Çarşamba, 06 Kasım, 2024
HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan Covid-19 raporlarına bir yenisi daha eklendi. Prof. Dr. Yusuf Balcı ve Dr. Öğretim Üyesi Güldenur Çetin’in kaleme aldığı ‘Türkiye Ekonomisinde İstihdam ve Çalışma Hayatı Üzerindeki Etkileri’ başlıklı rapor, pandemi sebebiyle Türkiye ve dünya ekonomisinde meydana gelen hızlı ve köklü değişimleri, makroekonomik yapıdaki aksaklıkları ve sorunları ortaya koyarken, çözüm önerileri de sunuyor.
Raporda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin mevcut ekonomik yapılarının karşı karşıya kaldığı tehditlerin yanı sıra Türkiye ekonomisinin pandemi sonrası muhtemel durum tahlilleri yapılıyor.
KRİZLERDEN DERS ALDIK
1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi, 1994 finans krizi ve 2001 krizinin, küresel krizlerle baş etmede Türkiye ekonomisi açısından birer ders niteliğinde olduğu belirtilen raporda, 2008 küresel kriz sonrası ekonomi gidişatı ve uygulanan politikaların bugün yaşanan pandeminin tetiklediği küresel kriz bakımından son derece önemli olduğu vurgulanıyor.
Raporda pandeminin maliyetini net olarak öngörmenin mümkün olmadığı belirtilerek, şu ifadeler kullanılıyor: “Ekonomik faaliyetlerin tamamıyla durmaması, ülke ekonomisi açısından bir avantaj teşkil etmekle beraber, kısmen yavaşlamasıyla da GSYİH açısından belirli oranda azalmanın kaçınılmaz olduğunu söylemek mümkün. Özellikle üretim sürecinin devamlılığının sağlanması üzerine atılan adımlar, üreticiyi desteklemek için alınan kararlar bu noktada önem arz ediyor.”
FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR Mİ?
Her krizin ortaya çıkardığı ağır sorunların yanında fırsatlar sunduğuna da işaret edilen raporda, şu önerilerde bulunuluyor: “Pandemi sonrası oluşacak yeni ekonomide ve çalışma hayatında gelir ve istihdam kayıpları olmaması hedefinin yanında, Türkiye’nin bütün dünyanın yaşadığı bu krizden avantajlı çıkabilmesi için kamu ve özel kesim el ele vererek akıl ve güç birliği yapmalı. Türkiye bu noktada Avrupa’nın ve bölgenin üretim üssü olmayı hedeflemeli.”
Rapora İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin internet sitesinden ulaşılabiliyor.
ÖZEL SEKTÖRE KOLAYLIK SAĞLANMALI
Raporda salgın döneminde yapılan kamu harcamalarının tolere edilebileceğinin altı çizilirken, özel sektöre de bazı kolaylıklar sağlanması gerektiği şu sözlerle vurgulanıyor: “Özel sektör açısından da hızlı bir tedbir ve uygulama sürecine girilmeli. Özellikle internetten satış ve faaliyet alanına sahip olmayan işletmelerin bu süreçten zarar görmeden ya da tam anlamıyla kapanma yoluna girmeden çıkabilmeleri açısından online platformlarda varlık göstermelerine yönelik bir dizi düzenleme yapmaları ve hızla uygulamaya geçmeleri gerekiyor.”
TEDBİRLER VE ÇÖZÜMLER
Pandemi sebebiyle oluşan krize karşı alınacak tedbirlere ve sunulacak çözümlere de değinilen raporda, bu süreçte kamu kesiminin özellikle sağlık ve sosyal güvenlik alanlarındaki öneminin daha iyi anlaşıldığının altı çiziliyor.
Raporda, kamunun alması gereken tedbirler konusunda şu önerilerde bulunuluyor: “Covid-19 pandemisine karşı ve sonrasında alınacak tedbirleri belirlemek, koordine ve takip etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nda ‘Pandemiye Karşı Önlemler, Planlama ve Koordinasyon Birimi oluşturulmalı. Ayrıca ‘Pandemi Sonrası Ekonomik Yapılanmaya İlişkin Tedbirler’ konulu bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi de yayınlanmalı. Hijyen ve istihdam gibi konuları da içerecek bu genelge, tüm bakanlıklara, kanunla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarına ve meslek örgütlerine, tüm ilgili kesimlere şamil olacaktır.”
Kamunun düzenleyici rolüne ilave olarak denetleyici rolüne de atıfta bulunulan raporda, “Önümüzdeki dönemde önemi çok daha artacak denetim, tarafların, ilgili kesimlerin, işverenlerin, çalışanların ve özellikle meslek kuruluşlarının da katılımıyla konunun eğitici boyutunu öne çıkararak gerçekleştirilmeli. Bu alanlarda gerekli normlar ve standartlar, birincil ve ikincil yasal düzenlemeler yapılmalı” önerilerinde bulunuluyor.
ONLİNE ETKİNLİKLER SEMPOZYUMLA TAÇLANDIRILDI
İstanbul Ticaret Üniversitesi, pandemi sürecinde düzenlediği 150’yi aşan dijital etkinliklerini bir sempozyumla taçlandırdı. Üniversitenin Youtube kanalında tam gün süren ‘Covid-19 Pandemisinin Türkiye’ye Etkileri Sempozyumu’nda, pandeminin Türkiye’ye yönelik etkileri farklı açılardan ele alındı.
Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, pandeminin başladığı ilk günlerden itibaren üniversite olarak hem online eğitimde hem de topluma açık online etkinliklerde önemli başarı sağladıklarını söyledi.
Dört oturum olarak planlanan sempozyumda pandemi sürecinin küresel ekonomi, Türkiye ekonomisi, istihdam, finansal raporlama, İslam iktisadı, dış politika ve büyüme politikalarına etkisine dair 13 tebliğ sunuldu.
SÜPER BABALAR VE KIZLARI
Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi, iş hayatında başarılı olan iş insanlarını ve kendileri ile çalışan kızlarını bir araya getirdi. Üniversitenin Youtube hesabından yayınlanan programda, 5 iş adamı ve kızları, iş dünyasında birlikte nasıl çalıştıklarına dair tecrübelerini aktardı.
Merkez Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan’ın yönettiği programa Akman Holding Başkanı Ali Akman ve kızı Melisa Akman, Yenigün İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün ve kızları Aygen-Figen Yenigün, Ethica Sigorta A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan ve kızı Cansın Akdoğan Hacısoyu, Spor Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Meral ve kızı Feyza Meral, SMB Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Gül ve kızı Büşra Gül katıldı.
3 DERGİ OKUYUCULARIYLA BULUŞTU
Hakemli dergi Sosyal Bilimler’in 37 ve 38’inci sayıları ile Intermedia dergisinin 12. sayısı çıktı. Her yıl bahar, yaz ve güz olmak üzere üç sayı çıkan Sosyal Bilimler’in 37. sayısı, Covid-19 Sosyal Bilimler Özel Sayısı olarak yayımlandı. Dergide Covid-19 pandemisini farklı yönleri ile ele alan 20 makale var.
Derginin Hukuk Özel Sayısı olarak yayınlanan 38. yaz sayısında da pandeminin etkisiyle hukuki sorunların yaşandığı farklı alanlardaki 11 makaleye yer veriliyor. Intermedia dergisinde de iletişimin farklı alanlarını ve unsurlarını ele alan 17 makale bulunuyor. Dergilere dergi park web uygulaması üzerinden ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin internet sitesinden ulaşılabiliyor.
07 Temmuz 2020 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi