Pandemi sinema ve dizilerde rolleri değiştirdi

Giriş: 07.12.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: OSMAN KUVVET

İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı sektörel istişare toplantılarını sürdürüyor. Film sektörü toplantısının ikincisi, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Komite Üyeleri, dizi ve sinema filmi yapımcılarının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, sinema filmlerinin yapım tarafındaki eğilimler ve stratejisi ile dizi film sektörünün değişim ve dönüşümü değerlendirildi.

ÖZGÜN SENARYO

İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, yapımcıların eğiliminin sektörün pazarlama ve reklam dinamiklerinin değişimiyle ne yönde şekillendiğinin anlaşılması ve doğru yorumlanması gerektiğini ifade etti. Kuralay, ayrıca dizi film senaryolarının ne oranda yurt dışından uyarlandığını ve özgün senaryo yazımına etkisinin değerlendirilmesinin önemini vurguladı.

DİJİTAL PLATFORM

Toplantıda, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rıdvan Şentürk, sektördeki son değişiklikleri değerlendirdi. Şentürk konuşmasında, sektörün yapımcı, prodüksiyon süreçleri, salon sahipleri bakımından durumun değerlendirilmesi ve gelişmelerin iyi anlaşılmasının gerektiğini ifade etti.

Toplantıda, pandemi sürecinin, sektörün dinamiklerini ve seyirci alışkanlıklarını ciddi anlamda etkileyip dönüşüm başlattığına dikkat çekildi.

TANITIMA YÜKSEK PAY

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, sinema ve dizi filmler yapım bütçelerini karşılamak için pazarlama süreçlerini geliştiriyor. Buna göre, orta ve yüksek bütçeli sinema filmleri yapım bütçelerinin ortalama yüzde 25’ini tanıtıma ve pazarlamaya ayırıyor. Toplantıda vurgulanan bir başka konu ise tanıtım bütçesinin içindeki sosyal medya ve dijital mecraların oranının giderek arttığı gerçeğiydi. Dijital platformlar, kendi içerikleri için yapım bütçesi kadar tanıtım ve pazarlamaya bütçe ayırıyor.

65 MİLYON SİNEMA İZLEYİCİSİ

Sinema ve dizi film sektörü temsilcileri, pandeminin etkilerini ise şu verilerle özetledi: “Pandemi dönemi öncesinde yıllık 60-65 milyon sinema bileti satılıyordu. Sinemada izleyici sayısı 1 milyonu aşan 15 civarında film yapılıyor. Bu filmlerden 2-3 tanesi 5 milyon barajını aşıyor, 10-12 film ise 1 milyonun üzerinde izleyiciyi sinema salonlarına çekiyor. Dolayısıyla65 milyonluk sinema izleyicisinden 30-35 milyonu gişede 1 milyon barajını aşan filmlere gidiyor. Sinema seyircisini çeken filmlerin yüzde 65’ini yerli filmler oluşturuyor.”

DİZİ VE TV REKLAMINDA DURUM

Sinema ve dizi film sektöründe bütçe gelirleri, ürün yerleştirme ve kuşak reklamlardan elde ediliyor. Ürün yerleştirmeden dizilerin elde ettiği gelir yüzde 10 civarında. Toplantıda verilen bilgiye göre, oyuncu popülaritesi yüksek veya ünlü isimlerde bu oran yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Sektör temsilcileri, kuşak reklamlarda ise kanalların zor durumda olduğunu vurgulayarak şu bilgiyi verdi: “Bir diziye 3 kuşak reklam alabiliyorlar. Bu nedenle kanallarda dizilerin yurt dışı satış gelirleri çok önemli hale geliyor. Reklam verenler açısından da davranışlar değişiyor. Reklam giderlerindeki oran yüzde 70 TV reklamları, yüzde 30 sosyal medya ve dijitalden, yüzde 70 sosyal medya, dijital, yüzde 30 TV olarak gerçekleşmeye başladı.”

Toplantıda, sinema filmlerinde ana gelir kaynağının halen bilet satışlarından elde edildiğine dikkat çekildi. Bu nedenle film arasında yayınlanan kuşak reklamlardan yapımcılar pay alamıyor. Bu durumda oyuncu ve yapımcılar ürün yerleştirme ya da etkinliklerden gelir elde ediyor.