tatil-sepeti

Yuan’ın güçlü olması politikasını sürdüren Çin Merkez Bankası’na (PBOC) baskı giderek artıyor.


NECMİ UYSAL

 

Bir süredir para birimi Yuan’ın güçlü olması politikasını sürdüren ve günlük genellikle 1 ABD Doları için 7.09-7.11 arasında işlem görmesine izin veren Çin Merkez Bankası’na (PBOC) piyasanın baskısı giderek artıyor. 

 

YUAN SATIP DOLAR ALIMINA NEDEN OLUYOR 

 

ABD hazine tahvili faiz oranları ile Çin hükümeti tahvilleri arasında açılan faiz farkı, yatırımcıların Yuan satıp ABD Doları enstrümanlarına yatırım yapmasına neden oluyor. 

 

10 YILLIK HAZİNE TAHVİLİNİN FAİZİ YÜZDE 2.3

 

Nitekim 10 yıllık ABD hazine tahvili faizi yüzde 4.57 iken, Çin 10 yıllık hazine tahvilinin faizi ise yüzde 2.3 düzeyinde.

 

YÜZDE 2 AŞAĞIDA İŞLEM GÖRÜYOR

 

Her ne kadar Çin Merkez Bankası para biriminin değerini belirli aralıkta tutmaya çalışsa da piyasa da merkez bankasının izin verdiği en yüksek dalgalanma limiti olan yüzde 2 aşağıda işlem görüyor. 

 

2015’TE DEVALÜE EDİLDİ

 

Bu durumun son sekiz yılda ilk kez meydana gelmesi, Çin para birimi üzerinde oluşan baskının göstergesi olarak yorumlanıyor.

 

Çin para birimi, 2015 yılında aşırı değerli olduğu gerekçesiyle devalüe edilmiş ve bunun sonucunda finansal piyasalarda karmaşaya, sermaye kaçışlarına neden olmuş ve yapılan müdahalelerle ülkenin döviz rezervlerinde 1 trilyon Yuan azalma meydana gelmişti.

30 Mayıs 2024 Perşembe