Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SELAHATTİN NİZAM
İstanbul Ticaret Üniversitesi, dünyaca ünlü Pakistanlı lise öğrencisi Hatice Niyazi’yi (Khadija Niazi) ağırladı. Genç KADEM Topluluğu’nun davetlisi olarak, Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla İstanbul’a gelen Niyazi, lise öğrencilerinin de katıldığı ‘Kızları okutmak neden değişim için en büyük güçtür’ başlıklı konferansta, kız çocuklarının eğitim almasının önemini ve kendi eğitim serüvenini anlattı.
BİLİM VE TEKNOLOJİDE ÇOK BAŞARILILAR
Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan, özellikle kız çocuklarının eğitimlerine önem verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Asan, “Geleceğin bilim insanlarının aramızdaki kızlarımızdan çıkacağına inanıyorum. Bilim ve teknoloji alanında genç kızlarımızın başarıları arka plana atılmamalı. Onlar bilim ve teknoloji alanında olduğu gibi birçok alanda oldukça başarılılar” dedi.
KADINI EĞİTMEK BİR NESLİ EĞİTMEKTİR
Açılış konuşmasından sonra sahneye çıkan Pakistanlı ‘mucize kız’ Hatice Niyazi, konuşmasının ilk bölümünü kız çocuklarının eğitiminin önemine ayırdı. Bilim, matematik, mühendislik gibi alanlarda kızların sayılarının az olduğunu, tıp gibi sağlık alanlarının gelirlerinin yüksek olması sebebiyle çok talep gördüğünü belirten Niyazi, kız çocuklarının birçok alanda nitelikli öğrenme olanaklarına sahip olmadığını vurguladı. Temel bilimler alanında kız öğrencilerin cesaretlendirilmesi gerektiğini belirten Hatice Niyazi, ‘’Problem çözmede kızların kullandığı yöntemler erkeklerden farklılık gösteriyor. Kızların yaratıcı özellikleri ve empati yapma becerileri karar vermede etkin rol oynuyor. Unutmayalım ki, kadınları eğitmek tüm bir neslin de eğitilmesi anlamına geliyor’’ dedi.
HARVARD’DA OKUYACAK
Konferansın ikinci bölümünü kendi başarı hikayesine ayıran Hatice Niyazi, henüz 10 yaşındayken Khan Academy videolarını izleyerek online eğitim ile tanıştığını, Stanford Üniversitesi’nin web sitesindeki makaleleri ve haberleri takip ettiğini, daha sonra Udacity, Coursera, EdX gibi platformlara üye olduğunu anlattı. Niyazi, bu sitelerin öğrenci/öğretmen etkileşimli olduğunu, derslerin renkli sunumunun ve eğlenceli testlerin kendisine çekici geldiğini, matematik ve fizik gibi dersler aldığını belirtti. Dünyaca ünlü pek çok üniversiteden burs teklifi alan Hatice Niyazi, hedefinin Harvard’da eğitimine devam etmek olduğunu söyledi. Niyazi, “Bilim kurgu ve korku filmleri çekmeyi çok seviyorum. Bu nedenle öğrenimime sinema yönetmenliği alanında devam edeceğim” dedi.
İSTEDİĞİNİZ DERSİ ONLİNE ALABİLİRSİNİZ
Online eğitimi kendi hızıyla telaşa kapılmadan ilerleyebildiği için çok sevdiğini vurgulayan Hatice Niyazi, “Online olarak istediğiniz dersi alabilme imkanına sahipsiniz. Henüz 10 yaşındayken üniversite derslerine kayıt olabildim. Dersler yoluyla birçok akademisyenle tanıştım ve akademik bir network oluşturdum. İnternet ortamındaki etkileşimli materyaller, kitaplardan daha çekici” diye konuştu. Hatice Niyazi, online dersleri alırken geliştirdiği teknikler hakkında da bilgi verdi. Kaydolduğu derse 3 gün boyunca odaklandığını ve böylece bıkmadan öğrenebildiğini belirten Niyazi, şöyle devam etti: “Tartışma forumlarında da aktif bir katılımcıyım. Forumlarda aldığım dersle ilgili pek çok soru örneği var. Soruları çözmeden önce örneklere böylece aşina olabiliyorum. Aldığım dersin önce problem setlerini çözüyorum. Bu beni motive ediyor. Konuyu anlamama yardımcı oluyor. Sınavlardan önce dersleri tekrar tekrar izliyorum ve tüm notları okuyorum.”
SERTİFİKA DA VERİLİYOR
Hatice Niyazi, online derslerde kullanılan bazı teknik detayları da anlattı. Tüm online derslerin video anlatımları içerdiğini belirten Niyazi, “Sınavlar iki türlü. Birinci tür sorular ders videosunu anlayıp anlamadığını ölçmeye yönelik. İkinci tür sorular ise notlandırma amacıyla yapılandırılan anlama testleri. Coursera ortamındaki bazı testler belirtilen zamanda tamamlanmak zorunda. Dersler, ödevler ve tekrar alıştırmaları da içeriyor” dedi. Niyazi, öğrencinin online dersi bitirdiğinde küçük bir ücret ödeyerek onaylı sertifika alabildiğini, ücret ödemese dahi katılım sertifikasına sahip olabildiğini belirtti.
DAVOS’TAN DAVET ALDI
Pakistan’ın Lahor şehrinde yaşayan Hatice Niyazi, Lahor Sanat ve Bilim Lisesi son sınıf öğrencisi. Dünyanın en ünlü üniversitelerinden online dersler almaya başladığında henüz 10 yaşındaydı. Şimdiye dek 30’un üzerinde online ders aldı. Harvard, Stanford, Waterloo, U Penn ve UCLA gibi üniversitelerden sertifikaları var. 12 yaşında iken konuşmacı olarak Davos’a davet edildi. Birçok konferans ve kongreye konuşmacı olarak çağrıldı. Dünyanın en saygın üniversitelerden burs teklifi ve özel davetler alıyor.
31 Ekim 2018 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi