tatil-sepeti


Uyuşmazlık yargılama esası konusunda dünyanın önde gelen akademisyenlerinden, Cambridge Üniversitesi misafir öğretim üyesi Prof. Dr. Rochelle C. Dreyfuss, İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilim ve Toplum Buluşmaları konferanslar dizisine konuk oldu. Dreyfuss, konferansta yaptığı konuşmada, işlerin daha önce yerel olarak yürütüldüğünü ve fikri mülkiyete bölgesel bağlılığın olduğunu anımsattı. ABD’de iş yapıldığında ABD’de dava açıldığını, Türkiye’de iş yapıldığında Türkiye’de dava açıldığını dile getiren Dreyfuss, “ABD’de buluş yaptıysanız, ABD’de patent alırdınız. Türkiye’de buluş yaptığınızda, Türkiye’de patent alırdınız. Ancak küresel ticaret büyüdükçe bu kabul edilebilir olmaktan çıktı” dedi. Dreyfuss, önceden belli bir ülkede geçerlilik taşıyan bir patentin diğer ülkelerde korunmayabildiğini belirterek, “Bölgesellik artık geçerli değil” diye konuştu.

PATENT PAHALIYDI

Paris Anlaşması ve 1995 tarihli Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması ile Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bağlı her bir ülkenin copyright, telif hakları ve patent sisteminin olması gerektiğine dikkat çeken Dreyfuss, şunları dile getirdi: “Bu hakların satın alınması da bölgeseldi. ABD’de patent istiyorsanız ABD’ye, Türkiye’de patent istiyorsanız, Türkiye’ye gitmeniz gerekiyordu. Bu da çok pahalıydı. Bir nevi prosedürel anlaşmalar ortaya konuldu. Bu hakların diğer ülkelerde satın alınmasını kolaylaştırmak için anlaşmalar yapıldı.”

TELİF KOLAYLAŞIYOR

Prof. Dr. Dreyfuss, uluslararası anlaşmalarda DTÖ üyesi ülkelerin diğer ülkelerdeki uygulamalara tabi olduğunu ifade ederek, “Telif haklarını almak nispeten kolaylaşıyor. Yeni anlaşmalarla daha da kolaylaşacak. Anlaşmayı aynı zamanda uygulamanız da gerekiyor. İhlal edildiği zaman bir anlamı olmaz. Her ülkede çok etkin uygulamalar, fikri mülkiyet hakları ile ilgili mahkemeler ve otorite olması gerekiyor” dedi.

FİKRİ MÜLKİYET ÖNEM KAZANACAK

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, dijital dönüşüm çağında, önümüzdeki 10 yıl içinde bilinen her şeyin modasının geçmiş olacağını söyledi. Zaim, dijital değişimin bilgisayar ve yazılım mühendisliği ile yapay zeka alanlarında görüleceğinin altını çizerek, “Dijital platformlardaki inovasyon bu değişen dünyanın önemli bir parçası. Fikri mülkiyet haklarının önemi giderek artıyor” diye konuştu.

05 Mart 2020 Perşembe

Etiketler : Üniversitemiz