tatil-sepeti
tatil-sepeti

Pandemi en çok enerji fiyatlarını etkiledi

Giriş: 03.11.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Dünya Bankası, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirterek, petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtialarının fiyat endeksinde bu yıl yüzde 32.7’lik azalış olmasının beklendiğini bildirdi. Banka, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu’nun Ekim 2020 sayısını, ’Emtia şokunun sürekliliği’ başlığıyla yayımladı. Raporda, Covid-19 salgını nedeniyle yılbaşında yaşanan sert düşüşlerin ardından yılın üçüncü çeyreğinde neredeyse tüm emtia fiyatlarının toparlandığı bildirildi. Metal ve tarımsal emtiaların salgın kaynaklı kayıplarını telafi ettiğine işaret edilen raporda, enerji fiyatlarının ise bir miktar toparlanmaya rağmen gelecek yıl da salgın öncesi seviyelerin altında kalmasının beklendiği ifade edildi.

METALDE TOPARLANMA

Raporda, ham petrol fiyatlarının, arz kesintileriyle desteklenerek nisan ayındaki en düşük seviyelerin iki katına çıktığı, ancak fiyatların salgın öncesi dönemdeki seviyelerin altında olduğu kaydedildi. Çin sanayisinde beklenenden hızlı gerçekleşen iyileşmeyle metal fiyatlarının hızla toparlandığı belirtilirken, bazı gıda fiyatlarının da yükseldiği aktarıldı. Raporda, salgının en çok enerji fiyatları üzerinde etkili olduğu vurgulanarak, mart ve nisandaki düşüşün ardından enerji fiyatlarının ham petrol fiyatlarının etkisiyle kısmi bir toparlanma yaşadığı kaydedildi. Düşük petrol talebinin 2021’den sonra da devam etmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekilerek, salgının süresinin fiyat tahminlerine yönelik temel riski oluşturduğu vurgulandı.

2021’DE ILIMLI ARTIŞ

Raporda, petrol, doğalgaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyat endeksinin, bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 32.7 düşeceği, tarım ürünleri gibi enerji dışı emtia fiyatlarından oluşan endeksin ise yüzde 1.1 artmasının beklendiği ifade edildi. 2021’de emtia fiyatlarının ılımlı bir şekilde artacağı öngörülürken, enerji emtia fiyat endeksinin yüzde 9.3, enerji dışı emtia fiyat endeksinin de yüzde 1.7 artacağı tahminine yer verildi. Ham petrolün varil fiyatının bu yıl geçen yıla kıyasla yüzde 33.2 azalarak, ortalama 41 dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken, 2021’de ise yüzde 7.3 artışla ortalama 44 dolara ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

DEĞERLİ METALLERDEKİ ARTIŞ

Metal ve mineral fiyat endeksinde de bu yıl geçen yıla göre yüzde 1.1’lik azalma beklenen raporda, değerli metallerin fiyat endeksinin ise yüzde 27.3 artacağı öngörüldü. Altının ons fiyatının bu yıl geçen yıla göre yüzde 27.5 artacağı, 2021’de yüzde 2 azalacağı tahmini de yer aldı. Tarımsal ürünlerin fiyat endeksinin ise bu yıl yüzde 2.8 artması beklenen raporda, gıda güvenliğine ilişkin endişelerin birçok gelişmekte olan ülkede devam ettiğine de dikkat çekildi.

OPEC+ PETROL ÜRETİM KISINTISI ANLAŞMASINDA UZAMA SİNYALİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ grubunun uyguladığı petrol üretim kısıntısı süresinin uzatılabileceğini söyledi. Putin, “Bu aşamada, hiçbir şeyi değiştirmemize gerek olmadığına inanıyoruz. Ancak, mevcut üretim kısıtlamalarını sürdürebileceğimizi ve daha önce yapmayı düşündüğümüz kadar kısa sürede kaldırmayacağımızı da göz ardı etmiyoruz. Hatta gerekirse üretim kısıntısının artırılmasını da kabul edebiliriz” dedi.

Putin, ayrıca, ABD ve Suudi Arabistan ile birlikte petrol piyasalarına ilişkin kalıcı görüşmeleri sürdürdüklerini de sözlerine ekledi. Suudi Arabistan ile Rusya’nın mart ayındaki ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme restleşmesinin ardından yapılan OPEC+ grubu petrol üretim kısıntısı anlaşması, 2022 Nisan sonunda bitiyor.