Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
İstanbul Ticaret Odası, hem üyelerinin küresel pazarlara açılmasını teşvik etmek hem de buralardaki yatırım ve ticari işbirliği fırsatlarını tanıtmak için birbiri ardına faaliyetler gerçekleştiriyor. İTO’nun bu amaçla yürüttüğü ticari diplomasi trafiğinde adres, bu kez Pakistan oldu.
Pakistan İşverenler Federasyonu (EFP) Başkanı İsmail Suttar’ın önceki ay İTO’yu ziyaretinde, ikili ilişkilerin ekonomi alanında da mükemmel hale getirilmesi için atılabilecek adımlar olduğu vurgulanmıştı. Suttar, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ve İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu ile görüşmesinde, “Türkiye ile iyi niyet anlaşmalarımız tamam. Sıra, hedeflerimizi gerçekleştirmek için eyleme geldi” mesajını vermişti. Bu temasın ardından İTO ve EFP işbirliği ile ‘Pakistan Maden ve Kimya Sektörü İşbirliği Olanakları’ konulu webinar gerçekleştirildi.
İŞBİRLİĞİ ARAYIŞI
İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın katılımıyla düzenlenen webinarda, Pakistanlı yetkililer, ülkelerinin maden ve mineral kaynakları zenginliğine işaret ederek, bu kaynağı işlemeye yönelik tesis yatırımı ve ticari işbirliği imkanlarına dikkat çekti. EFP Başkanı İsmail Suttar, maden ve kimyasallarla ilgili olarak hem işleme tesisi yatırımı hem ticaret konusunda Türk firmalarını davet ettiklerini söyledi. Suttar, “Kollarımızı açtık, kardeşlerimizi bekliyoruz” dedi.
YERALTI KAYNAKLARI
EFP yetkilileri online toplantıda yaptıkları sunumda, Pakistan’ın maden ve mineraller bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, bu kaynakların özellikle işlenmesine yönelik yatırıma ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Sunumda, cam işleme sanayinde ve metal işlemede kullanılan hidroflorik asit, çelik endüstrisinde kullanılan ferro krom, boya ve tıp gibi birçok alanda kullanılan barit, ayrıca baryum klorit ve baryum karbonat hakkında bilgi verildi.
SERBEST BÖLGELER
Balochistan Yatırım ve Ticaret Kurulu CEO’su Farmanullah Zarghoon, “Madencilik Balochistan ekonomisinin motorlarından biri. Ayrıca mermer, tarım ve çimento tesisi kurma konusunda da fırsatlar var. Serbest ticaret ve ihracat işlem bölgelerinde sağlanan imkanlar da çok avantajlı. Bölgede yatırım ve ticari işbirliği için Türk firmalarına kapımız açık” dedi.
İŞLEME TESİSİ
EFP Ekonomi Koordinatörü Abdullah Ali Khan da Pakistan’ın olağanüstü yeraltı kaynaklarının, yoksullukla mücadele konusunda önemli rol oynayacağını belirtti. Khan, şunları söyledi: “92 madenden 52’sini çıkarabiliyoruz. Bunları da hammadde olarak ihraç ediyoruz. Pakistan’daki sanayi, organik minarelleri işleyebilecek düzeyde değil. Türkiye’nin sanayideki muazzam deneyiminden istifade etmek istiyoruz.”
LİBERAL POLİTİKALAR
Pakistan Maliye Bakanlığı, Eski Federal Bakan Younus Dagha, Pakistan’ın en liberal yatırım politikalarına sahip olduğunu vurguladı. Dagha, “İlk rüzgar enerjisi, ilk metrobüs yatırımı ve belediye servisi hizmetlerini Türk firmaları gerçekleştirdi. Daha fazla Türk kardeşimizle çalışmak istiyoruz” dedi.
DEVAMI OLACAK
Pakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Bilal Pasha ise “Siyasi ilişkilerimiz mükemmel. Bunun mükemmel ekonomik ilişkilere dönüştürülmesine ihtiyaç var. İki ülkenin iş dünyası bunu gerçekleştirebilir. Türk firmalarına rehberlik etmeye hazırız.
İTO yönetimine teşekkür ediyoruz. Bu webinarların devamı olacak” diye konuştu.
TEKSTİLCİLERE SANAL FUAR
Pakistan’ın Ticaret Geliştirme Otoritesi (TDAP) tarafından düzenlenen Tekstil Fuarı, bu yıl ilk kez sanal ortamda gerçekleştirilecek. 1-5 Şubat 2021 tarihlerinde düzenlenecek fuarda, ev tekstili, hazır giyim, kumaş, kişisel koruma ekipmanlarıyla lüks moda giysiler ön plana çıkacak. 1. Uluslararası Sanal Tekstil Fuarı (TEXPO), alıcı ve ziyaretçilere ilgili saat dilimlerine göre görüşme imkanı sağlayan 24 saat aktif bir platform olacak.
Fuarın yer alacağı platformda, bilgilendirici webinar, dijital enformasyon, sanal moda şovları, ikili görüşme ağı, katılımcılara ve tedarikçilere direkt erişim imkanı sunulacak.
Online düzenlenecek fuara girişlerin serbest ve ücretsiz olduğu bildirildi. Ayrıntılı bilgiye şu adresten ulaşılabileceği kaydedildi: www.virtualtexpo.tdap.gov.pk
AB İLE TİCARET
Dünyanın en büyük dördüncü pamuk üreticisi olan Pakistan, aynı zamanda en büyük sekizinci tekstil ihracatçısı konumunda. İplik üretim kapasitesiyle de dikkat çeken Pakistan, AB Genelleştirilmiş Tercihler Şeması’nın (GSP) sağladığı ticaret fırsatlarından faydalanıyor. GSP+ statülü başarılı bir alıcı olan Pakistan, AB pazarlarına kolay giriş imkanlarından yararlanıyor.
25 Ocak 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi