Çarşamba, 06 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 19’uncu Dönem 5’inci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nda, Oda’nın çalışmalarını komite üyelerinin taleplerine göre yönlendirdiğini hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Meslek komiteleri sektörlerini en iyi bilenlerdir” vurgusunu yaptı. Çağlar, ülkenin seçim hükümeti ile idare edildiğini, seçimden sonraki dönemin çok önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin en başarılı çalışmalarını Turgut Özal, Adnan Menderes ve Tayyip Erdoğan yönetimindeki tek partili hükümet dönemlerinde gerçekleştirmiş olduğunu söyledi. “Güçlü bir hükümetimiz olursa, sizlerden aldığımız bilgiler ışığında hükümetimize beklentilerimizi ileteceğiz. Özel sektör büyürse Türkiye büyür. Türkiye’yi büyütenler bu salonda” açıklamasını yapan Çağlar, İstanbul’un Türkiye’nin yüzde 50’sini temsil ettiğinin altını çizdi.
KARARLARINIZI HÜKÜMETE GÖTÜRECEĞİZ
Müşterek toplantıda alınan kararların hükümete götürüleceğini ifade eden Başkan Çağlar, meslek komitelerinden gelen faaliyet indeksi çalışmalarında çıkan sorunlara değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlerden gelen ağırlıklı sorunlardan biri döviz kurlarındaki belirsizlikti. Üzerimize yansıyan 17 milyar TL’lik bir yük oldu. Biz 2.70 bandından hesap yapalım dedik. Birtakım önerilerde bulunduk. Enerji ve istihdam üzerindeki yükleri kaldırabilirsiniz dedik. Merkez Bankası’nın bir yıllık kârını reel sektöre devredebilirsiniz dedik. KKDF ve BSMV gibi fonlarda biriken 7.5 milyon liralık kaynağı aktarabilirsiniz dedik. Geçiş süresinde destek istediğimizi belirttik.”
YATIRIM YAPMAK ZORUNDAYIZ!
Türkiye’nin 3’üncü çeyrekte de büyüdüğünü, hatta 4’üncü çeyrekte de büyüme beklendiğini söyleyen Çağlar, büyümenin geçmiş yatırımlar ve planlamalar sayesinde gerçekleştiğini dile getirerek, “Bugün yatırım yapmazsak 2106 bugünkü gibi olmayacak” uyarısında bulundu.
İstanbul iş dünyasından yansıyan sorunlara değinen Çağlar, tahsilat sorunu için barkodlu çek uygulaması çalışmasının sürdüğünü anlattı.
MALİ YÜKLER AZALIYOR
Başkan Çağlar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Finansman ihtiyacında Hazine’nin Halk Bankası üzerinden sağladığı kredilerin bizim 500 bin şahıs firmamıza da sağlanmasını istedik. Bunun çalışmaları sürüyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi için sizden gelen görüşler çerçevesinde çalışıyoruz. Mevduattan kaynaklanan sorunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mali yükler ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Tekstilde olduğu gibi pirinçteki KDV’yi düşürdük. KKDF kesintisi birçok üründe kaldırıldı. E-haciz uygulamasından kaynaklı sorunlar için yoğun temaslarımız sürüyor.”
DÜNYA TİCARETİNDE BİNDE 8
Çağlar, bilgiye dayalı üretimi ön plana çıkarmamız gerektiğini dile getirerek, “Dünyadaki mal ticareti 18.5 trilyon dolar. Türkiye’nin buradaki payı binde 8.5. Bunu iki misline çıkarabiliriz. Daha hızlı ve agresif çalışıp bu payı artırmalıyız” açıklamasını yaptı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, İTO’nun dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM’de Türkiye rüzgarı estirdiğine dikkat çekerek, Stevie-International Business Ivords yarışmasında
3 bin 700 aday arasından birinci seçilerek altın ödüle lâyık görüldüğünü hatırlattı. Çağlar, “Önümüzdeki yıl da bu maketimizle Körfezin en önemli gayrimenkul fuarı Cityscape’e katılacağız” dedi.
BİLGİYİ TİCARİLEŞTİRME MERKEZİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Eminönü yerleşkesinde bir think-tank kuruluşu olacak Düşünce ve Proje Yönetim Akademisi’nin (DÜPA) kurulma çalışmalarından da söz eden Başkan Çağlar, şöyle konuştu: “Hayata geçirmek istediğiniz projeler DÜPA’da hayat bulacak. Bilgiyi ticarileştirme merkezi kuruyoruz. Genç beyinleri buraya toplayacağız ve ‘icat çıkartın yenilik bulun. 381 bin 500 melek yatırımcınız var’ diyeceğiz. Girişimci yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Yeni fikirler üretmek mecburiyetindeyiz.”
İstanbul Ticaret Odası, 19’uncu Dönem 5’inci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantının oturum başkanlığını İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Topçu, meslek komitelerinin yılda iki kez düzenlediği müşterek toplantıların önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Asıl sahip sizsiniz, bizi üyelerle bağlayan kılcal damarlarsınız. Burada gerçekleştirdiğimiz ortak akıl toplantıları üyelerimiz için, ülke ekonomisi için çok önemli ve faydalı. Burada alınan kararlar, 2016 iş programımız için temel belirleyici olacaktır” dedi.
577 ÜYE 381 BİN 500 ÜYE İÇİN TOPLANDI
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 81 meslek komitesini temsil eden 577 komite ve meclis üyesi müşterek toplantılarla 381 bin 500 İstanbullu tüccar ve sanayicinin sesi olmaya devam ediyor.
Her 6 ayda bir düzenlenen müşterek komite toplantıları yalnızca İstanbul’un değil Türkiye iş dünyasının da nabzını tutuyor. Çünkü İstanbul Türkiye ekonomisinin yüzde 50’sini omuzluyor.
Bu nedenle İTO komite toplantılarında dile getirilen görüşler ve talepler çok önemli. Toplantı sonuçları İTO Yönetimi tarafından karara bağlanarak hükümete iletilmeye devam ediyor. İTO Meclisi ve komitelerinin 1 Kasım sonrası kurulacak hükümete iletilecek talep ve önerileri hazır.
TAHKİM KURALLARI HAZIR
İstanbul Ticaret Odası Tahkim Merkezi (İTOTAM) Divan Üyesi Doç. Dr. Ali Yeşilırmak, İTOTAM tahkim kurallarının hazır olduğunusöyledi. Yeşilırmak şöyle konuştu: “İTOTAM hizmetinikullanın, göreceksiniz ki sorunlarınız 6 ay-1 yıl içinde çözülecek. Mahkemelerle karşılaştırdığınızda çok kısa bir süre verilen tahkim hizmetinden vazgeçemeyecek-siniz. Ücretin de mahkemelerle kıyaslandığında makul olduğunu göreceksiniz.”
Ekonominin ve sektörlerin nabzı tutuldu
26 Ekim 2015 Pazartesi
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı