Patent ve marka vekilleri İTO’da buluştu

Giriş: 06.12.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun işbirliğinde, Patent ve Marka Vekilleri Meslek Kuralları, Disiplin Uygulamaları semineri gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmalarını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı, Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu Başkanı Cemil Başpınar, İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Mehmet Ünal yaptı.

Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu Üyeleri; Muhammed Ali Işık, Vehbi Mescigil, Kemal Yamankaradeniz, Uğur Yalçıner, Yaşar Tozar, Süleyman Özcan, Işıl Altaylı, Av. Ahmet Şevki Dağkıran da patent ve marka vekillerinin sorularını cevaplandırdı.

PATENT-MARKA SAYILARI

Sınai mülkiyet hakları ile sanayi, üretim ve ihracatın gelişmesi arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman; “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü WIPO’nun 2016 Aralık tarihli ‘Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri’ne göre Türkiye patent başvurularında dünyada 23’üncü, faydalı model başvurularında 7’nci sırada, yerli patent başvurularında 15’inci sırada. Marka başvurularında ise; Türkiye dünyada 7’nci, yerli marka başvurularında 6’ncı sırada. Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre; 2017 yılı yerli patent başvurularında yüzde 33.82’lik bir artışla 8 bin 625 adet, yabancı patent başvurularında ise yüzde 3.15 artışla 10 bin 658 adet başvuru yapıldı. Yerli marka başvurusunda ise; yüzde 12.19 artışla 106 bin 99 marka başvurusuna, yabancı markalarda yüzde 19.11 artışla 15 bin 9 başvuru sayısına ulaşıldı” dedi.

PATENT VE MARKA VEKİLLİĞİ

Patent ve marka konusunda yakın gelecekteki hedeflere ulaşmak için daha çok üretim ve yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman; “Bunun yolu da, sınai mülkiyet haklarına ilişkin hizmetlerin kaliteli ve hızlı bir biçimde yürütülmesi ve sınai mülkiyet bilincinin toplumun bütün kesimlerinde arttırılmasından geçmektedir” diye konuştu. İbrahim Doğan Salman, sınai mülkiyet haklarının ortaya çıkması ve etkin bir şekilde korunması için; modern ve eksiksiz bir mevzuatın yanı sıra, başarılı bir şekilde çalışan ihtisas mahkemelerine ve marka/patent vekillik sistemine de ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.

İSTANBUL AÇIK ARA LİDER

Patent ve marka başvurularının yaklaşık yüzde 50’sinin İstanbul’dan alındığını belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı, Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu Başkanı Cemil Başpınar; “İstanbul’un dikkate alınmadığı sınai mülkiyet yaklaşımı eksik kalır. Sistemin gelişmesi için aktörlerin eş zamanlı gelişmesi gerekir. Türk sanayi ne kadar gelişirse, Patent ve Marka Kurumu da o kadar gelişir” dedi.

Başpınar, 10 Ocak 2017 tarihinde, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile tarihi bir reform yapıldığını da hatırlattı. Cemil Başpınar, patent ve marka vekilliği sınavlarının mesleki gelişime yönelik olarak artık yeni haliyle uygulandığını da söyledi.

Başpınar, seminerin yeni dönemde, patent ve marka vekilleri için İstanbul’da yapılan ilk seminer olduğuna da dikkat çekti. Patent ve Marka Vekilleri Disiplin Kurulu üyeleri, 18 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan disiplin yönetmeliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Seminerde, en çok dile getirilen konulardan biri de yönetmelikteki ‘vekilin azli’ ifadesi oldu. Bazı katılımcılar, bunun yerine ‘vekilin değiştirilmesi’ ifadesinin daha doğru olacağı görüşünü beyan etti.