Elektrikli araçlar ve otonom sürüş; lojistik, servis araçları ve toplu taşımada da yaygınlaşıyor. Bu araçların üretiminin fosil yakıtlı araçları geride bırakacağı dikkate alınırsa otomobilde hem ana hem de yan sanayinin yeni döneme hızla uyum sağlaması bekleniyor.

 

HABER: OSMAN KUVVET

 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre, bu yıl dünya genelinde satılan araçların yüzde 18’i elektrikli araçlardan oluşacak. Elektrikli araçların çoğalmasıyla otomotivde elektrik aksamlarının sayısının arttığı ve yazılımın ön plana çıktığı bir dönem üretim sürecine hakim olmaya başladı. Bütün elektronik parçaları yöneten ve onlarca yazılımı çalıştıran bilgisayar barındıran araçlar, adeta akıllı birer cihaza dönüştü. İstanbul Ticaret Odası, otonom ve elektrikli araçların gelecek vizyonunu üyelerine aktarmak için bir webinar düzenledi. Oda’nın youtube kanalından da yayınlanan ‘Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri’ başlıklı webinarın açılış konuşmasını, bu sektörde faaliyet gösteren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan yaptı. 

 

EN HIZLI DÖNÜŞÜM

 

Atılgan konuşmasına başlarken, “Otomotiv, ihracatımızda en büyük paya sahip sektör. Otomobil, hayatımıza girdiği zamandan bu yana en hızlı gelişim ve dönüşümünü günümüzde yaşıyor. Özellikle iklim değişikliği ve karbon salınımı gibi doğayı etkileyen konular, otomotiv sektörünü dönüşüme itiyor” dedi. Webinarda, sektör profesyoneli Renault MAİS Yönetim Kurulu eski Başkanı İbrahim Aybar ve CCO Adastec Corp Satış Müdürü Ali İhsan Danışman birer sunum yaptı. 

 


YÜZDE 40’A ULAŞTI

 

İbrahim Aybar, otomotiv sektörünün vizyonunun ‘sıfır karbon emisyonu’ olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

 

“AB pazarında hibrit ve bataryalı elektrikli otomobil satışları yüzde 40’a ulaştı. Ülkemizdeyse bu oranlar; benzinlide yüzde 69, mazotluda yüzde 17, hibrit araçlarda yüzde 10, elektriklide yüzde 3 seviyelerinde. Dünya genelinde elektrikli araç üretiminde geçen seneye göre yüzde 32’lik artış var. 

 

Bu da her 7 otomobilden birinin bataryalı elektrikli araç olduğu anlamına geliyor.” Aybar, araç üretiminin yanı sıra şu anda 7 binin üzerinde olan şarj istasyonları, altyapısı ve yazılım konusunda da yol kat edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR

 

Otonom araçlar konusunda yazılım geliştiren CCO Adastec Corp Satış Müdürü Ali İhsan Danışman yaptığı sunumda, elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle birlikte otonom sürüş geliştirme çalışmalarının da hızlandığını söyledi. Otonom sürüşün, dünya genelinde toplu ulaşım araçları, servisler ve taşımacılık alanlarında da yaygınlaştığını belirten Danışman, şöyle konuştu: “Büyük bir yan sanayimiz var. Bu firmaların hızla dönüşmesi ve adapte olması gerekir. Otonom araçlar için parça ve yazılımlar konusunda sertifikasyon ve onay almak da çok önemli. Ayrıca otonom araçların güvenli ve başarılı sürüşü için trafik ve karayolu kanun ve yönetmeliklerinin uygun hale getirilmesi gerekir. En önemlisi sürücülerin trafik kurallarına uyması.”


 

ELEKTRİKLİYE TEŞVİK

 

Elektrikli ve hibrit araç konusunda AB ülkelerinin teşvik ve regülasyonları olduğuna dikkat çeken Renault MAİS eski Başkanı İbrahim Aybar, şu noktalara dikkat çekti: “Sıfır karbon emisyonu hedefleri doğrultusunda AB’ye otomotiv ihracatımızın artması için üretim bantlarında hibrit ve elektrikli araçların payını artırmamız gerekiyor. Özellikle bataryadan elektrikli otomobil konusunda Togg dışında bir üretimimiz yok. Diğer markalarda da üretim bantlarının oluşturulması ve en kısa sürede yaygınlaşması gerekiyor. Aksi taktirde özellikle AB’ye otomotiv ihracatımızda kayıplar yaşanabilir. Ayrıca bataryalı elektrikli ve hibrit araçlar konusunda da yan sanayinin gelişmesi gerekiyor.” 

 

OTONOM SÜRÜŞ BİLEŞENLERİ

 

Radar: Radyo dalgalarıyla çevredeki nesnelerin mesafesi, yönü ve hızı hakkında bilgi topluyor.

LİDAR: Coğrafi verileri toplayarak 3D çevresel modelin üretilmesi. Sistem, lazer ışınları yayarak çalışıyor. 

Kameralar: Kameralardan alınan veriler, bilgisayar tarafından işlenerek çevrenin detaylı tanımlanmasını sağlıyor. 

Destekleyici sensörler: GPS takibi ve nesne algılamanın yanı sıra aracın hızını ölçen donanımları içeriyor.

BİLGİSAYAR: Tüm sensörlerden gelen verileri işleyerek otonom sürüş ve aracın yönetimi işlevlerini yerine getiriyor.  

 

OTONOM SÜRÜŞ SEVİYELERİ

 

Seviye 0: Sürüş otomasyonu yok, manuel sürüş

Seviye 1: Sürücü yardımı alarak

Seviye 2: Kısmi sürüş otomasyonu

Seviye 3: Koşullu sürüş otomasyonu

Seviye 4: Yüksek sürüş otomasyonu

Seviye 5: Tam sürüş otomasyonu

31 Temmuz 2023 Pazartesi