Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Dost ve kardeş ülke Pakistan ile Türkiye’nin ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 888 milyon dolar olarak gerçekleşti. 1 milyar dolara ulaşamayan Türkiye ve Pakistan arasındaki ticari ilişkiler, her iki ülkenin de potansiyelini yansıtmıyor. Pakistan’da 17 Türk firması faaliyet gösterirken, Türk yatırımları ağırlıklı olarak enerji, finans, altyapı projeleri ve müteahhitlik sektörlerinde. Türkiye’de 233 Pakistan sermayeli firmanın yaptığı doğrudan yatırım miktarı ise 80 milyon dolar. Firmalar ağırlıklı olarak otomotiv, elektronik, telekomünikasyon, makina, ticaret ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteriyor.
EN İYİ DOSTLUK TİCARETLE
Pakistan, Türkiye ile ticaret hacmini daha da artırmak istiyor. Bu hedef doğrultusunda Pakistan’ın Sialkot şehrinden iş adamları, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Heyeti, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ağırladı. Kuralay, “Aynı medeniyet ve aynı değerlere sahip iki ülkeyiz ama ekonomik ilişkilerimiz çok zayıf. Ticaret dostluğumuzu da geliştirir. İTO olarak bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Pakistan Sialkot Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khuram Aslam ise ticaretteki en önemli engelin vergiler olduğunun altını çizdi. Aslam, iki ülke arasında mutlaka Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yapılması gerektiğini vurguladı. Khuram Aslam, “Sialkot Ticaret Odası’ndaki iş adamları, havalimanı ve yük limanlarını yapıyor. Bunların da Pakistan ekonomisine katkısı yıllık 2.5-3 milyar dolar. 1 milyon nüfuslu şehirde 50 bin ticaret odası üyesi var. Bu yüzden İstanbul Ticaret Odası ile de işbirliği anlaşması imzalamak isteriz” diye konuştu.
KADIN OLMADAN BAŞARI OLMAZ
Sialkot Kadın Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Dr. Mariam Nouman da oda bünyesinde 150 iş kadını üyeye sahip olduklarını söyledi. Nouman, kadınların tüm sektörlerde aktif katılımı olmadan hiçbir ekonominin başarılı olamayacağının altını çizdi. Sialkotlu girişimci kadınların erkek meslektaşları kadar başarılı olduğunu belirten Nouman, “Girişimci kadınların ulusal ekonomiye önemli katkılar sağlaması için çalışıyoruz. Türkiye’de de çok başarılı iş kadınları olduğunu biliyoruz. Onlarla da ortak çalışmalar yapmak isteriz” dedi.
CERRAHİ ALET ÜRETİMİNDE DÜNYA İKİNCİSİ
Cerrahi alet üretiminde Almanya Tuttlingen’den sonra dünyada ikinci sırada gelen Sialkot şehrinde, her yıl 170 milyondan fazla cerrahi alet üretiliyor. Ayrıca dünyadaki futbol toplarının üçte ikisinin üretimi, bu şehirde gerçekleştiriliyor. Tüm ünlü firmalar, üzerinde kendi markalarını taşıyan futbol toplarını Pakistan’ın Sialkot şehrinde bulunan atölyelere ısmarlıyor. Yılda yaklaşık 40 milyon futbol topu, derisinden dikişine kadar burada elle işleniyor.
PAKİSTAN’A İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER
* Seyrüsefer alet ve cihazları
* Demir veya alaşımsız çelikten yassı hadde ürünleri
* Kardesiz pamuk, pamuk ipliği, dokuma ipliklerin, mensucatın yıkanması temizlenmesi, kurutulması, ütülenmesi, sarılması, katlanması vb. için makinalar
* İnşaat demiri
* Kuru baklagiller
* Dokunmamış mensucat
15 Kasım 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı