tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Kimi otomotik pilot ile yönetiliyor, kimi kendi kendine park ediyor, kimi de kameralarla sürücüyü yönlendiriyor. Bu sahneler herhangi bir bilim kurgu filminde görebileceğiniz sahneler değil, gerçek… İşte daha güvenli ve daha keyifli sürüş için geleceğin 8 muhteşem özelliğini taşıyan fütüristik otomobiller...

KENDİ KENDİNİ PARK EDİYOR

Otomobil üreticileri park etme sorununu ortadan kaldırmak istiyor. Birçok şirket, sürücüleri park alanına yönlendiren fonksiyonlar sunsa da, Tesla ve BMW dahil bazı üreticiler daha da ileri adımlar atıyor.

BMW 7 Serisi’ni park etmek için sürücünün araçta olmasına gerek yok. Sürücü araç dışında beklerken otomobil dar alanlara dahi çekilip çıkartılabiliyor. Aracı park yerine çekmek veya park yerinden çıkarmak için anahtardaki düğmeye basarak talimat vermek yeterli.

Tesla’nın bazı modelleri ise akıllı telefonla çağrılabiliyor. Araçlar ayrıca garaj kapılarıyla da senkronize çalışıyor. Böylece sürücüler dışarıda beklerken onlar bağımsız olarak garaja girip çıkabiliyor.

NAVİGASYON VE HIZ BİLGİLERİ ÖN CAMDA

Sürücülerin gözlerini yoldan ayırma tehlikesine karşı geliştirilen bir çözüm de, navigasyon veya hız bilgilerini direkt olarak aracın ön camına yansıtabilen ve bu sayede daha güvenli bir sürüş sağlayan sanal gösterge paneli. Lincoln Navigator’da, sürücüler güneş gözlüğü taktıklarında dahi sanal gösterge panelini net olarak görebiliyor.

BENZİNLİ MOTOR TEKNOLOJİSİ

Elektrikli otomobiller benzinli motorların yerini almaya hazır gibi görünse de mühendisler hâlâ 150 yıllık teknolojiden daha fazla yararlanmanın yollarını bulmaya çalışıyor. Birçok otomobil üreticisi, homojen şarjlı sıkıştırma ile ateşleme olarak bilinen yanma teknolojisini mükemmelleştirmenin peşinde.

AÇIK PARKURDA EĞLENME

Bir aracı hızlı bir şekilde hızlandırmanın, gaz pedalını zemine yapıştırmak kadar basit olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa bu muhtemelen çok gürültü yapar. Üstelik o esnada arka tekerlekler döner ve onları düz tutmaya çalışmak durumunda kalırsınız. Yüksek performanslı birçok otomobilin ‘launch control’ olarak adlandırılan kalkış kontrol sistemine sahip olmalarının nedeni de budur.

PİYASAYA YENİ HİBRİTLER GİRECEK

Elektrikli araçlara doğru hızla ilerledikçe hibrit otomobillerin daha az tercih edilebileceğini düşünebilirsiniz. Oysa daha fazla yakıt ekonomisi için önümüzdeki yıllarda yeni hibritlerin piyasaya girdiğini göreceksiniz.

Bu araçların birçoğu, normal hibrit kadar verimliliği artırmayan, daha küçük, daha az güçlü piller sayesinde daha az maliyetli ‘hafif hibritler’ olacak. Bu teknolojiyle geliştirilen 2018 Jeep Wrangler satışa sunulacak. Büyük olasılıkla Toyota Prius Prime gibi prize takılan daha fazla hibritleri de göreceğiz.

‘GÖREN’ OTOMOBİLLER

Sürücüler, ilerledikleri yolu takip etmede artık yalnız değil. Yeni konsept otomobiller giderek daha fazla sensörlerle özellikle de kameralarla donatılıyor. Kameraların, otonom araçlarda kör noktaları, köşeleri, yoldaki insanları veya cisimleri, hız limiti gibi işaretleri tespit etmede rolü büyük. Ford; Kuga, Edge, S-Max ve Galaxy de dahil olmak üzere Avrupa otomobillerinin birçoğunda hız sınırlayıcı bir özellik sunuyor. Sürücülerin hız sınırında tutulması için frenleri kullanmaları yerine, motordaki yakıt miktarı sınırlanıyor.

Cadillac Super Cruise’da ise sürücülerin seyir halinde gözlerini izlemek için direksiyon üzerinde bir kamera yer alıyor. Sürücülerin gözleri uzun süre yoldan uzaklaştığında flaşla uyarıda bulunuyor.

AKILLI TELEFON DİREKSİYONDA

Otomobillere daha fazla akıllı telefon inovasyonu geliyor. Apple CarPlay ve Android Auto giderek yaygınlaşıyor. Infotainment (eğlence-bilgi) sistemleri artık 600 otomobil modelinde mevcut.

Bu hizmetler, uygulamalara erişmek, ses asistanları aracılığıyla arama yapmak ve kısa mesajları yüksek sesle okumak gibi akıllı telefonla otomobilde yapılabilecek her şeyi kolaylaştırıyor. Sürücüler, evden çıkmadan önce akıllı telefon uygulamasıyla gidecekleri yerin haritasını da çıkarabiliyor.

CarPlay, mailden ve SMS mesajlarından adresleri kullanarak nereye gidilebileceğini tahmin edebiliyor. Bu hizmetlerin maliyeti ise üreticiye göre değişiyor.

OTOMATİK PİLOT

Trafikte kendi başına giden otomobiller artık hayal değil, sadece birkaç yıl uzakta. Ancak bazı otomobil üreticileri, geleceğin sürüş keyfinin tadını şimdiden çıkarmaya izin veren özellikleri kullanıma sunuyor. Etrafındaki araçları takip eden, yol ve şeridi de bir o kadar iyi algılayan Tesla’nın meşhur ‘otomatik pilotu’, otomatik direksiyon ve acil frenleme özelliği ile dikkat çekiyor.

Araç, 8 kamera, 12 ultrasonik sensör ve genellikle gemilerde ve uçaklarda kullanılan radar teknolojisi ile yönetiliyor. Mercedes-Benz, General Motors ve Volvo’nun üst modelleri de benzer sistemleri sunuyor. Toyota Camry ve Honda Civic ise sürücülere önlerindeki araca göre hareket etmelerine izin veren seyir kontrolü özelliğine sahip.

15 Aralık 2017 Cuma

Etiketler : Gündem