Pazar, 24 Kasım, 2024
TUĞÇE ÖZKUŞ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden Technomind, patoloji alanında yenilikçi ürünler geliştirdi. Technomind, bir yandan hasta yatış sürelerinin kısalmasını sağlarken, diğer yandan da dijital veriler üzerinde yapay zeka algoritmaları ile yeni teşhis yöntemlerini mümkün kılıyor. Girişimlerini, sağlık sektörünün ihtiyaç ve beklentilerine uygun bir şekilde ortaya çıkan, inovatif bir mühendislik çalışması olarak tanımlayan Technomind Dijital SiStemler Kurucu Ortağı Memduh Efendioğlu, bu yenilikçi girişimin detaylarını İstanbul Ticaret’e anlattı.
Hücre ve dokulardan oluşan ve mikroskop altında incelenen patoloji preparatlarının dijitalleştirilmesi için dijital patoloji tarayıcı cihazları ürettiklerini belirten Efendioğlu, topladıkları patolojik veriler üzerinde derin öğrenme algoritmaları geliştirerek, doktorlara karar destek sisteminde yardımcı olduklarını söyledi.
NİSAN 2022’DE PİYASADA
Sundukları yenilikçi çözümlerle personel, emek ve zaman tasarrufu sağladıklarını kaydeden Efendioğlu, “Technomind, patolojik verileri dijitalleştirerek, Türkiye’de ortalama 4-6 hafta süren patolojik sonuçları 3-4 güne indiriyor. Ayrıca hasta yatış sürelerini kısaltıyor. Çok daha kolay ve hızlı konsültasyon (ikincil görüş) imkanı sağlıyor. Uzaktan eğitim, verileri depolama ve kolay erişim fırsatı sunuyor. Bununla birlikte dijital veriler üzerinde yapay zeka algoritmaları ile yeni teşhis yöntemleri mümkün olabiliyor” dedi.
Efendioğlu, dijital patoloji tarayıcı cihazı Nisan 2022’de piyasaya sunacaklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Akademik araştırmalardan sonra Ocak 2021’de BÜDOTEK Teknopark’a kabul edildik ve tarayıcı cihaz için KOSGEB desteği aldık. Cihazla ilgili MVP sürecini tamamladık, prototipimiz ortaya çıktı. Şu anda ise test, analiz ve diğer validasyon işlemlerini tamamlıyoruz. Nisan 2022 itibariyle piyasaya çıkacağız. Yazılım grubumuz da cihaza ait tüm yazılımları tamamladı.”
İHTİYACA UYGUN ÜRÜNLER
Hedef kitlelerini; özel ve kamu hastaneleri, üniversiteler, laboratuvarlar, halk sağlığı merkezleri, Ar-Ge merkezleri, veteriner klinikleri ve ilgili yurt dışı pazarlar olarak açıklayan Efendioğlu, potansiyel müşterilerinden sürekli geri dönüşler aldıklarının ve ürünlerini onların ihtiyaç ve beklentisine uygun şekilde geliştirdiklerinin altını çizdi. Türkiye’de hem donanım hem yazılım konusunda bütünleşik sistem geliştiren ilk firma olmalarının kendilerine ulusal anlamda ciddi rekabet avantajı sağladığını ifade eden Memduh Efendioğlu, global anlamda hedeflerinin çok daha büyük olduğunu söyledi. Cihazlarının bulunduğu segmentin benzersiz olduğunu ve kendine özgü özellikler taşıdığını belirten Efendioğlu, yazılımda da iddialı olduklarını kaydetti.
DİJİTAL UYGULAMALARLA HİZMET KALİTESİ ARTACAK
Türkiye’nin özellikle şehir hastaneleriyle yaptığı devasa yatırımlarla bölgesinde fazlasıyla dikkat çektiğini ve sağlık turizmi için yeni bir çekim merkezi haline geldiğini vurgulayan Memduh Efendioğlu, “Sağlıkta dijital uygulamaların devreye girmesiyle hizmet kalitesinin artacağını, sağlık turizmi potansiyelinin giderek büyüyeceğini, böylece döviz girdisi ve istihdama katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Medikal cihazlar arasındaki iletişim, yapay zeka uygulamaları ile hastaya konulacak teşhis ve istenecek tetkiklerle ilgili önerilerde bulunmak gibi dijital dönüşümlerin temellerini oluşturan yapı taşları, mevcut sağlık sistemini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. Pandemi sürecinin dijital sağlık sistemlerine olan ihtiyacı bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizen Efendioğlu, şunları söyledi: “Esasen pandemi süreci ile bütün dünyada yeni bir çalışma modeli ortaya çıktı ve gelişerek devam edecek. Uzaktan ve hibrit çalışma davranışları, dijital sağlık hizmetlerine teşvik ediyor. Bizim mühendislik çalışmalarımızın meyveleri de tam bu sürece hizmet ediyor.”
BTM ÇATISI ALTINDA OLMAK BİZİM İÇİN ŞANS
BTM ile bir dostlarının tavsiyesi üzerine tanıştıklarını anlatan Memduh Efendioğlu, “BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı’yı ziyaret ettik. Bize, BTM’nin çalışmalarını ve vizyonunu anlattı. Çok etkilendiğimizi söylemeliyiz. Biz laboratuvarımızda mühendislik çalışmaları yaparken, aslında diğer mentorluk, süreç geliştirme ve kurumsallaşma çalışmalarımızı BTM’nin desteği ile sağlayacağımızı anladık. BTM’nin çalışmaları çok ilham verici ve geliştirici. BTM çatısı altında olmak bizim için şans” dedi. BTM’nin, yatırımcılarla girişimcileri bir araya getirdiği Sahne XL etkinliğinde sahneye de çıktıklarını belirten Efendioğlu, şöyle devam etti: “İlk defa böyle bir etkinlikte yer aldık. Bizim için inanılmaz bir deneyim oldu. BTM’nin organizasyon ve network kapasitesini görmüş olduk. Hem sunumumuz hem de standımız büyük ilgi gördü. Birçok önemli kontakt kurduk, bazı yatırımcı gruplara dosyalar hazırladık. Zannediyorum, ilerleyen süreçte ciddi sonuçlar elde edeceğiz. BTM’nin bu tür faaliyetlerine sürekli katılmak isteriz.”
10 Ocak 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi