Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel diğer gelişmeler tarım emtia fiyatlarını artırıyor. Ukrayna’da savaşın yanı sıra Çin’de artmaya başlayan Covid-19 vakaları ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde artışa gitmesi de emtia fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldı. ABD’de pamuk üretiminin yoğun olduğu Batı Teksas’ta hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olacağına ilişkin tahminler, üretime dair endişelere yol açtı. Bu durum da pamuk fiyatlarında hızlı yükselişe neden oldu.
Özellikle 14 Mart’ta hızla tırmanmaya başlayan pamuk fiyatları, New York Ticaret Borsası’nda yüzde 2.5’in üzerinde artarak 1.3015 dolara ulaştı. Böylece Haziran 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra 1.2840 seviyelerinde dengelendi. Fiyat, 24 Mart’ta da 1.300 dolar üzerinde hareket etti.
ÇUKUROVA PİYASASI
Öte yandan, Türkiye’de de pamuk fiyatları artıyor. Adana Ticaret Borsası’nda Çukurova pamuğunun kilogram fiyatındaki artış sürüyor. Roller Cins Çukurova Ekstra Standart 41 renk pamuk fiyatı, ocak ayı başında 34 dolarken, 43 dolara yükseldi. İzmir Ticaret Borsası’nda da 41 renk pamukta en yüksek satıcı fiyatı 46 dolar oldu.
2020 yılında pandeminin ilk aylarında talepteki düşüşle birlikte pamuk fiyatları gevşemişti. Ancak Kasım 2020’den itibaren pamuk fiyatında yukarı yönlü ivme başladı. Çin’in birçok sert emtiada olduğu gibi yumuşak emtia pamukta da talebin katlanması, fiyat artışını besleyen en önemli unsur olmuştu. Son aylarda ise Rusya-Ukrayna krizinin savaşa dönüşmesi lojistik zorluklarını artırdı. Bu durum ithalatçı ülkeleri yeni süre ve maliyet hesaplarına zorluyor.
İHRACATA GİDİYOR
Bu arada Türkiye’nin pamuk ihtiyacı 2 milyon tona ulaştı. Bunun yaklaşık 1 milyon 150 bin tonu ithal ediliyor. Tekstil alanındaki yeni yatırımların yanı sıra dış talep de özellikle tekstil ihracatı için pamuğa olan ihtiyacı artırıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Yerli pamuk üretimindeki artış, bizim artan talebimizi karşılayacak ve pamuk ithalatımızı düşürmeyecek. İç üretimdeki artış, sadece bizim artan ihtiyacımızı karşılayacak. Pamuk ithalatının düşmesini beklemiyoruz” demişti.
Diğer yandan, Ulusal Pamuk Konseyi’nin (UPK) öngörüsüne göre, 2023’te Türkiye’deki iplik sanayisinin pamuk tüketimi 2.5 milyon tona yükselecek. UPK’dan yapılan açıklamaya göre bu yıl Türkiye’de pamuk ekim alanının geçen yıla göre, 100 bin hektar artarak, 550 bin hektara çıkması bekleniyor.
28 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma