Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İnsanlar antik çağlardan bugüne gümüş madenciliği yapıyor ve gümüşü işliyor. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetler aynen altın gibi gümüşü de para ve yatırım aracı olarak kullandı.
Günümüzde gümüş, endüstride kullanılmasının yanısıra yatırım aracı olma misyonunu da sürdürüyor. Öyle ki, gümüşün ons fiyatı yalnızca temmuz ayında yüzde 34 artarak diğer tüm önemli küresel finansal varlıkları geride bıraktı. Temmuz ayındaki rekor, 1979’dan bu yana en yüksek aylık kazancı da temsil etti. Mart ayından ağustos ayına kadar ise yüzde 140’ın üzerinde bir yükseliş kaydetti.
YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ
Gümüşün son dönemdeki yükselişini değerlendiren Finans Analisti Kudret Ayyıldır, şunları söyledi: “Altın gibi gümüşte de hızlı yükselişin sebebi Covid-19 sürecinden dolayı küresel ekonomiye ilişkin beklentilerde bozulmaların olması. Ülkeler salgının ekonomik tahribatını en aza indirebilmek için faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeye çekti, hatta bazı ülkeler negatif faiz uyguladı. Bunun yanında parasal genişleme politikası da sergilediler. Bugün baktığımızda ABD’de 7 trilyon dolar civarında, Avrupa’da 1.3 milyon Euro’luk bir görüntünün olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Büyümeye ilişkin bozulmalar ile parasal genişlemeden dolayı dolar likitidesi probleminin ortadan kalkması, altın ve gümüş tarafında yükseliş getirdi.”
NEDEN ALTINDAN SONRA?
Gümüş tarafında altından daha sonra yukarı yönlü hareketler oluştuğunu hatırlatan Ayyıldır, “ABD, Avrupa ve Çin’de sanayi üretimi tarafındaki toparlanma eğilimleri, gümüş fiyatlarındaki pozitif beklentiyi de desteklemiş oldu. Ayrıca maden sahalarındaki üretime ilişkin bazı aksaklıklar sebebiyle arz endişelerinden dolayı da yukarı yönlü bir hareket izledik. Altın ve gümüş varlıklara ilişkin borsa yatırım fonlarındaki talebin de dikkat çekici bir şekilde arttığını gördük” dedi.
5G VE GÜNEŞ ENERJİSİ TALEBİ ARTIRACAK
Kanadalı finans analistleri gümüşün yeni teknolojilerdeki hammadde rolüne de dikkat çekiyor. Analistler, ülkelerin 5G teknolojileri ve güneş enerjisi teknolojisi için mali harcamalara yönelmesi durumunda gümüşün önümüzdeki iki yılda altından daha iyi performans gösterebileceğini, merkez bankalarının ise altın alımlarını biraz yavaşlatabileceğini iddia etti. Daha yüksek frekanslar ve daha kısa dalga boyları nedeniyle 5G için 4G’den çok daha fazla baz istasyonuna ihtiyaç duyulacağını belirten BMO Capital Markets Genel Müdürü Colin Hamilton, “Ülke ekonomileri mali rotalarına girdiğinde, bu altyapı harcamaları önümüzdeki birkaç yıl gümüş talebi için daha iyi bir ivme sağlayabilir ve bu dönemde gümüşün altından daha iyi performans göstereceğini tahmin ediyoruz” dedi.
ALTIN GÜMÜŞ RASYOSU NEYİ ANLATIYOR?
Altın gümüş rasyosu konusunda da bilgi veren Ayyıldır, şöyle konuştu: “Altın gümüş rasyosu, altın/gümüş demektir. Yani bir ons altın almak için kaç ons gümüş gerektiğini gösterir. Bu rasyonun yukarı yönlü hareketler oluşturması, altının gümüşten daha popüler olduğu, aşağı yönlü bir hareket oluşturması gümüşün altından daha popüler olduğu anlamına gelir. Mesela altın gümüş rasyosu düştüğünde gümüş değerlenecek, altın değerlenmeyecek diye düşünülmemeli. İkisinin kıyaslanmasında birinin diğerinden daha popüler olduğunu görebilmek için bunu izah ediyoruz. İkisinin de yükseldiği veya ikisinin de düştüğü görüntü unutulmamalı.”
ULUSLARARASI ÜRETİM TAHMİNİ
Uluslararası Gümüş Enstitüsü, gümüş fiyatlarındaki artışın sebeplerini, ‘doğal güvenli liman statüsü, enflasyon korkusu, dikkat çekici düşük faiz oranları ve merkez bankalarının devam eden likidite artışları’ olarak sıralıyor. Uluslararası Gümüş Enstitüsü, Covid-19 salgını nedeniyle bazı önemli gümüş madenciliği ülkelerinde madencilik faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu da hatırlattı ve 2020 yılında küresel gümüş üretiminin yüzde 7 düşeceğinin tahmin edildiğini belirtti. 2019 yılında küresel gümüş üretimi 27 bin ton olarak gerçekleşmişti.
18 Ağustos 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı