Salı, 05 Kasım, 2024
İşyerlerinden konaklama tesislerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veren özel güvenlik sektörü, eğitim ve kalite standartlarının revize edilmesini talep ediyor.
Tüm branşlar için verilen 120 saatlik temel eğitimi yetersiz bulan sektör mensupları, özel güvenlik personelinin hizmet sunduğu sektöre göre uzmanlaşması gerektiğini belirtiyor.
HABER: OSMAN KUVVET
Özel güvenlik; işyerleri, konaklama tesisleri, havaalanları, üretim ve depolama alanları, sahne ve eğitim kurumları gibi birçok alanda ihtiyaç duyulan ve faaliyet alan çok geniş bir sektör. Hizmet verdiği alanlarda güvenliği ve düzeni sağlayan bu sektörde, özel güvenlik personelinin eğitimi de son derece önem arz ediyor.
İstanbul Ticaret Odası İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Özel Güvenlik Eğitim Kurumları’ başlıklı sektörel istişare toplantısında, sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Toplantı, İTO Meclis ve Komite Üyelerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.
HER SEKTÖRE HİZMET VERİYOR
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, kendisinin de bu sektörde olduğunu belirterek, özel güvenliğin her alanla ilişkisi olduğunu, dolayısıyla multidisipliner bir sektör olduğunu söyledi.
Özel güvenliğin, dinamik ve hızlı büyüyen bir sektör olduğuna dikkat çeken Salman, “Sektörde eğitim ve kalite standartlarının eksiksiz sağlanması büyük önem arz ediyor. En son 2004 yılında düzenlenen kanunun günün koşullarına ve sektörün gereksinimlerine göre revize edilmesi ve yönetmeliklerin düzenlenmesi ihtiyacı var” dedi.
UZMANLAŞMAK GEREKLİ
Özel güvenlikte uzmanlıkların tanımlanması gerektiğini belirten Salman, şöyle devam etti: “120 saatlik temel eğitimle tüm branşlara dair eğitimi vermeye çalışıyoruz. Bu yeterli değil. Branş eğitimleri artırılarak özel güvenlik personeline, faaliyet alanlarına göre uzmanlık kazandırılmalı. Ayrıca sektörün sorunlarını çözmek için hızlı yol almak gerekiyor. Bunun için de ilgili mercilere sorunlarımızı alternatif çözüm önerileriyle beraber sunmalıyız.”
Toplantıda konuşan sektör temsilcileri ise eğitim fiyatlarının düşük olduğunu, sektörün geleceği için sürdürülebilir fiyat politikasının uygulanması gerektiğini dile getirdi.
KOTA VE TABAN FİYAT TALEBİ
Özel Güvenlik Eğitimcileri Derneği (ÖDER) Başkanı Siyami Ergin, toplantıda, İstanbul’da 80 özel güvenlik eğitim kurumunun olduğunu ve 60’ının aktif olarak hizmet verdiğini dile getirdi. Ergin, şunları söyledi: “İki ayda bir özel güvenlik sınavına ortalama 6 bin kişi giriyor. Bu durumda kurum başına 100 kursiyer düşüyor. Sektör, özellikle merdiven altı eğitim ve fiyatlardan sıkıntı çekiyor. Bu denetimsiz yerler fiyatları da, kursiyer sayılarını da olumsuz etkiliyor. Bazı sektörlerde, ilgili bakanlıklarca nüfusa dayalı kota uygulaması yapılıyor. Bizim sektörümüzde de benzer uygulama olmalı. Ayrıca taban fiyat ve kota talebimiz var.”
25 Eylül 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı