HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dijital dönüşüm sürecinde e-ticaretle birlikte e-ihracat da önem kazanmaya başladı. Global ihracat pazarından aldığı payı yükseltmek isteyen Türkiye, e-ihracatın artırılmasına yönelik düzenlemeleri de devreye aldı. Üyelerini yeni nesil ticaret hakkında bilgilendirmeyi sürdüren İstanbul Ticaret Odası, ‘e-ihracat’ webinarı gerçekleştirdi. Dijital Strateji ve Performans Yönetimi Eğitmeni Ersan Ertürk tarafından verilen webinar, İstanbul Ticaret Odası’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.
YÜZDE 80 ONLINE TAHMİNİ
İhracat olgusunun gelecek 10 yılda daha büyük bir değişim yaşayacağına dikkat çeken Ertürk, şunları söyledi: “Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma’nın analizine göre gelecek 10 yılda yaşanacak değişimle ihracatın yüzde 80’i online ortamda yapılacak.
Bunun çok önemli bir kısmı da B2C olarak yapılacak. Yani toptan şirketlere değil, son kullanıcıya yapılacak bir satıştan bahsediyor. e-ticaretin ilk başladığı zamanlarda konvansiyonel mağazacılığa etkisini hatırlamak da değişimi anlamak açısından
faydalı olacaktır.”
PAZARIN BEKLENTİSİNE UYUM
İhracattaki hedef ülkede lokalleşmenin de başarıda etkili olduğunu belirten Ertürk, “Hedef ülkede şirket kurmaktan pazarlamaya, hangi kanallarla gideceğinize kadar hemen her konuda lokalleşmeniz gerekiyor” önerisinde bulundu. Lokalleşmenin o pazarın beklentilerine uymayı gerektirdiğini anlatan Ertürk, şöyle devam etti: “Mesela bir araştırmaya göre Avrupa’da reklam bannerları üzerinde fiyat belirtmek negatif etki oluşturuyor. Oysa Türkiye’de pozitif etki yapıyor. Başka bir örnek, Almanya’da yaptığınız ve iyi netice aldığınız bir Instagram kampanyanızdan Suudi Arabistan’dan kötü netice alabilirsiniz. Ülkelerdeki ödeme araçları tercihleri de farklı olabiliyor. Mesela, Körfez ülkelerinde en çok kullanılan ödeme metodu kapıda ödemedir.”
PANDEMİ ETKİSİ
Bazı ihracat pazarlarında pandemi döneminde online kanal ile yurt dışından ürün alımındaki artışa da dikkat çeken Ertürk, şu bilgiyi verdi: “Son altı ay içinde yurt dışından ürün satın alan kişilerin oranı ABD’de yüzde 29, Şili’de yüzde 69, Hindistan’da yüzde 74, İtalya’da yüzde 79 olarak gerçekleşti.”
ETGB İLE KOLAY VE MASRAFSIZ
Webinarda, mikro ihracatta önemli bir uygulama olan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) hakkında da bilgi verildi. Gönderi ağırlığı 300 kilogram ve fatura değeri 15 bin Euro’yu geçmeyen ürünler ETGB ile ihraç edilebiliyor. Bu yöntem, ihracatçının gümrükte çeşitli prosedürlerle uğraşmamasını da sağlıyor. Çalışılan kargo firması ETGB ile gümrük prosedürlerini yerine getiriyor. Mikro ihracatta diğer avantajlara bakıldığında, ürünlerin ABD’ye gönderimlerinde ağırlık 150 kilogramı ve maliyet 800 doları geçmemişse KDV muafiyeti uygulanıyor. Avrupa’ya gönderimlerde ise 22 Euro’yu aşmamışsa KDV muafiyeti uygulanıyor.
E-İHRACATTA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?