Türkiye ile Pakistan arasında son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkiler, geçen yıl 1.5 milyar dolara ulaştı. Şubat ayında da dost ve kardeş ülke Pakistan ile enerjiden kültüre, sanayi ve teknolojiden eğitime pek çok alanda 24 anlaşma imzalanmıştı. Tarihi İpek Yolu’nun önemli bir kavşak noktasında bulunan Pakistan, Türkiye’nin deneyimlerinden daha çok faydalanmak istiyor. Pakistan’ın altıncı büyük eyaleti olan, önemli tarım ürünleri ve zengin maden yataklarıyla dikkat çeken Gilgit Baltistan Eyaleti Turizm ve Kalkınma Bakanı Raja Nasir Ali Khan başkanlığında bir heyet, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Konuk heyet, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ile görüştü.
POTANSİYELİMİZİ PAYLAŞALIM
Develioğlu, Türkiye ile Pakistan’ın daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Dost ve kardeş ülke ile daha sık temaslara öncelik veriyoruz. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimizde ciddi bir sıçrama yaşandı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Turizm gibi potansiyeli yüksek alanlarda işbirliği yapabiliriz.”
KARŞILIKLI HEYETLER
Toplantıya, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İsrafil Kuralay da katıldı. Prof. Dr. Alayoğlu, “Karşılıklı heyetler yoluyla bu görüşmelere daha somut bir nitelik kazandırabiliriz” dedi. Dr. Kuralay da “İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile Pakistanlı öğrencilerimize her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
HANGİ SEKTÖRLERDE İŞBİRLİĞİ ARANIYOR?
Türkiye’nin deneyimlerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Pakistan Gilgit Baltistan Eyaleti Turizm ve Kalkınma Bakanı Raja Nasir Ali Khan, İstanbul Ticaret’e konuştu. Khan, iki ülke arasında gıda, turizm ve madencilikte işbirliği potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi: “Eyaletimiz, Pakistan’ın altıncı büyük eyaleti. Turizm açısından çok zengin kaynaklara sahibiz. Turizm, madencilik ve organik gıda ürünleri bakımından potansiyelimiz çok yüksek. Ancak bu potansiyeli nasıl değerlendireceğimiz konusunda Türkiye’ye ihtiyaç duyuyoruz.”
Bölgedeki lezzetli kayısı ve dutlara ev sahipliği yaptıklarını, ancak bu ürünleri sanayide kullanamadıklarını belirten Khan, “Meyve suyu ya da gıda bileşeni olarak kullanılabilir. Organik tarım açısından son derece uygun topraklara sahibiz. Diyabet hastalığına iyi gelen bir yemişimiz var. Ancak organik tarım ürünlerinin çoğu gıda sanayinde yeterli yatırım olmadığı için ne yazık ki çürüyor. Bu potansiyeli birlikte değerlendirebiliriz” dedi.
Gilgit Baltistan’da, dünya çapında ünlü değerli taşların da olduğunu hatırlatan Khan, “Çeşitli sektörlere kaynaklık edecek maden yataklarımızı sanayi alanında değerlendirebilmek için Türkiye bize yol göstersin” önerisinde bulundu. Khan, bölgedeki büyük buzulların da tatlı su kaynağı açısından dünyanın su ihtiyacına cevap verecek nitelikte olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin mesleki eğitim konusunda da oldukça deneyimli olduğunu söyleyen Khan, şöyle konuştu: “Bölgemizde ciddi bir genç nüfus var ve eğitim seviyemiz oldukça yüksek. Türkiye’nin teknik ve mesleki eğitim konusundaki deneyimi bizim için çok önemli. Bu konuda bizlere yol gösterebileceğinizi düşünüyoruz.”