istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Pakistan Kalkınma Bakanı: 'Türkiye’nin hamiliğine ihtiyacımız var'

Türkiye-Pakistan ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 1.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, Pakistan Turizm ve Kalkınma Bakanı Raja Nasır Ali Khan İstanbul’a ziyaretinde Türkiye ile özellikle gıda, turizm ve madencilik alanında işbirliği yapmak istediklerini ifade ederek, “Gıda sanayisi konusunda Türkiye’nin hamiliğine ihtiyacımız var” dedi.

Giriş: 22.04.2025 - 10:20
Güncelleme: 22.04.2025 - 10:28
Pakistan Kalkınma Bakanı: 'Türkiye’nin hamiliğine ihtiyacımız var'

Türkiye ile Pakistan arasında son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkiler geçtiğimiz yıl 1.5 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz şubat ayında da dost ve kardeş ülke Pakistan ile enerjiden, kültüre, sanayi ve teknolojiden, eğitime pek çok alanda 24 farklı anlaşma imzalanmıştı. Tarihi ipek yolunun önemli bir kavşak noktasında bulunan Pakistan, Türkiye’nin deneyimlerinden daha çok faydalanmak istiyor. 


Pakistan’ın altıncı en büyük eyaleti olan ve önemli tarım ürünleri ve zengin maden yatakları ile dikkat çeken Gilgit Baltistan Eyaleti Turizm ve Kalkınma Bakanı Raja Nasir Ali Khan İstanbul’u ziyaretinde İstanbul Ticaret’e demeç verdi. İşte Khan’ın demecinden satır başları: 


TURİZM CENNETİ 

Eyaletimiz Pakistan’ın en büyük altıncı eyaleti.  Pakistan’ın yüksek dağlarının büyük bir bölümü eyaletimizde yer alıyor. Turizm açısından çok zengin kaynaklara sahibiz. Hem turizm, hem madencilik hem organik gıda ürünleri bakımından potansiyelimiz çok yüksek. Ancak bu potansiyeli nasıl değerlendireceğimiz konusunda Türkiye’nin abiliğine ihtiyaç duyuyoruz. 

DÜNYACA ÜNLÜ DUTLARIMIZ ÇÜRÜYOR 

Türkiye’de yetişen kuru yemiş ve meyveler farklı sahalarda değerlendirilebiliyor. Bölgemiz iklim açısından çok lezzetli kayısı ve dutlara ev sahipliği yapıyor. Ancak bu meyveleri sanayide hiçbir şekilde kullanamıyoruz. Meyve suyu ya da gıda bileşeni olarak kullanılabilir. Sadece andığım meyveler değil aklınıza gelebilecek çeşitli organik tarım ürünlerinin çoğu gıda sanayisinde yeterli yatırım olmadığı için ne yazık ki çürüyor. Bu potansiyeli birlikte değerlendirebiliriz. 


HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ 

Türkiye’nin dünyada güçlenen konumu bizi çok mutlu ediyor ve hayranlıkla izliyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye güçlendikçe Pakistan da güçlenecek. Türkiye sanayi alanında kendini kanıtlamış bir ülke. Biz bölgemizde yapılacak her türlü yatırım için arsa, enerji gibi destekleri vermeye hazırız.

ZENGİN MADEN VE SU KAYNAĞI

Bölgemizde dünya çapında ünlü değerli taşlar var. Çeşitli sektörlere kaynaklık edecek maden yataklarımızı sanayi alanında değerlendirebilmek için Türkiye’nin yol göstericiliği bizim için çok önemli. Türkiye bizim gönül bağımızın olduğu bir ülke ve bu alanda Türkiye ile her türlü işbirliğine açığız. Ayrıca bölgemizde bulunan büyük buzullar da tatlı su kaynağı açısından dünya su ihtiyacına cevap verecek nitelikte. 


GENÇ İŞ GÜCÜ İÇİN EĞİTİM 

Türkiye mesleki eğitim konusunda da oldukça deneyimli. Bölgemizde ciddi bir genç nüfus var ve eğitim seviyemiz oldukça yüksek. Türkiye’nin teknik ve mesleki eğitim konusundaki deneyimi bizim için çok önemli. Bu konuda bizlere yol gösterebileceğinizi düşünüyoruz.