Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Süleymaniye yokuşunda bir zamanlar virane halde olan Siyavuşpaşa Medresesi, 15 odası var... Şimdi ise Sadrazam Siyavuşpaşa’nın 16. yüzyılda eşinin aşkına inşa ettirdiği tarihi medresenin 15 odasının her birinde birbirinden değerli tesbih ve Hilye-i Şerif’ler bulunuyor.
İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı tarafından onarılarak hayata döndürülen medrese artık Hilye-i Şerif ve Tesbih Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Koleksiyoner Mehmet Çebi’nin öncülüğünde kurulan ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan bu nadide mekânda 73 Hilye-i Şerif ve 311 el yapımı tesbih meraklılarla buluşuyor.
EŞİ YOK
Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleşen müzedeki her bir eserin hikâyesi farklı. Koleksiyoner Mehmet Çebi’nin 30 yıllık birikimi sonucunda Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinden topladığı eserlerin bazılarına değer biçilemiyor. Müze Müdürü Erkan Erben, Müze’nin yeni açılmasına rağmen çok rağbet gördüğünü belirterek, “Tesbihin meraklısı o kadar çok ki, bazıları ürünlerin satılıp satılmadığını soruyor.Biz de bir satış reyonu da oluşturmaya karar verdik” diyor.
FİLDİŞİ TESBİHLER
Müzede birbirinden farklı tesbihler bulunuyor. Bunların arasında gerçek fildişi ve mamut dişi olanlar da var. Müzede yer alan en değerli tesbih ise mercandan yapılmış 100’lük tesbih. Bu değerli tesbihin her bir tanesi tek tek ve aynı formda işlenmiş. Koleksiyonerlerin gözdesi konumunda olan bir diğer tesbih de Osmanlı padişahların tek tek resmedildiği çini tesbih. Müze Müdürü Erben, “Burası aynı zamanda tesbih ustalarının da ürünlerini alıcıyla buluştu-rabildikleri bir mekân konumunda” bilgisini veriyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ
Müzede yer alan Hilye-i Şerifler’in her biri farklı hattatların elinden çıkmış. Farklı boyutlarda 73 Hilye-i Şerif’in yer aldığı müzedeki iki eser dünyanın en büyük Hilye-i Şerif’i olma özelliği de taşıyor. Müzenin fikir babası Mehmet Çebi’nin koleksiyonunda daha pek çok Hilye-i Şerif yer aldığına değinen Müze Müdürü Erkan Erben, ara ara müzede yer alan Hilye-i Şerif’leri değiştireceklerini de söylüyor.
HZ. PEYGAMBER’İN (S.A.V) SURETİ
Lügatte, süs, ziynet, yüz ve rûh güzelliği manasına gelen hilye Hazret-i Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in, kelimelerle çizilmiş resmini ifade ediyor. Hazret-i Ali’nin dilinden anlatılan Hazret-i Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in sureti farklı zamanlarda hattatlar tarafından yazılmış ve böylece Hilye-i Şerifler ortaya çıkmış. Birçok İslam âleminin görüşüne göre Hilye-i Şerif’in muhafaza edilmesi hastalıkların ortaya çıkmamasını sağlıyor.
08 Şubat 2016 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar