tatil-sepeti
tatil-sepeti

Otonom yatırımına süper teşvikler

Giriş: 21.06.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Motorlu araç parçalarından kablosuz iletişime, sürücü destek teknolojilerinden kumanda sistemlerine kadar ‘ulaşımın yeni çağında’ kullanılacak ürünler için yeni yatırımcılar bekleniyor. Devlet bunun için KOSGEB teşviklerini, TÜBİTAK desteklerini ve Yatırım Teşvik Mevzuatı’nı seferber etti. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi (HAMLE) kapsamında ‘mobilite’ çağrısı, başka yerde bulunamayacak desteklerle bu alanda üretim yapmak isteyenlere yeni bir kapı aralıyor. Bu destekler, büyük oranda otonom araçların parçaları ve sürüş kontrol-haberleşme sistemleri için verilecek.

SÜRE DOLUYOR

Hamle kapsamında bu yıl 4 alanda yatırım çağrısı yapılacak. Bunlardan ilki ‘mobilite’ başlığıyla açıldı. Bu başlıkta yatırım yapmak isteyenler için uzatılan ön başvuru süresi 22 Haziran’da sona erecek. Orta-yüksek veya yüksek teknolojili ürünler üretmek üzere yatırım planı olanların yapması gereken ise www.hamle.gov.tr adresinden mobilite çağrısı için ‘ön başvuru’ yapmak.

10 MİLYONLUK YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, bu ön başvuruları değerlendirdikten sonra daha ayrıntılı bilgiler ve dosyalarla kesin başvuru yapılmasını isteyecek. Dolayısıyla ‘mobilite’ çağrısında sayılan ürünlere yönelik en az 10 milyon TL’lik yatırım planı ve proje hazırlığı olanların, bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor.

MASRAFI KOSGEB’DEN

Çağrı kapsamında sunulan desteklerin bir ayağı da KOSGEB tarafından sağlanıyor. Çağrıda projesi kabul edilen KOBİ’lere 1.8 milyon lirası geri ödemesiz, 4.2 milyonu geri ödemeli olacak şekilde 6 milyon lira destek veriliyor. Bu kapsamda KOBİ’lerin makina, yazılım ve test giderleri ödeniyor. Hatta projede yer alan harcamalar için yüzde 35’lik ön ödeme alma imkanı bile var.

AR-GE DESTEKLERİ

Üretime yönelik yatırım için Ar-Ge yapacak yatırımcılar ise TÜBİTAK teşviklerinden faydalanabiliyor. TÜBİTAK bu kapsamda, KOBİ olanlara yüzde 75’e kadar, diğerlerine yüzde 60’a kadar maddi destek veriyor.

Yatırım Teşvik Mevzuatı kapsamında ise vergi indirimleri sağlanıyor. Gümrükte muafiyet, hatta ek gümrük vergilerinden de muafiyet söz konusu. Ayrıca kullanılacak kredide 8 puan faiz desteğini de devlet karşılıyor. Yatırım yeri tahsisi, inşaat harcamaları için KDV iadesi de cabası. Hamle kapsamında yatırım teşviklerinden yararlanmak isteyenlerin yatırım tutarının en az 50 milyon TL olması yeterli. Normalde, süper teşvikler denilen bu yatırım teşviklerinden yararlanmak isteyenlerin 500 milyon liralık yatırım projesi sunmaları gerekiyor.

ÜRÜN LİSTESİ

Mobilite alanında yatırım çağrısında ihtiyaca veya önemine binaen titizlikle seçilmiş ürünler yine aynı web sitesinde (www.hamle.gov.tr) ilan edildi. Listede, ilgili alanda yerlileştirilmesine ihtiyaç duyulan ürünler yer alıyor. GTİP koduna göre 152 ürün yayınlandı. Yatırım planında üretilmesi planlanan ürünün mutlaka bu GTİP kodlarından birine uyması gerekiyor. Ayrıca ‘yenilikçi teknoloji alanına göre ürünler’ de bu çağrı kapsamında kabul ediliyor. Burada 4 grupta 40 başlıkta tanımları verilmiş ürünler için biraz daha geniş bir çalışma alanı çiziliyor. Listede, ileri teknoloji ürünlerine yönelik Ar-Ge çalışması yapan firmalar için de sanayide kaliteli makina parçaları imal etmek üzere çalışan KOBİ’ler için de uygun ürünler bulunuyor.

ARAÇ PARÇALARI

Bu ürünlerden bazıları şunlar: Güç aktarma zincirleri, dizel traktör motorları, soğutucu veya dondurucu cihazlar, yangın söndürme cihazları, sivil hava taşıtları için dişli, krank, mil yatağı, su türbini, turbojet, lityumlu pil, her türlü far, cam silici parçası, araçlar için elektrikli ısıtıcılar, ahizeli telli telefon, jeneratör, simit ve kolon gibi direksiyon parçaları, fren ve iniş takımları, hava araçları için oturmaya mahsus mobilya.

Metal veya makina ağırlıklı parçaların yanı sıra elektronik ürünler de listede yer alıyor. Elektronik termometre, devir sayaçları, taksimetre, elektronik hız göstergesi, takometre, hava muharebe simülatörü ve aksamları, sıvı akış ölçme cihazı, telsiz, hafızalı kumanda cihazı, kontrol cihazları bunlardan bazıları.

MALZEME TEKNOLOJİSİ

İleri malzeme teknolojisi kapsamında da şüphesiz hedeflenen ürünlerin imalatında kullanılacak malzemeler yer alıyor. Kompozit malzemeler, elyaf, polimer matriks, kendi kendini tamir eden şekil hafızalı malzeme, otomotiv sanayi için hafif metal alaşımdan parçalar, yüksek mukavemetli çelik ve ayrıca 5G için gerekli kablolar, süper iletkenler bu grupta.


5G ÜRÜNLERİ

Yeni nesil mobil iletişim teknolojilerine geçişte kullanılacak cihazlar ve sistemler için yapılacak yatırımlar da ‘mobilite’ çağrısı kapsamında desteklenecek. Bu gruptaki ürünlerden bazıları ise şunlar: Nesnelerin internetine dahil cihazlarda 5G ve sonrası teknolojilerle performans artışı sağlayacak sistemler, kablosuz ağlarda kapasite artışı sağlayanlar, ağ yönetimi uygulamaları, uydu cihazları, otonom araçlar veya mobil cihazlar için haberleşme teknolojileri.

OTONOM ARAÇLAR

Mobilite çağrısı kapsamında 152 ürün haricindeki ‘Yenilikçi Teknoloji Alanına Göre Ürünler’ listesinde GTİP kodu aranmıyor. Bu listede ilk grupta sayılan ürünler genelde otonom araçlar olarak tanımlanabilir. Bunlardan bazıları şunlar: Şehir ulaşımı, sağlık, kent temizliği gibi ihtiyaçlar için otonom veya yarı otonom araçlar, yaşlı ve engelliler için özel amaçlı araç tasarımları, kapalı alanlar için otonom lojistik araçları.

Mobilite çağrısı
kapsamındaki ürün
listesine,
www.hamle.gov.tr
adresinden veya QR
kodunu okutarak
ulaşabilirsiniz.

AKILLI BATARYA

Listede büyük oranda otonom veya elektrikli araç çağının normali olacak parçalara da yer veriliyor. Akıllı batarya sistemleri, iklimlendirme veya enerji depolama teknolojileri, hızlı şarj istasyonları, menzil uzatmaya yönelik sistemler, şebeke teknolojileri bunlar arasında.

SÜRÜCÜ SİSTEMLERİ

Listede ikinci grupta sürücü destek ve güvenlik teknolojileri alanındaki ürünler yer alıyor. İleri sürüş destek sistemi teknolojileri, elektronik kontrol teknolojileri, algılama ve geri bildirim sağlayan bileşenler, yapay zeka temelli sürüş teknolojileri bu grupta sıralanıyor.