HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Otomotiv sektörü geçtiğimiz yılı 980 bin adet satışla kapattı. Dünya toplam otomotiv pazarında 14’üncü sırada, otomobilde 17, hafif ticari araçta ise 7’nci sırada olan Türkiye, 2018 yılı verilerinde bir düşüş yaşıyor. Bu yılı 575 bin adet satış, 2019’u ise 400 bin satışla kapatmayı öngören sektör, yaşanan daralmaya çözüm bulmak için harekete geçti. İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya gelen sektör mensupları; devletin araç alımlarında finansman desteği sağlaması, sektöre özel teşviklerin gündeme gelmesi, otomotiv müsteşarlığının kurulması gibi çözüm önerilerini masaya yatırdı.
Toplantıda konuşan Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ziya Alp Gülan 2017 yılının sektör için çok olumlu geçtiğini ifade etti. Gülan sektör verilerinden bahsettiği konuşmasında, “2017’nin eylül ayında 71 bin 352 adet satış rakamındaydık. Bu yıl aynı ayda 23 bin 28 adet satış yaptık” dedi. Her şeye rağmen 2018’i rekor bir ihracatla kapatacaklarını söyleyen Gülan, “31 milyon 200 bin dolar gibi bir ihracat rakamını yakalamayı öngörüyoruz” dedi.
İKİNCİ EL ARTTI
Meclis Üyesi Gülan, “İkinci el otomotivde 7 milyon 457 bin 918 satış gerçekleşti. Bunun 5 milyon 190 bini binek otomobil. İkinci el için de finansman modeline çok ihtiyaç var. Sektör altı ayrı bakanlık ile çalışıyor. Bununla birlikte yeni yatırımcı çekemiyoruz. Araç satışının en büyük önemi her aşamasında vergi olması. Bu sektörden devlete 75-80 milyar liralık büyük bir girdi var. Sektörün geleceği için yeni araç alımlarında finansman desteği sağlanabilir” diye konuştu.
KDV PROBLEMİ
Koç Finansman A.Ş. Genel Müdürü Yeşim Pınar Kitapçı ise sektörde 55 milyar TL’lik bir kredi kullanımı olduğunu ifade etti. Kitapçı, “Bunun yüzde 54’ünü finansman şirketleri yüzde 46’sını bankalar karşılıyor” dedi. Kredi alımlarında bu yıla kadar düzenli bir yükselme olduğuna işaret eden Kitapçı, “Ancak bu yıl bir düşüş olacak. Taşıt kredisi faizi çok yükseldi. Bu ay oran yüzde 33’ü buldu” diye konuştu.
FİNANSMAN KANALLARI
Kitapçı şöyle devam etti: “Bu piyasanın sağlıkla devam etmesi hayati öneme sahip. Finansman şirketlerinin fonlamaya erişiminin banka kredileri dışında çeşitlendirilmesi lazım. Bunun için menkul kıymetler ihraç edilebilmeli. Varlığa dayalı tahvil ihraçları da ülkemizde gelişmeli. Ticari araçların ikinci el satışında KDV bizim için de çok büyük bir problem. Çünkü yüzde 18 kesinti gerçekleşmiş oluyor. Ayrıca son dönemlerde konkordato da suiistimal ediyor. Ödeme sıkıntısı olmayanlar da konkordato almaya başladı.”
Toplantının oturum başkanlığını Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Başkanı Hasan Görkem Konu gerçekleştirdi.
SEKTÖRE ÖZEL TEŞVİK PAKETİ
Motorlu taşıt satış ve servisi sektörünün toplantısında açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran gerçekleştirdi. Oran, Türkiye ekonomisinin son aylarda önemli bir eşikten geçtiğini ifade ederek, “Biz geçmişte daha yüksek enflasyon, döviz kuru ve faiz oranlarına maruz kaldık. Geçmişte nasıl atlattıysak şimdi de daha çabuk atlatırız” diye konuştu. Oran Yeni Ekonomik Program’ın ve enflasyonla topyekûn mücadelenin bu sıkıntıları atlatmakta çok önemli olduğunu söyleyerek şu şekilde konuştu: “Ekonomik dalgalanma sırasında en çok etkilenen sektörlerden biri otomotiv oldu. Otomobilde yüzde 67, hafif ticari araçta yüzde 70 gibi bir düşüş var. İşi durdurmak her zaman işin en basiti. Kamu bankalarında kredi faizleri aşağı çekildi. İş yapan insanlara özel tedbir ve teşvik paketi lazım.”