Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Global pazar araştırma kuruluşu Euromonitor International’ın her yıl geleneksel olarak en çok ziyaret edilen şehirleri ve turizm trendlerini açıkladığı ‘En İyi 100 Şehir’ raporu yayınlandı. Toplam bin 219 şehrin verileri baz alınarak hazırlanan rapor, dünyayı sarsan ve turizm sektörüne tarihin en büyük zararını veren Covid-19 salgınına atıf yapılarak, ‘İyileşmeye Kadar Güçlüğün Ötesinde’ başlığıyla açıklandı. Dikkat çeken başka bir detay da salgının tüm şehirleri eşit şekilde etkilediğine işaret edilmesi ve turizm rekabeti açısından 2020 yılında kazananın veya kaybedenin olmadığının belirtilmesi oldu.
SERTİFİKA UYGULAMASI
En İyi 100 Şehir listesinde İstanbul, Avrupa sıralamasında üçüncü, dünya sıralamasında ise sekizinci oldu. İstanbul bölümündeki önemli bir bilgi de Türkiye’nin güvenli turizm sertifika programının etkili olduğu ve güveni sağlamlaştırdığına dikkat çekilmesi. Sertifika uygulamasının başarıya ulaşmasında, salgın ile mücadelede bir kamu politikası olmasının yanı sıra turizmcilerin sorumluluk bilinciyle konuyu sahiplenmesi de etkili oldu.
YÜZDE 84’Ü GÜVEN BELGELİ
İstanbul Valiliği, en son açıkladığı verilerde, kentte faaliyet gösteren bin 28 konaklama tesisinin yüzde 84’ünü kapsayan 861 tesisin, Covid-19 tedbirleri kapsamında ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ aldığını duyurmuştu.
TURİSTE COVID-19 SİGORTASI
Güvenli turizm sertifika programı kapsamında, Türkiye’ye gelen turistlere huzurlu bir tatil için Covid-19 teminatlı Turist Koruma Destek Sigortası hizmeti sunulması da raporda ayrıca yer aldı. Turist Koruma ve Destek Sigortası, 2020 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) öncülüğünde uygulanmaya başlandı. Sigorta, Covid-19 hastalığı kesin tanısı nedeniyle hastanede tedavi gören turistlere, hastanede yattığı süre boyunca tedavi masraflarını ödeyen bir poliçeyi içeriyor.
TOPARLANMADA BEŞ EĞİLİM
Euromonitor raporunda, 2021’de seyahatlerdeki toparlanmada ortaya çıkacak beş ana eğilim şu şekilde yer aldı: Güvenli seyahat koridorlarında yol açmak, yolculuk evde başlar anlayışı, iyileşmeyi kolaylaştıracak ve hızlandıracak dijital teknoloji, seyahat tasarımının anahtarı olacak sorumlu ve sürdürülebilir turizm anlayışı, dayanıklılık yoluyla iyileşme.
AB’DEN YAZA YETİŞECEK AŞI SERTİFİKASI HAZIRLIĞI
Turizmde toparlanmanın nasıl olacağı kadar seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında uygulanacak politikalar da gündemde. Avrupa Birliği (AB), sınırları içinde geçerli olacak aşı sertifikası diğer adıyla Dijital Yeşil Geçiş Kartı konusunda çalışmalar yürütüyor. Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği taslak metine göre, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan tüm aşılar, uygulama kapsamındaki AB üyesi ülkeler tarafından otomatik olarak tanınacak. Konu gündeme geldiğinde, bazı üye ülkelerin ‘AB üyesi ülke vatandaşlarının yalnız EMA onayından geçmiş aşıyı kullanan ülkelere seyahat edebilmesi’ şeklinde bir maddenin konulması için de girişimleri oldu fakat Avrupa Komisyonu’nda kabul görmedi. Söz konusu madde yer alsaydı Türkiye henüz EMA onayından geçmemiş Çin aşısı kullandığı için AB üyesi ülkelerden gelecek turistler konusunda engel ile karşılaşacaktı. AB içindeki sürecin tamamlanmasının ardından Dijital Yeşil Geçiş Kartı uygulamasının haziran ayında başlaması planlanıyor.
YENİDEN YAPILANMADA ÖNE ÇIKAN FIRSATLAR
Raporda, turizm sektöründe yaşanılan tüm zorluklara rağmen seyahatin sunduğu değeri yeniden dizayn etme fırsatının olduğu da vurgulandı. Salgın sürecinde bu noktada öne çıkanlar ise şunlar: Turizmin ötesinde faydaları olan bölgesel ittifaklar, iç turizme yeniden odaklanmak, daha fazla dijital entegrasyon, kaynak verimliliği ve kurumsal sosyal sorumluluk, daha güçlü bir şekilde geri dönmek.
BAZI KÜRESEL DESTİNASYONLAR KONUMLARINI KAYBEDECEK
Koronavirüs salgını, turizm sektörünün kırılganlığını küresel olarak da ortaya çıkardı. Kısa ve orta vadede destinasyon tercihlerinin nasıl değişebileceği de tartışma konusu. Raporda, bazı şehirlerin uzun süredir devam eden küresel destinasyon olma konumlarını kaybedebileceğine de dikkat çekiliyor. Sebepler arasında ise yaşam tarzı değişiklikleri, tüketici değerleri, güvenli seyahat için yüksek maliyetin olması, hükümetlerin kaynak kapasitesi gösteriliyor.
TÜRKİYE, 15 NİSAN’DA UYGULAMAYI DEĞİŞTİRECEK
Türkiye, şu anda yurt dışından gelenlere, son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test belgelerini ibraz etme zorunluluğunu uyguluyor. Uygulama, 15 Nisan’dan sonrası için Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden değerlendirilecek. Ülkelerdeki vaka sayısındaki düşüşe göre ilgili ülkeden gelenden negatif PCR test belgesi istenip istenmeyeceğine karar verilecek. Öte yandan, turizm sektörü çalışanlarının aşı önceliği bulunuyor.
GALATAPORT, İSTANBUL’UN YERİNİ ETKİLEYECEK
Önümüzdeki yıllarda, İstanbul’un şehirlerin turizm sıralamasındaki yerine etki etmesi beklenen değerlerinden biri de Galataport Kruvaziyer Liman Projesi olacak. Galataport, kültür-sanattan gastronomiye, turizmden alışverişe kadar pek çok farklı fonksiyona sahip olacak. İstanbul’a ilave 1.5 milyon turist kazandırması ve yılda 1 milyar dolarlık ekonomi daha oluşturması planlanıyor. Galataport’un, nisanda açılması bekleniyor.
29 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı