Pakistanlı girişimci kadınlardan işbirliği çağrısı

Giriş: 03.01.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği iş kadınları heyeti İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Moda tasarım, dijital marketing, mobil uygulama, tekstil alanında çalışmaları bulunan girişimci kadınlar hem projelerini hem iki ülke arasında ticari işbirliğini artıracak fırsatları anlattı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) Başkanı, Oda Meclis Üyesi Hatice Güner Kal ile bir araya gelen heyete Nazlı Abid Nisar başkanlık etti.

ASYA’NIN KAPISI

Türkiye’nin Pakistan’ı, Asya’ya açılan kapı olarak görmesini isteyen Nisar, “İki ülkenin, tarihi bağları ve kültürel benzerlikleri, ticaret konusunda da pek çok işbirliği potansiyeli barındırıyor. Kurutulmuş gıda, pamuk, tekstil, otomotiv alanlarındaki tecrübelerimizle ticarette işbirliği yapabiliriz” dedi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun ise Pakistanlı girişimcilerle Türk firmaları arasındaki muhtemel işbirliklerinde İTO olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Coşkun “420 bin üyemizle her sektörde işbirliğine hazırız” dedi.

Daha sonra heyet başkanı Nazlı Abid Nisar, Türkiye ila Pakistan arasında serbest ticaret anlaşmasına yönelik müzakere sürecinin yakında tamamlanacak olmasından umutlu olduklarını belirtti.

STA İVME KATACAK

Nisar, “Pakistan iş dünyası, iki ülke arasında yapılacak bir STA’dan oldukça umutlu. Böyle bir gelişme olursa ikili ticaret hacmimiz 1 milyar dolara çıkabilir” diye konuştu. İstanbul’dan önce Gaziantep ve Kilis’te de temaslarda bulunduklarını belirten Nisar, “İki ülke iş dünyasının temsilcilerinin daha fazla bir araya gelmesini istiyoruz. Türk iş insanlarını Pakistan’a bekliyoruz” dedi.

Heyet üyeleri, İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’na da çağrıda bulunarak, makine, kuyumculuk, el sanatları gibi alanlarda iki ülke kadınlarının çalışmalarının sergi, fuar ve pazarlamada işbirliği içinde pazarlara sunulabileceğini vurguladılar. Kadınlar için moda web portalı projesini dile getiren heyet üyeleri, Türkiye’deki kadınları da bu portala üye olmaya davet etti. Alanında Amazon gibi bir iş modeli kuracaklarını belirten proje sahipleri, “Türk kadınlar da ürettikleri ürünleri orada tanıtabilirler” dediler. Heyet üyeleri ayakkabı ve bilgisayar parçaları konusunda Türk firmalarıyla işbirliği yapabileceklerine dikkati çektiler.

KADINLAR TASARIMLA İHRACATA AÇILACAK

TOBB İKGK Başkanı Hatice Güner Kal kadın girişimcilerin daha fazla istihdam edilmesi ve fikirlerini ticarete kazandırmaları için TOBB ve İTO’dan ciddi destek gördüklerini söyledi. Kal, kadının teknoloji odaklı mağazalarda bir teknoloji uzmanı olarak danışman olmasına yönelik proje yürüttüklerini belirtti. Kal “Ayrıca, fikirlerini hayata geçirmek isteyen kadınların KOSGEB desteğinde ticarete atılmalarını hedefliyoruz” dedi. Kal, “Sınırları aşan kadınlar projesiyle de kadınların tasarım ve markalaşmada başarılı olmalarını ve tamamen ihracata yönelik çalışmalarını sağlayacağız” diye konuştu.