolu sahip olduğu sponsorluk değerleri ile adeta parmak ısırtıyor.
Bu alanda en çok kazanan kurumlar ise kulüpler oluyor. Taraftardan ve sponsordan para kazanan kulüpler gelirlerini daha çok sporculara ve tesislere harcıyor.
BÜYÜMEYE DEVAM
Spor endüstrisinin önümüzdeki 10 yıl boyunca büyümesini sürdüreceğini anlatan yetkililer, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Spor, eğlenceden ve maçlardan çok daha fazlasıdır. Günümüz dünyasında tüketicinin elinde çok daha fazla seçim şansı var. Spor, markaların vermek istedikleri mesajları tüketiciye daha kolay ulaştırabilmeleri için bir araç. Taraftarlık tutkusu çalışmalarımıza yön veriyor. Çünkü insanlar taraftarı oldukları takımları desteklemek, onlarla beraber sevinmek için maçlarına gidiyor, ürünlerini alıyor, hatta onlarla bir gece yemek yemek için binlerce dolar ödüyorlar. Böylesine önemli bir pazarda tüketicilerin yani taraftarların pazarı bir çığ gibi büyüttüğünü söylemek mümkün. Onlar sayesinde spor endüstrisi markaların vazgeçilmez adresi olacak.”
YÜZDE 70’İ İLGİLENİYOR
Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlasının spor ile ilgilendiğini anlatan yetkililer, son dönemde e-spor’un öne çıktığını söylüyor. Özellikle 10-19 yaş arası nüfusun e-spor üzerine yoğunlaştığını dile getiren yetkililer, şöyle konuştu: “Yüzde 24’ü yılda en az bir kez spor müsabakalarına gidiyor. Spor artık böylesine bir olgu. 100 milyar dolar, her yıl insanların maç biletleri için harcadığı meblağ. Dünyada genelindeki spor kulüplerinin sporcu transferi için yıllık yaptığı ödemelerin toplamı 600 milyar dolar. Ayrıca bu sektörün yan endüstrileri de mevcut. Bugün dünyada 300 üniversite, spor endüstrisi için insan yetiştiriyor.
2 MİLYON İSTİHDAM
ABD’de 2 milyon kişi, spor endüstrisinde çalışıyor. İnsanların sportif giyim konusunda yaptıkları harcamaların toplamı ise yılda 300 milyar dolara ulaşıyor. Bahis endüstrisi 500 milyar dolarlık bir endüstri haline geldi. Buna diğer harcamalar da eklenince spor endüstrisinin dünya üzerinde 3 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğunu görüyoruz.”
HAFTADA 200’DEN FAZLA ÜLKE İZLİYOR
İngiltere Premier Ligi ya da sadece Premier Lig, 200’den fazla ülke ve 80 farklı yayıncı kuruluşla şüphesiz dünyanın en çok izlenen futbol ligi. Gerek Türkiye’de, gerekse diğer ülkelerde hafta sonu bir Premier Lig maçını televizyonda izlemek için plan yapmayan bir futbolsever bulmak imkansız. Ya evde ya da bir kafede mutlaka bir Premier Lig maçı için plan yapılır ve hafta sonunun en güzel iki saati (hatta daha da fazlası) geçirilir.
02 Nisan 2018 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı