HABER: ADEM ORHUN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı, otomotiv sektöründe yeni bir dönemi işaret ediyor. İstanbul Ticaret Odası Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen ‘Otomotiv Perakendeciliğinin Sorunları’ konulu istişare toplantısında yeni yasal düzenlemeler ve sektörde tartışılan konular masaya yatırıldı.
SATIŞ VE KİRALAMA
Toplantıya, İTO Trafik Müşavirliği Meslek Komitesi üyeleri, distribütörler, satıcılar, kiralamacılar, servisler ve galericileri temsil eden derneklerin yöneticileri de katılarak, sorunları ve görüşlerini dile getirdiler. İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu’nun da yer aldığı toplantıda, sıfır kilometre ve ikinci el araç satış ve kiralamasına ilişkin sorunlar hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.
Toplantıda yönetmelik taslağındaki maddelere dikkat çekilirken, motorlu araç alım satımı yapacak olanların sertifikalı olmasının yanı sıra Ticaret Odası’na da kayıtlı olması gerektiği dile getirildi. Tacir sıfatıyla bu işin yürütülmesinin, devletin vergi takibi ve müşteriye hizmetin kalitesini iyileştireceği vurgulandı.
GÜVEN VE ŞEFFAFLIK
Sektörde güven meselesinin çok kritik olduğunu vurgulayan konuşmacılar, en ufak yalanın cezasının sektörde diğer satıcılar tarafından çekildiği vurgulandı. Taslağın önemli bir adım olduğunu belirten bazı katılımcılar, “Başta ikinci elin güven ortamına taşınması gerekir. Bu taslak da bu yönde olumlu bir adım. Güven ve hizmette katma değer sağlamak pazarın da sağlıklı gelişmesini sağlar. Bu işin can damarı perakende. Galeriye, oto ticaret merkezine gelen kadınlara endişeye mahal vermeden şeffaf bir şekilde araç satabilen kazançlı çıkar. İşin bu yönü geliştikçe perakendecinin işleri daha çok açılır” diye konuştular.
SEKTÖRÜN TALEPLERİ
ÇALIŞTAY HAZIRLIĞI
İTO’daki toplantıda, sektörü oluşturan bütün alanlardan temsilcilerin katılımıyla bir çalıştay hazırlığı olduğu belirtildi. Çalıştay için konu başlıklarının belirlendiği kaydedildi.
Toplantıda KDV, ÖTV, MTV ve sigorta yükleri, küşat belgesi, ağır hasarlı aracın dönüşümü, eğitimli personel, sektör okulu gibi konularda talepler dile getirildi. Sektörün, vergi yükü, işlem kolaylığı, güven ve şeffaflık yönünden daha fazla ilerlemesinin gelecek için önemli olduğu vurgulandı. Eksperlerin kaza dosyalarını hızlıca kapatmaması sebebiyle satıştan sonra müşterinin ve satıcının zor durumda kaldığı belirtildi.