Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de eğitim oldu. Yüz yüze yapılan pek çok eğitim, artık çevrimiçi ortamlarda gerçekleştiriliyor. Dil eğitiminde de uzaktan öğrenim tercih edilirken, Türkçe öğrenme meraklıları da arttı. Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Müdürlüğü’nün çevrimiçi eğitimlerine talep artarken pandemi sürecinde dünyanın farklı ülkelerinden 15 bin kişi uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğrendi.
1 MİLYONUN ÜZERİNDE
Yunus Emre Enstitüsü, kurulduğu 2009 yılından bu yana Türkçe öğretim faaliyetlerine ağırlık veriyor. Enstitü, 48 ülkede 58 merkezle Türk kültürünü ve Türkçe’yi öğrenmek isteyenlere dokunuyor. Enstitü bünyesinde bulunan kültür merkezlerinin yanı sıra çevrimiçi kurslar, video dersler ve Türkçe Öğretim Portalı vesilesiyle de Türkçe meraklıları eğitim alıyor. Şu ana kadar 194 ülkeden
1 milyonun üzerinde kişi Türkçe’yi ikinci bir dil olarak hanelerine yazdı. Bunun 99 bini yüz yüze eğitimlerle gerçekleşirken geriye kalanı uzaktan eğitimle oldu.
İSPANYA’DA YOĞUN İLGİ
Enstitünün Türkçe Öğretim Müdürlüğü tarafından verilen dil eğitimlerine, pandemi boyunca ilgi 3 kat arttı. Bu süreçte özellikle çevrimiçi kurslar ve dijital kurs çalışmalarıyla 15 bin kişi daha Türkçe öğrendi. Yüz yüze eğitime ara verilmesi, uzaktan eğitime hız kazandırılmasına vesile olurken, Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere İspanya, Avustralya, Endonezya, Malezya, Mısır, Paraguay ve Şili gibi ülkelerden Türkçe’ye olan ilgi arttı.
Pandemi sürecinde enstitünün uzman eğitimcileri tarafından öğrenim seviyelerine göre videolar çekildi. Toplam 111 videonun çekimi tamamlanırken, bu eğitim videoları da 500 bin kişiye ulaştı.
DİZİLER VESİLE OLDU
Enstitü, birebir faaliyette bulunduğu ofislerinin haricinde, 100’ün üzerinde ülkede de irtibat ofisleriyle Türk kültürünü dünyaya tanıtıyor. Bu süreçte Türkçe öğreniminin temel kaynağını ise yurt dışından Türkiye’ye eğitim amaçlı gelen öğrenciler ve özellikle Güney Amerika’da takipçi sayısını her geçen gün artıran Türk dizileri oluşturdu.
İTALYA’DAN İLGİ
Türkçe’ye olan merakın bir diğer kaynağı da Türk dizileri oldu. Pandemi sürecinde 1.200 saatlik dizi içeriği uluslararası izleyici ile buluşturuldu. En çok Latin Amerika ülkeleri, İspanya ve İtalya, Türk dizilerini izleyerek Türkçe’ye olan meraklarını gidermeye çalıştı.
148 BİN ÖĞRENCİ
Türkçe’ye olan ilginin kaynağında Türkiye’de eğitim gören öğrenciler bulunuyor. Hem kendileri Türkçe öğrenen hem de ülkelerinde Türkçe’ye ve Türk kültürüne olan ilginin artmasına vesile olan öğrencilerin sayısı her geçen gün yükseliyor. Son 10 yılda Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenci sayısı yüzde 75 artarak 148 bine ulaştı. Türkiye, bu alanda en çok misafir öğrenci ağırlayan ülkelerden biri haline geldi.