Tüketici kredileri ve kredili mevduat hesaplarıyla ilgili kısıtlayıcı önlemler alındı. Parasal sıkılaştırma önlemlerinin yanı sıra ihracatçının finansmana kolay erişimini sağlamak için de düzenlemeler yapıldı.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son faiz artırma kararında vurgulanan seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Bu kapsamda, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüketici kredileri ve kredili mevduat hesaplarıyla ilgili de kısıtlayıcı önlemler alındı. Tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranları artırıldı. Bu kapsamda, vadeli Türk Lirası mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü getirildi.

 

ZORUNLU KARŞILIK  

 

Ticari ve taşıt kredilerinin büyüme hızını yavaşlatıcı ek tedbir alınırken, kredi kartı nakit kullanımlarına ve KMH hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı da yüzde 2.89’a yükseltildi. Kur koruma desteği sağlanan hesaplar için yüzde 15 oranında zorunlu karşılık uygulaması kararı, 21 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 


Ticari kredilerde sınır yüzde 2.5 Bu arada, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2.5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu. 

 

TAŞIT KREDİLERİNDE SINIR YÜZDE 2

 

Finansal kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi amacıyla taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi. İhtiyaç kredilerinde ise değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırı korundu. 


KREDİ KARTI NAKİT VE KMH FAİZİ 

 

Ayrıca, enflasyonun kontrolü ve iç talebin dengelenmesi için kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2.89’a yükseltildi. İhracat ve yatırım kredileri ile deprem bölgesine yönelik krediler Merkez Bankası’nın kredileri sınırlandırıcı tüm tedbirlerinin dışında tutuldu. 

 

REESKONTTA İHRACAT PERFORMANSINA BAKILACAK

 

Bu adımların yanı sıra ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla yeni kararlar alındı. 

Bu kararlar şöyle: 

 

  • Reeskont kredilerinin günlük limiti 1.5 milyar TL’ye yükseltildi. 
  • Reeskont kredilerinde KOBİ payı artırılacak ve ihracat artış performansı dikkate alınacak.   
  • Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. 
  • Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.

31 Temmuz 2023 Pazartesi