tatil-sepeti
tatil-sepeti

Oyun sektöründen 1 milyar dolarlık ihracat

Giriş: 12.06.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Dünyanın en hızlı ve düzenli büyüyen ekonomik alanlarından biri olan oyun sektörü, Türkiye’de hızlı bir büyümeye sahne oluyor. Son 10 yılda her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektör, dünya genelinde 130 milyar doları aşan bir büyüklüğe sahip. Dünya oyun pazarından yaklaşık yüzde 1 pay alan Türkiye, bu alanda faaliyet gösteren yalnızca 300 firma ile 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor.

2020’DE 1.5 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de de düzenli bir büyüme gösteren oyun sektörünün, büyümenin bu hızla devam etmesi durumunda 2020 yılında 1.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Az sayıda firma ile önemli bir ihracat rakamına ulaşılan sektör; daha fazla yatırım, finansal destek ve bu konuda girişim yapmak isteyenleri yüreklendirme politikaları ile büyüme rakamlarını artırma hedefinde.

ÜNİVERSİTELER ÖNEMSİYOR

Oyun sektörünün gelişimi için Türkiye’de önemli girişimler de gerçekleşiyor. İstanbul’da faaliyet gösteren bazı özel ve devlet üniversitelerinde “Oyun Geliştirme ve Tasarım” konulu bölümler açıldı. Bu alanda yüksek lisans bölümleri de bulunuyor. Bu alanda gelişimi sürdürmek için sivil toplum kuruluşları da faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri de Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayımcıları Derneği (OYUNDER). Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, sektörün bu alanda insan kaynağına çok ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Kendirli, Türkiye’de oyun sektörünü geliştirmek adına dernek olarak bir takım çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, “Dijital Oyun Endüstrisi Terminolojisi isimli bir araştırma kitabını tüm okul kütüphanelerine hediye ettik. Kamu tarafından da değişen piyasa koşullarına göre yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diyor.

İSTİHDAMIN YENİ GÖZDESİ

Oyun sektörü ulaştığı başarılı ihracat rakamlarıyla iç pazara da istihdam boyutuyla katkı sağlıyor. OYUNDER verilerine göre söz konusu alanda yalnızca programcılık ve tasarım için değil, pazarlama ve sahaya yönelik pek çok pozisyonda da insan kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Donanım, teknik alt yapı, güvenlik ve e-spor sektörün en çok iş kaynağına ihtiyaç duyduğu alanlardan.

YATIRIM İÇİN FIRSAT

Önemli ivme kazanan oyun sektörü yatırım yapmak için kârlı bir alan arayanlar için de fırsatlar barındırıyor. OYUNDER’in açıklamalarına göre az sayıda firma ile büyük bir ihracat rakamına ulaşan sektör, yeni yatırımcılar için iyi bir alternatif.

2.1. MİLYAR KİŞİ OYUN BAŞINDA

Çin’de 656 milyon, ABD’de 160 milyon, Rusya’da 71 milyon, Almanya’da 37.2 milyon, Fransa’da 31.6 milyon kişi dijital oyun oynuyor. Dünya genelinde ise 2.1 milyar kişi bilgisayar başında bulunuyor. Türkiye, pazar büyüklüğü açısından dünyada 18. sırada yer alıyor.

TÜRK OYUNLARI GÜNEY AMERİKA’NIN GÖZDESİ

Oyun sektörü dünyanın pek çok bölgesine oyun ihracatı gerçekleştiriyor. Türk oyunları en çok; Meksika, Brezilya, Arjantin, Venezuela, Çin, Japonya, Endonezya, Filipinler, Malezya, Almanya, Fransa, Belçika gibi ülkelerin oyun severleri tarafından oynanıyor. Türkiye’de en çok ABD kökenli dijital oyunlar tercih ediliyor.