Pazar, 24 Kasım, 2024
HAMİT KARDAŞ
Pandemi sürecini farklı yönlerden ele alan raporlar serisini yayınlamayı sürdüren İstanbul Ticaret Üniversitesi, son çalışmasında reklam sektörünü mercek altına aldı. ‘Türkiye’de Corona Virüsün Reklam Sektörü Üzerindeki Etkileri ve Reklamın Geleceğine İlişkin Öngörüler’ başlığıyla yayınlanan rapor, İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Öztürk tarafından hazırlandı. Türkiye’de reklamveren, reklam ajansı ve tüketici cephesinde Covid-19’un etkilerinin tespit edildiği raporda, reklam sektörünün geleceğine ilişkin öngörülerde de bulunuluyor.
MESAJIN İÇERİĞİ
Prof. Dr. Öztürk raporunda, bu yılın sonunda reklam harcamalarının yüzde 70’e yakın oranda gerileyeceğini belirtirken, bazı sektörlerin ise süreç sebebiyle reklam harcamalarını arttırdığını söylüyor. Reklam harcamalarını arttıran sektörler, habercilik, hobi ve ilgi alanları, teknoloji ile eğitim olarak sıralanıyor. Rapora göre, reklam yayın sürecinde mesajların konusu da önemli. Reklamverenlerin reklam analizlerini yapan OpenSlate’in, YouTube ve Facebook gibi mecralarda koronavirüs ile ilgili 109 bin videonun yaklaşık 500’ünün ‘yanlış bilgi verdiği’ bulgusunu sunması dikkat çekiyor. Facebook’un virüsün çıktığı ilk evrelerde yaptığı açıklamada, tıbbi yüz maskeleri için reklamları ve ticari listeleri yasaklamayı planladığı bilgisine yer veriliyor.
MARKALARIN DURUMU
Türkiye’de Covid-19’a karşı markaların ilk evrede verdikleri tepkilerden biri, mağazalarını geçici süreliğine kapatmaları oldu. Birçok kategoride salgının etkileri mart ayının ilk haftalarında yavaş hissedilmekle beraber üçüncü haftası itibariyle kategorilerde değişimler daha sert oldu. İlk negatif etkiler hizmet sektörlerinde görüldü. Sağlık alanında ise eldiven-maske gibi önleyici ürünlere talep arttı, hastane randevularında hızlı bir azalış gözlemlendi.
Raporda, çalışanların ve öğrencilerin uzaktan eğitim ve çalışmaya çok hızlı uyum sağlaması da Türkiye adına önemli bir bulgu olarak ifade ediliyor. Tüketicilerin ofis ve iş hayatından uzaklaşıp evde daha fazla vakit geçirmeleri nedeniyle hobilerine yönelmeleri, evcil hayvanları ve çocukları için daha fazla alışveriş yapmaları, daha fazla haber izleyip oyun oynamaları ve kitap okumaları ise tüketici cephesindeki davranışsal değişim örnekleri olarak değerlendiriliyor.
Rapora, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin web sayfasından ulaşılabiliyor.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI DEĞİŞTİ
Raporda, Türkiye’deki tüketicilerin ilk evrede birincil temel ihtiyaçları haricinde tüketim yapmama eğilimi sergiledikleri kaydediliyor. Boş zamanlarının artması nedeniyle tüketicilerin evde hobi kategorisindeki ürünlerle ilgilendikleri, dışarıdan aldıkları temizlik ve yemek konusundaki işlerini kendilerinin yapmaya başladıkları gözleniyor.
Raporda mart ayının üçüncü haftası itibariyle Türk tüketicisinin evde kalmasıyla küçük elektronik ev aletlerine (ekmek, yoğurt yapma makinası vb.), kıyafet ve ayakkabı alımlarına yönelmesine de dikkat çekiliyor. Tüketici cephesinde mecra tercihleri incelendiğinde dijital platformlara ve TV’ye olan talebin arttığı, gençlerin ise Instagram, WhatsApp, mobil, Netflix, Twitter, TV, YouTube ve mobil oyunlara yöneldiği kaydediliyor.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE YENİ VİZYON
İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından kurulan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Ticaret TÖMER), Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK) onaylandı.
Yurt içinde ve yurt dışında yaşayanlara Türkçe öğretmeyi ve Türkçe öğretim çalışmalarını destekleyerek, bu alandaki birikimini ulusal ve uluslararası alanlarda çeşitli etkinliklerle paylaşacak merkez, 2020-2021 eğitim döneminde faaliyetlerine başlayacak. Ticaret TÖMER, Türkçeyi hem anadili hem de yabancı dil olarak en doğru ve en etkili şekilde öğrenme imkânı sunmanın yanı sıra Türkiye’yi, Türk kültür ve sanatını uluslararası alanda hak ettiği saygınlıkta temsil etmeye katkı sağlamayı hedefliyor.
Merkez bünyesinde, Türkiye’deki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Halk Bilimi, Dil Bilimi ve Yabancı Diller bölümleri son sınıf öğrencileri ve mezunları ile yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji bölümü öğrencileri ve mezunlarına mesleki tecrübeye yönelik uygulama programları düzenlenebilecek, staj yaptırılabilecek ve gerektiğinde sertifika verilebilecek.
Ticaret TÖMER’in faaliyetleri arasında yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla Türkiye’den yurt dışına gidecek öğretim elemanlarını ve öğretmenleri yetiştirmek, onlar için kurslar düzenlemek ve gerektiğinde sertifika vermek de yer alıyor. Ayrıca kamu ve özel kuruluşlara danışmanlık ya da bilirkişilik hizmeti de verilebilecek. Yurt içinde ve yurt dışında dil yeterlilik seviyesini ölçen sınavlar düzenlenebilecek, Türkçe öğretiminin yaygınlaşması için uzaktan eğitim ve uzaktan sınav uygulamaları da yapılabilecek.
SEPIP KONFERANSI 13 EKİM’DE BAŞLIYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin OSTİM Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ‘Akıllı Ekonomik Planlama ve Sanayi Politikaları (SEPIP) 2020 Konferansı’, 13-15 Ekim 2020 tarihlerinde yapılacak. Konferansın bu yılki ana teması, ‘Covid-19 pandemisinden sonra sanayinin görünümü ve politikalar’ olacak. Ekonomik kalkınmayı ve ulusal rekabetçiliği desteklemeye yönelik akademik çalışmaların sonuçlarının paylaşıldığı ve görüş alışverişinin yapıldığı SEPIP Konferansı, endüstriyel politika, ekonomik planlama ve ilgili çağdaş araçlar hakkında yeni fikirlerin tartışılmasına da olanak sağlıyor. Konferansa katılıp bildiri sunmak isteyen akademisyenler, bildirilerini 31 Temmuz 2020 tarihine kadar gönderebilecek.
TİCARET ÜNİVERSİTESİ İLK SİBER GÜVENLİK LİSESİNİN PAYDAŞI
Türkiye’nin ilk siber güvenlik lisesi, İstanbul Pendik’te açılıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin akademik partneri olduğu ve Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla kurulan okulun yeni eğitim-öğretim döneminde öğretim hayatına başlaması bekleniyor.
İlk yıl LGS puanına göre 30 öğrencinin alınacağı okul ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ile işbirliği protokolü imzalama aşamasında olduğu ifade edildi.
Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Pendik ilçesinde bulunan Türkiye’nin teknoloji geliştirme bölgesinde, Teknopark İstanbul bünyesinde eğitime başlıyor. Okul, bir proje okulu olup Türkiye’nin siber güvenlik alanında eğitim ve öğretim programı yürüten ilk lisesi olma özelliğini taşıyor. Lise, mesleki ve teknik eğitim çerçevesinde bilişim teknolojileri alanında uluslararası standartlarda faaliyet gösteren, ülkemizin savunma sanayi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara nitelikli uzman yetiştirmeye dayalı bilişim güvenliği eğitimi verecek.
5 YILLIK EĞİTİM
Lise, ilk yılı yabancı dil hazırlık olmak üzere toplam beş senelik bir öğretim planına sahip. Lisede sızma testi, adli bilişim, yapay zeka ve siber tatbikat laboratuvarları olacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa da lisenin paydaşları arasında yer alıyor.
28 Temmuz 2020 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi