Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Otomotiv sektörü bu yılın ilk yarısında iç pazarda yüzde 35 oranında büyüdü. Ar-Ge yatırımları, kapasite artışı ve yeni yasal düzenlemeler nedeniyle sektör bu yıl 1 milyon adet araç satışını aşmayı bekliyor. Sektör dış pazarlardaki ve kurlardaki belirsizliğe rağmen toplam ihracattaki ağırlığını da koruyor.
İTO Kara Taşıtları, Yedek Parçaları ve Ekipmanları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Yakup Yaşa, otomotiv sektörünün yılın ilk yarısında iç pazarda yüzde 35 üzerinde büyüdüğüne dikkat çekti.
Yaşa, bu büyümeye rağmen özellikle ihracat pazarlarındaki iç karışıklık ve dolar kurunun aşırı yükselmesinin otomotiv yedek parça ihracatını aşağıya çektiğini söyledi.
KUR FARKINI KULLANDILAR
Yaşa, sektörün durumunu şöyle dile getirdi: “Bunların yanı sıra yaşanan bir gelişme de Türk menşeli üreticilere yüksek maliyetli hammadde gelişi. Dolayısıyla rakibimiz olan diğer ülkelerdeki üreticiler, pazarlarımızdan daha fazla pay aldı. Her ne kadar ülkemizde döviz kuru yükselse de bu ihracatçı firmaların satışlarına olumlu olarak yansımadı. 2015’in başından itibaren Euro-dolar paritesinin aşağı gelmesi de bizi olumsuz etkiledi. Avrupalı firmalar bu parite farkını kendi lehlerine kullanarak bazı ürünlerde (akü, madeni yağ, debriyaj) satışlarımızı etkiledi. Polonya, Slovakya ve Bulgaristan bu ülkelere örnek gösterilebilir.”
KALİFİYE ELEMAN AZALIYOR
Komite Üyesi Tuncer Şener ise sektörün öncelikli sorununun kalifiye eleman olduğunu belirtti. Şener, bu konuda başta İTO olmak üzere diğer ilgili kurumların bir çalışma yapması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir diğer sıkıntımız da vadelerin uzun olması ve tahsilatta yaşanan sorunlar. Ayrıca Çek Kanunu ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmalı. Bu konuda devlet ağır yaptırımlar uygulamalı. Ayrıca yeni sanayi siteleri açılmalı ve mevcutları da düzene sokulmalı.”
ÇARE KÜÇÜKLERİN REKABET GÜCÜNDE
Kara Taşıtları, Yedek Parçaları ve Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Necati Kosova, KOBİ’lerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Bu konuda gerekenlerin yapılmasını isteyen Kosava, şöyle konuştu: “Yurt ekonomisinde sağlıklı ve dengeli büyümeyi elde etmenin yolu KOBİ’lerin nitelik, nicelik ve rekabet seviyelerini artırmaktan geçiyor. Ekonominin temel direğinin küçük esnaf olduğu mantığından hareket edersek tablo şöyle. Sektörümüzde faal olan 2 bin 500 irili ufaklı bayilerimizden uygun olan bin adedine 50’şer bin TL uzun vadeli kredi sağlansa, bu firmalarımızın gücü artar. Ortalama 5’er kişilik olarak düşünebileceğimiz bu firmaların, aileleri ile birlikte en az 20 bin kişilik bir topluluğa ulaşacağını da düşünürsek, sağlanacak olan fayda ve katma değerin boyutu daha iyi anlaşılabilir.”
1 MİLYONU GEÇERİZ
Kara Taşıtları, Yedek Parçaları ve Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Sonuvar, otomotiv sektörünün 2015’in ilk altı ayında toplam ihracat içinde liderliğini sürdürdüğünü söyledi. İç pazarda ise yeni bir rekor kırılmasının sürpriz sayılmaması gerektiğini belirten Sonuvar, beklentilerini şöyle anlattı: “Politik gelişmelere, mayıstaki grevlere ve değişken kurlara rağmen büyüme kaçınılmaz gözüküyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla otomobil satışları yüzde 45, hafif ticari satışları yüzde 74, ağır vasıta satışları ise yüzde 21 arttı. 1 milyon barajını geçmesi içten bile değil. Otomotiv tedarik sanayi pazarında birçok firma Ar-Ge yatırımlarını tamamladı, kapasite artırdı. Bu, araç üreticilerinin de elini güçlendirdi. Değişim pazarında ise rekabet artarak devam ediyor. Yapılan yeni kanuni düzenlemelerle, değişim pazarı için yurtdışından ithal edilen otomotiv yedek parça ürünlerinde kalite standartları daha sıkı bir şekilde takip ediliyor. Bu düzenlemeleri destekliyoruz. Ancak sadece yerel üreticileri değil ithalatçı firmaları da güvence altına alan, daha sarih ve adil düzenlemeler temenni ediyoruz.”
20 Ağustos 2015 Perşembe
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma