Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ‘mal sevkiyatında bulunan araçlara ÖTV’siz akaryakıt’ temininde sağlanan artışın oranlarıyla ilgili açıklama yaptı. Bu düzenleme ile lojistik ve taşıma firmalarına destek vermeyi amaçladıklarını belirten Bakan Tüfenkci, “900 litre-ye kadar ÖTV’siz verdiğimiz yakıtla, Kapıkule’den çıkıp Paris’e kadar 1700 kilometrelik yolu hiçbir yerde durmadan, akaryakıt almadan gidebilecekler. Bu da rekabet açısından olumlu olarak yansıyacak” diye konuştu.
SINIRLAR AYNI
Bakan Tüfenkci, bu durumun lojistik firmalarından gelen bir talep olduğunu söyleyerek, lojistik fiyatlarında da bir düşüş beklediklerini ifade etti. Bu oranın ihracat için geçerli olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, “İthalatta yine aynı sınır korunacak. Yurda girişlerde 550 litrelik muafiyet devam edecek” dedi.
20 KAPIYA İSTASYON
Tüfenkci, önemli bir konuda daha düzenleme yapılacağını ifade ederekşunları söyledi: “ÖTV’siz akaryakıt veren gümrük kapılarının sayısını çoğaltacağız. 5-6 ayrı yerde bu uygulama var. 20 civarındaki sınır kapısında ÖTV’siz yakıt istasyonu kuracağız” dedi.
KARAYOLLARINDA BELGE SAYISI AZALIYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, hükümetin karayollarını disiplin altına almak için önemli bir düzenleme hazırladığını söyledi.Yolcu ve yük taşımacılığı için gereken A1’den T3’e kadar yetki belgesi sayısının azaltılacağına da değinen Arslan, TIR, kamyon ve otobüs işletmelerinin yurt içi ve yurt dışı faaliyet kollarına göre alacağı belge sayısının 53’ten 13’e düşürüleceğini kaydetti.
E-DEVLET
Arslan, e-devletin daha aktif kullanımı için yaptıkları çalışmaları da anlatırken, eşya ve kargo taşımacılığında gerçek kişiler adına verilen K ve G yetki belgelerinin e-devlet üzerinden düzenlenmesini sağladıklarına dikkati çekti. Arslan, halihazırda 365 bin yetki belgesinin gerçek kişiler adına düzenlendiğini hatırlatarak, bu rakamın yetki belgesi sayısının yüzde 65’ine tekabül ettiğini belirtti. Bakan Arslan, bu belgelerin yenileme işlemlerinin kişinin sabıka kaydının olmaması halinde e-devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi.
ZİNCİR MAĞAZALARA EK SÜRE
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Satışa sunulan mağaza markalı ürünlerin yönetmeliğe uygun hale getirilmesi için bir yıl olarak belirlenen süre bir yıl daha uzatıldı.
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nca hazırlanan serbest bölgelerde çalışacak yabancıların çalışma izinlerine dair yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, yurt içinden çalışma izni ve süre uzatma başvurusu, ilgili serbest bölge müdürlüklerine yapılacak. Burada yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunmasının tespitinin ardından, başvuruda zorunlu olan ‘yabancıya ait yabancı kimlik numarası’ ile ‘yabancı ve kullanıcının KEP (kayıtlı elektronik posta) hesabı’nın yer aldığı bilgi ve belgeler sisteme kaydedilecek. Ancak uluslararası koruma başvuru sahibi, şartlı mülteci ve geçici koruma kapsamındaki yabancılar için çalışma izni başvuruları ve bu başvuruların bakanlıkça değerlendirilmesi bakımından da ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.
2B YASASINDA SÜRE 6 AY UZADI
Kamuoyunda ‘2B yasası’ olarak bilinen 6292 Sayılı Kanun’daki başvuru süreleri yeniden düzenlendi. Hükümet kararıyla belirlenen süreler uzatıldı. Bu karar ile 2B alanlarında bulunan taşınmazların satışında süresi içinde başvurmayanlar, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içinde ödemeyenler, taksitli satışlarda sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde yatırmayanlar için 6 ay ödeme süresi verildi. Kanun kapsamında tarım arazileri satışında başvuru sürelerini kaçıran hak sahiplerinin mağdur olmamaları adına başvuru tarihi 7 Eylül 2017’ye kadar uzatıldı.
İTHALATTA GÖZETİM BELGESİ ŞARTI
İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğe göre, polistirenlerden ‘diğerlerine’ yönelik birim gümrük kıymeti, ton başına bin 300 dolar olarak belirlendi. Söz konusu ürün ancak Ekonomi Bakanlığınca düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek. Bu belgenin geçerlilik süresi ise 6 ay olacak. Gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5’ten daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek.
08 Haziran 2017 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi
24 Ekim 2022 Pazartesi