tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2018’de 7 bin 349 yerli patent ve 11 bin 155 yabancı patent başvurusu yapıldı. Türkiye 2023’te yerli patent başvuru sayısını 20 bine çıkarmayı hedefliyor. Patentli ürün, hizmet ve teknoloji elde edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının ne kadar verimli olduğu konusunda da önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

İTO’DA ANLATILDI

İTO, patent ve marka konusunda önemli toplantılara ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. İTO’da gerçekleştirilen Patent ve Marka Vekilleri Bilgilendirme seminerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi’nin (EPATS) işleyişi ve sağladığı kolaylıkları, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar ve kurum yetkilileri anlattı. Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman yaptı.

SINAİ MÜLKİYET

Sınai mülkiyet hakları alanında, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru ve tescil işlemlerinin sorunsuz ve en doğru şekilde ilerleyebilmesinin zaman ve maliyet kaybının önüne geçtiğini belirten Salman, “En önemlisi de hak kayıplarını engelliyor. Sınai mülkiyet haklarına ilişkin hizmetleri kaliteli, etkin ve hızlı bir biçimde yürütmek, bu alanda sağlıklı ve güvenilir bir danışmanlık hizmeti almak son derece önemli”dedi.

E-DEVLET BAĞLANTILI

Türkiye’debüyük bir dijital dönüşüm gerçekleştiğini vurgulayan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Cemil Başpınar, “EPATS uygulamamız e-devlet üzerinden yapılacak kimlik doğrulama ile gerçekleşiyor. Sistemde, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularınızı yönetebileceğiniz bir alan var” diye konuştu. EPATS’ın patent ve marka vekillerinin işlemlerini kolaylaştıracak bir sistem olduğunun altını çizen İTO Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz ise “İşlerimizi tek bir ekrandan takip etme imkanı oluştu. Türkiye’nin bu değişim ve dönüşüm sürecinde patent ve marka vekillerine çok ihtiyaç var” diye konuştu.

SADECE EPATS KULLANILACAK

Türk Patent ve Marka Kurumu’na, online başvuru işlemleri bir önceki platform olan Çevrimiçi Evrak Sistemi (ÇES) üzerinden de yapılabiliyordu. Patent ve marka vekilleri geçiş sürecinde işlemlerini hem ÇEŞ hem de EPATS üzerinden yapabilme imkanı verildi. Ancak 1 Ocak 2020’den itibaren EPATS’ın dışında başka bir uygulama kullanılmayacak. Patent ve marka vekilleri bu tarihten itibaren daha modern, hızlı ve işlevsel olan EPATS sistemiyle devam edecek.

FİKRİ MÜLKİYET AKADEMİSİ

İTO’daki toplantıda, fikri mülkiyet alanında eğitim, danışmanlık ve koordinasyon faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan Fikri Mülkiyet Akademisi de gündeme geldi. Akademinin çalışma usul ve esaslarının belirlendiği yönetmeliğin 14 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Fikri Mülkiyet Akademisi Yönetmeliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hazırlanmıştı. Akademinin görev ve yetkileri arasında; alan araştırmaları, danışmanlık hizmetleri ile ulusal ve uluslararası standartlara uygun personel belgelendirmesi yaparak fikri mülkiyet alanında kamu ve özel sektör çalışanlarının mesleki bilgi ve becerilerinin uluslararası normlar çerçevesinde oluşturulmasını sağlamak da var.

18 Aralık 2019 Çarşamba

Etiketler : Sektörel