Cuma, 22 Kasım, 2024
Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası Otomotiv İhtisas Komitesi’nin toplantısında bir araya geldi. Pandemi sebebiyle uzun bir aradan sonra gerçekleştirilen toplantıya, taşıt satış ve servisi, tamir, bakım ve imalat, yedek parça ve ekipmanlarıyla ilgili komitelerden temsilciler katıldı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yönettiği toplantıda, Meclis Üyesi Salih Sami Atılgan, gündem akışını paylaştı. Toplantıda ana gündem maddesi olan otomotiv sektörü veri tabanı oluşturulması projesi için atılacak adımlar tartışıldı.
Bu proje sayesinde sektör için daha ayrıntılı milli veri bankası oluşturulması hedefleniyor. Toplantının diğer konuları ise pert araçlar, kalifiye eleman sıkıntısının aşılması için alternatif yollar, sektörde sigorta ve iş kaybı problemleri oldu.
Toplantıda, piyasaya hangi parçanın kaç adet girdiğine veya hangi üreticinin neyi, ne kadar ürettiğine dair verilerin önemi vurgulandı. Bu verinin, hem kaynakların verimli kullanılması hem gelecek yatırımların doğru planlanması için gerekli olduğu belirtildi. Bu amaçla kamu kurumlarının yanı sıra sanayi bölgeleri ile görüşmeler yapılması, mevzuatta ilgili ürün ve işlemler için ayrıntılı kayıt tutulmasına yönelik taleplerin iletilmesi, ayrıca satış, servis ve tamir hizmeti veren küçük işletmelerin de kayıt tutma konusunda bilinçlendirilmesi önerileri dile getirildi.
ÇIRAKLIK ÇÖZÜMÜ
Toplantıda, araç fiyatlarındaki hızlı artışın sektördeki işletmelere etkisi de tartışılırken, en kritik problemlerden birinin teknik eleman olduğu vurgulandı. Motorlu taşıt servis ve bakım hizmeti veren bir sektör temsilcisi, daha önce ‘çıraklık okulu’ olarak bilinen uygulamanın artık ‘Mesleki Eğitim Merkezi’ şeklinde direkt meslek öğrenmeye odaklı olarak yenilendiğini ifade etti.
AĞIR HASARA DÜZENLEME
Toplantıda tartışılan konulardan biri de ‘ağır hasar’ oldu. Ağır hasar ifadesinin ucu açık ve istismar edilebilen bir durum olduğunu belirten sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Yılda 41 bin araç için ağır hasarlı kararı veriliyor. Ancak bunların yüzde 1-2’si trafikten düşüyor. Gerisi, tamirden geçirilip satılıyor. Ağır hasarlı ibaresinin ne olduğu belli değil. Hasar tam olarak nerede, maliyeti ne kadar, bunlar da yazılmalı. Yoksa en basit kasada araçları perte çıkarma yoluna gidiyorlar. Bu durum sigorta primlerinin artmasına da sebep oluyor. Bu konuda tedbire ve düzenlemeye ihtiyaç var.”
AVDAGİÇ: SORUNLARI İLETİP SONUÇ ALIYORUZ
İstanbul Ticaret Odası Otomotiv İhtisas Komitesi’nin toplantısına, İTO Başkanı Şekib Avdagiç de iştirak etti. Avdagiç, sektör mensuplarının yaşadıkları problemleri ve önerilerini, İTO yönetimine ulaştırmaları halinde bunları hızla ilgili bakanlıklara ilettiklerini, birçok konuda da sonuç aldıklarını ifade etti. Özellikle ikinci el taşıt satışının hareketlenmesi nedeniyle sektörün bu kısmında çeşitli ihtiyaçların arttığını belirten Avdagiç, “İstanbul Ticaret Üniversitesi, ‘2. El Otomotiv Satış Danışmanlığı Eğitimi’ veriyor. Bu eğitimlere yoğun talep var. Talep eden her işletmeden öncelikle bir kişinin eğitim alması, böylece daha adaletli bir şekilde eğitim imkanından faydalandırılması için gayret gösteriyoruz” dedi.
20 Aralık 2021 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe