Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Yedi bağımsız Türk devletinden biri olan kardeş Özbekistan, tarihi geçmişi ve stratejik konumuyla hem kültürel miras hem de önemli ticari yolların üzerinde bulunuyor. Türkiye ve Özbekistan, lojistik başta olmak üzere ticaretin gelişmesini engelleyecek birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Buna rağmen iki ülke arasında 2000’li yılların başında 126 milyon dolar seviyelerinde olan dış ticaret hacmi 2 milyar doları aştı. Türkiye’nin dış ticaret hacmini daha da artırmak için çalışmalarını sürdüren İstanbul Ticaret Odası, bu kez Özbekistan’dan gelen bürokrat ve iş insanlarını konuk etti.
ALTERNATİF ROTALAR PAHALI
Özbek heyeti ile bir araya gelen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için üretimin, lojistiğin ve B2B’lerin önemli olduğunu vurguladı. Başkan Avdagiç, şunları söyledi: “Türkiye’de her ürünün en kalitelisi üretiliyor. Fakat bu ürünlerin taşınmasında sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle İran’ın transfer konusunda uyguladığı lojistik politikalar, ticari olarak zorlukları artırıyor. Diğer transfer yolları da uzun ve pahalı. Bu konunun çözülmesi elbette kardeş Özbekistan ile olacak.
Bu sorunu çözdüğümüzde Türk kardeşimiz Özbekistan ile ticaretimizi katlayacağız.”
ÖNCELİĞİ EĞİTİME VERELİM
Ticaretin elçilerinin öğrenciler olduğunu söyleyen Avdagiç, “Ticaretin artmasının yanında Türk kardeşliğini eğitim alanında da sergilemeliyiz. Başlangıç olarak üniversitemize Özbekistanlı öğrencileri bekliyoruz. Bu genç kardeşlerimiz Avrupa, Çin, Rusya yerine Türkiye’ye gelsinler” dedi.
TİCARET İÇİN DÜZENLİ B2B
Özbekistan’ın en fazla ithalatı Çin’den yaptığını hatırlatan Semerkant Bölgesi Birinci Vali Yardımcısı Jamshed Urakov, şunları kaydetti: “Pandemiyle beraber birçok üründe tedarik sıkıntısı yaşadık. Türkiye, bu dönemde hem AB hem Asya için ana tedarikçi konumuna geldi. İşbirliklerinde Türk savunma sanayi, hizmet ve perakende sektörüne yoğunlaşılması gerekiyor. Çünkü artık Özbekistan’daki Çin menşeli makinaların yerini Türk makinaları aldı. Ayrıca iş ortamının gelişmesi için İTO üyeleriyle Özbek iş insanlarını bir araya getirecek hem online hem fiziki B2B’ler düzenlenmeli.”
İPEK YOLU’NU HEP BİRLİKTE CANLANDIRALIM
“Ticari yolların yeniden canlandırılması gerekir” diyen İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, önerilerini şöyle sıraladı: ”İpek Yolu’nu yeniden birlikte canlandıralım. Türk devletlerinin hakim olduğu ticari yollar, ticaret için hâlâ çok önemli. İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı 39 bin yabancı sermayeli firma var.
Bu listede Özbekistan ilk 5’te değil. Türk iş insanlarıyla yapılacak iş ortaklıkları bu rakamları yukarı seviyeye çıkaracak.”
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Toplantıya, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Semerkant Bölgesi Birinci Vali Yardımcısı Jamshed Urakov, Vali Yardımcısı Nozir Ibragimov, Semerkant Girişimcilik Kalkınma Ajansı Müdürü Bahriyor Rafeev, Semerkant Ticaret ve Sanayi Odası Birim Müdürü Bahodir Sanakulov, İTO Meclis Üyesi Rasim Bilgehan ve Özbekistanlı iş insanları katıldı.
15 Kasım 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi