Salı, 05 Kasım, 2024
Yüksek Planlama Kurulu (YPK), 2016-2019 dönemini kapsayan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı kabul etti. Planda, otomotiv sektörünün sahip olduğu yüksek katma değer oranının ve teknoloji üretiminin zorunlu kılınması, geniş bir yan sanayi ağı oluşturulması, yatırım maliyetlerinin düşürülmesi, nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturulması, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmasının yanı sıra katma değeri tetikleyici güce sahip olduğuna vurgu yapıldı.
Raporda nihai hedef olarak 2023 stratejisi belirlendi. Bu kapsamda 33.8 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldığına ve otomotiv sektörü ihracatının söz konusu yıl itibariyle toplam ihracattan aldığı payın yüzde 11.5’e çıktığına değinildi. Otomotiv sektörünün 2023’te hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracattan 75 milyar dolar pay alabilmesi için bu oranın 2023’te yüzde 15’e yükselmesi gerektiği belirtildi.
Eylem planında 3 ana hedef altında otomotivin 3 yıllık planı da hazırlandı. Bu hedeflerde birinci başlık olarak ‘Yerli marka araç üretimi için gerekli altyapıyı oluşturmak’ yer aldı. Birinci hedef doğrultusunda ilk eylem olarak yerli elektrikli marka aracın üretilmesi için destekler de ele alındı.
Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK sorumlu kuruluş ilan edildi. İlgili kuruluşlar ise Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları, OSD, TAYSAD, OİB, OTEP oldu. 2016’da tamamlanacak çalışma kapsamında da özendirici mekanizmalar devreye alınarak teşviklerle katma değerin ülke içerisinde kalması ve yerli aracın üretimi için çalışılacak. Birinci hedef doğrultusunda 2019’a kadar yerli marka araçların kamu alımlarında öncelikli tercih edilmesi sağlanacak.
İTHALAT BAĞIMLILIĞI AZALACAK
Eylem planında 3 ana hedef altında ikinci başlık, ‘Sektörün markalaşma kabiliyetini ve küresel rekabet gücünü artırmak’ oldu. Eylemin alt başlıklarında göze çarpan yeniliklerden Ulusal Odak projesi dikkat çekti. Proje kapsamında ithalata bağımlılığın azaltılması amacıyla katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik projelerin geliştirilmesi hedefleniyor. Ulusal Odak projesinin sürekli olması düşünülüyor.
KOBİ’LERE DESTEK ARTIYOR
Raporda, otomotiv sektörüne uygulanan teşviklere de dikkat çekildi. Otomotiv için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi desteği gibi alanlar ele alındı. Programda uygulanacak teşvik ve destekler arasında büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60 şartı getirilirken, KOBİ’lere ise yüzde 75 destek verilecek.
DAHA AZ BÜROKRASİ
Üçüncü başlık ‘otomotiv sektörünün güçlendirilmesine yönelik hukuki ve idari düzenlemeler geliştirmek’ oldu. Sektörün bürokratik işlemleri azaltılacak. Tip, onay, belgelendirme ve testleri piyasa gözetim ve denetimi, muayene, tescil, strateji geliştirme, çevresel etki kontrolü, ithalat kontrolü gibi süreçlerin AB ülkelerinde olduğu gibi tek elden yürütüldüğü bir kurum kurulmasına yönelik fizibilite çalışması hedefleniyor.
11 Nisan 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı