HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türk dizileri gösterildikleri ülkelerde sadece reyting rekorları kırmıyor, dizi oyuncuları, giysileri, kullandıkları eşyalar, yaşadıkları yerler de yeni bir ekonomi pazar oluşturuyor.
İyi bir dizi yurt dışında bölüm başına 500 bin dolara satılıyor. Uzun soluklu bir dizi 50 milyon doların üzerinde ciro yapıyor. Türk oyuncular artık sadece Türkiye’de değil yurtdışında da tanınıyor ve büyük hayran kitlesine sahipler.
Türk dizileri uluslararası yarışmalarda büyük başarılar elde ediyor, güçlü yapımlar sayesinde birçok oyuncumuz da uluslararası ödülleri kucaklıyor. Oyuncular böylelikle hem kendi adlarını hem de Türkiye’yi dünyaya duyuruyor.
Dizilerin başarısında en büyük pay da kuşkusuz oyunculardan kaynaklanıyor. Hepimiz bu oyuncular nasıl yetişiyor, nasıl seçiliyor, nasıl dizi oyuncusu olunuyor diye merak ediyoruz.
SERTİFİKALI OYUNCU
Bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtını oyuncu yetiştiren ve özellikle MIPCOM ve MIPTV ile yurt dışına açılan birçok başarılı diziye, sertifikalı oyuncu yetiştiren sektörün duayeni Celal Özberk’i sayfalarımıza konuk ederek öğreniyoruz…
TARIK AKAN’IN ROL ARKADAŞI
Celal Özberk’i tanıyabilir miyiz?
70 yaşındayım. Film sektörüne 1970 senesinde sınıf arkadaşım Tarık Akan’ın yardımıyla girdim. Tarık ile bu günkü adıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinden sınıf ve sıra arkadaşıyız. Tarık, Ses dergisinin yarışmasında birinci seçilince film sektörüne girdi. Ben de Saklambaç’ta kısa süren gazetecilik deneyimi yaşadım. Bu sırada Tarık beni yönetmen Ertem Eğilmez ile tanıştırdı. Tarık’ın hemen her filminde rol aldım. Rüşdü Asyalı’nın ilk Keloğlan filminde oynadım. Bu arada Müjdat Gezen, Ayla Algan, Cihan Ünal ve Rüşdü Asyalı’dan ders aldım.
1998 yılında ise kamera arkasına geçerek Tipleme yapmaya başladım.
TİPLEME YAPMAYA BAŞLADIM
Tipleme yapmak ne demek?
Tipleme yapmak, oyuna en uygun oyuncuyu seçmek demektir. Gülben Ergen ve Kadir İnanır’ın başrollerini paylaştığı, 1998 yılında çekilen Tv dizisi Marziye ile başladım tipleme yapmaya. Osman Yağmurdereli yapımcıydı. Role uygun oyuncu seçimlerimi çok beğenmiş ve bu işi bana vermişti. Böylece iş hayatım oyuncu koçluğuna doğru evrilmeye başladı.
SETTE OYUNCUNUN YANINDAYIM
Oyuncu koçu ne yapar?
Oyuncuyu yetiştirir, sette en büyük desteği olur. Mesela ben sette öğrencimin yanında olurum. Tutuk kaldığı, heyecanlandığı, eksik kaldığı yerlerde ona destek olurum. Ajans oyuncuyu sete gönderir, oyuncu koçu ise oyuncusu ile sete gider. İşinden çıkamadığı sahnelerde, o karaktere girmesinde ona yardımcı olur. Daha iyi nasıl oynayacağı konusunda destek verir.
20 YILDIR OYUNCU KOÇU
Oyuncu koçluğuna ne zaman başladınız?
20 yıldır bir çok ajansta eğitmenlik yaptım. 2017’den bu yana da Celal Özberk Tiyatro ve Sinema Evi’nde öğrenci yetiştirmeye başladım. Tv ve sinema filmlerine, dizilere sayısız oyuncu kazandırdım.
BİNLERCE KİŞİYE EĞİTİM
Kaç kişiye eğitim verdiniz?
Bu güne kadar binlerce kişiye eğitim verdim. Setlere gönderdiğim oyuncu sayısı 1000’i geçti. 15 yıldır da sertifika vermeye başladım. Bu güne kadar 285 öğrencime sertifika verdim. Üç aylık eğitim sürecinde öğrencilerimden sadece ilk ayın parasını alırım. Böylece yetenekli olmayanlar, bu işi başaramayacak olanlar paralarını boşuna harcamamış olurlar.
650 OYUNCUM VAR
Oyuncu portföyünüz kaç kişi?
Şu anda 650 oyuncu ile sektördeki ilk üç arasındayım. Beni bilen, işi bilen yönetmenler benden role uygun tipleme yapmamı isterler. Tipi anında yüzde 100’e yakın uygunlukta seçer ve yönetmene önerdiğim oyuncunun showreel’ini gönderirim.
SHOWREEL VERİYORUM
Showreel ne demek?
Showreel, aslında film makarası anlamını taşıyor. Yani oyuncuyu filmde izliyormuş gibi o rolü canlandırırken görüntüler ve bu görüntüyü de yönetmene göndeririz.
DİRİLİŞ ERTUĞRUL
Hangi dizi ve filmlere oyuncu verdiniz?
Sayısız dizi ve filme oyuncu verdim. Kendim de oynadım. En yakın tarihli dizilerden Seksenler, Arka Sokaklar, Kalbimdeki Deniz, Kurtlar Vadisi, Diriliş Ertuğrul gibi isimleri örnek verebilirim.
GÖNÜLLÜLERE ÖNERİLER
Oyuncu olmak isteyenler ne yapmalı?
Hevesli, istekli, inançlı, eğitimli olmak lazım. Oyunculuk içinde olacak, yoksa hoca ne kadar öğretmeye çalışırsa çalışsın olmaz. Tabi ki güven çok önemli. En güvenilir bilgi kaynağı Sinematürk’e bakabilirler.
İTO’NUN BÜYÜK KATKISI
İTO’nun sektöre verdiği destekleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
İTO gibi dev bir sivil toplum örgütünün sektöre verdiği destek ekonomiye de çok büyük katkı olacak geri dönüyor. Ne kadar çok film çekilirse, bizim için de o kadar çok yeni iş anlamını taşıyor.